Юрій Стороженко працює провідним фахівцем з екологічної освіти в національному природному парку "Хотинський". Крім того, він фотограф, займається здебільшого макрозйомкою навколишньої природи.
"Та найбільше моє захоплення – світ грибів, – каже пан Юрій. – А почалося все ще в дитинстві, яке я провів у селі біля лісу, часто з батьками ходив на "тихе полювання". Саме тоді в мене зародилася любов до природи. Після закінчення школи вступив до Чернівецького національного університету, де здобув вищу юридичну освіту. Згодом одружився. Дружина працювала науковим співробітником у національному природному парку "Хотинський". Допомагаючи їй у роботі, я остаточно зрозумів, що своє майбутнє хочу пов’язати з природоохоронною діяльністю, а ще захопився фотографією. Торік закінчив Камянець-Подільський національний університет та отримав диплом еколога".
Знайшли трикілограмового білого гриба – Коли починається грибний сезон і скільки він триває? – Мало хто знає, але гриби можна збирати майже весь рік. Маленька перерва настає лише наприкінці зими та в першому місяці весни. Хоча вже навіть у березні трапляються яскраві червоні келишки – це саркосцифа червона. У квітні на сонячних галявинах з’являються перші гриби – зморшки та строчки. Мені зустрічались чотири види зморшків: звичайний, конічний, шапинка зморшкова, степовий. Останній занесений до Червоної книги України, його збір заборонений законом. Усі ці гриби умовно-їстівні та потребують відварювання, їх також можна сушити. Але не слід плутати зморшки зі строчками. Попри деяку їх схожість, строчки – отруйні гриби. У них міститься токсин гіромітрин, який може призвести до смерті. На початку травня в лісах ще можна зустріти зморшки, але це вже завершення їх сезону. Натомість у фруктових садах та полезахисних смугах проростають ентоломи садові. Це умовно-їстівний гриб. Перед вживанням його потрібно відварювати 20 хвилин. Ще у травні розпочинається сезон підберезовиків та підосичників.
– А коли з’являються білі гриби? – Якщо травень видався теплий та вологий, то наприкінці місяця можна сміливо вирушати на пошуки білого гриба, якого вважають царем грибного світу. Залежно від того, під яким деревом росте, він поділяється на підвиди: білий гриб звичайний, сітчастий, боровик королівський та інші. Якщо пощастить,то можна натрапити на справжнього гіганта. Скажімо, у 2000 році знайшли гриба, окружність шапинки якого була 94 сантиметри, а довжина ніжки – майже 40 сантиметрів. Важив він майже три кілограми. Ростуть білі гриби аж до пізньої осені. Якось я знаходив їх навіть перед першим снігом.
Смачні мухомори сіро-рожеві.
– Що цікавого росте влітку? – У червні з’являються дубовики та бабки. Але головна цікавинка цього місяця – їстівні трутовики: сірчано-жовтий та лускатий. Обидва види є паразитними грибами. Сірчано-жовтий трутовик росте на стовбурах листяних дерев (дуб, верба), полюбляє також фруктові (черешня, слива). Середня вага гриба – 5-10 кілограмів. Споживають його тільки в молодому віці, коли плодове тіло ще м’яке та ніжне. Трутовик лускатий також полюбляє листяні дерева, особливо в’язи. Проте я найчастіше знаходив його на старих горіхах. В їжу годиться тільки молодий гриб.
Липень вважається "грибним" місяцем літа. В лісі можна знайти боровики, дубовики, бабки, моховики, сироїжки, лисички. Якщо після дощу вирушите на "тихе полювання" – повний кошик вам забезпечено! У великій кількості з’являються мухомори сіро-рожеві. Попри свою назву, це дуже смачний умовно-їстівний гриб. Основна особливість – почервоніння на місці зрізу. Збирати потрібно дуже уважно, адже його можна сплутати з надзвичайно отруйним родичем – мухомором пантерним. Особливо хочеться виділити рідкісні види, що з’являються в цей період. На території нашої області мені зустрічались боровик королівський, трутовик зонтичний, герицій коралоподібний та шишкогриб лускатий. Всі ці гриби занесені до Червоної книги України. Велике прохання до грибників – не зменшуйте кількість рідкісних видів, бережіть їх для нащадків!
У серпні є непоганий шанс знайти дуже цікавого їстівного гриба із сімейства шампіньйонових – парасольку велику (строкату). Це мій улюблений гриб кінця літа – початку осені. В їжу годиться лише шапинка, бо ніжка тверда та дерев’яниста.
– Якими грибами можна посмакувати восени? – За сприятливих погодних умов більшість літніх видів грибів продовжують плодоносити у вересні та жовтні. До них поступово приєднуються осінні: рядовка фіолетова, опеньок осінній справжній та павутинники. Рід павутинників включає в себе близько сотні видів, частина з яких їстівні, а інша – отруйні. Всі вони дуже схожі між собою, тому недосвідченому грибникові їх збирати не варто. Також в цей період можна натрапити на цілі плантації мухомора червоного. Цей яскравий гриб містить у собі кілька різних токсичних речовин, серед яких мускарин. Проте мухомор червоний не настільки отруйний, як бліда поганка.
Смертельна доза для людини – приблизно 15 шапинок. Гриб застосовується в народній медицині. З плодових тіл мухомора роблять лікувальну спиртову настоянку для зовнішнього застосування. Вона допомагає при суглобних та ревматичних болях, остеохондрозах тощо.
Веселка, що лікує навіть рак – Які ще гриби мають лікувальні властивості? – На Буковині найбільшою популярністю користується гриб веселка звичайна. Молоде плодове тіло має кулясту форму, що нагадує яйце діаметром 4-8 сантиметрів. Дозрілий гриб має дуже огидний, гнильно-трупний запах. Його можна відчути на відстані до 20 метрів. Зустрічається веселка у листяних та мішаних лісах, де зростають дуб, бук, граб, вільха. З "яєць" цього гриба готують спиртовий настій. Його застосовують при багатьох хворобах: подагрі, ревматизмі, трофічній виразці, захворюваннях шлунково-кишкового тракту, запаленні нирок, печінки та підшлункової залози, серцево-судинних захворюваннях, гіпертонії, післяінсультному стані, хворобах суглобів, доброякісних пухлинах. Знавці народної медицини запевняють, що веселка лікує навіть рак. Цікавою особливістю цього гриба є його швидкість зростання – за 10 хвилин він може вирости на 5 сантиметрів. Це своєрідний рекорд у світі природи.
– Напевно, у листопаді вже закінчується грибний сезон і треба знову чекати весни? – А ось і ні! Є два види їстівних грибів, які можуть проростати навіть з-під снігу. Це глива звичайна та опеньок зимовий. Глива звичайна часто зустрічається на стовбурах горіхів, дубів, буків, берези, осики, горобини або верби. Смачний також зимовий опеньок (фламуліна). Росте групами на пнях та стовбурах листяних дерев. Фламуліна теж має лікувальні властивості. Під час досліджень виявили можливість застосування цього гриба для розробки вакцин та онкологічної імунотерапії. Хочу побажати любителям "тихого полювання" вдалих вилазок до лісу та повних кошиків. Але ніколи не забувайте, що в лісі ви в гостях, тож поводьтеся відповідно. Не залишайте за собою сміття та не знищуйте рідкісні види грибів. Поважайте природу, і вона віддячить вам щедрими дарами!
Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram
13-09-2020, 18:26
0
6 256