RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

«Витрачаємо дві тонни кисню щодня»: у лікарнях Чернівців розповіли про завантаженість

У Чернівецькій області зафіксована одна найбільша завантаженість ліжко-місць.

Згідно з інтерактивною картою госпітальної бази Чернівецької області COVID-19, найбільше хворих – у лікарнях Чернівців, йдеться у публікації "МБ".



Наразі у лікарнях області станом на 6 вересня перебуває 569 людей. Майже понад місць для лікування хворих на коронавірус зайняті.

У міській лікарні №1 є 56 місць для хворих із коронавірусом, вільних ліжок небагато.

"На початку літа було значно менше людей. Але ми відчули, що всі забули про заходи безпеки три тижні тому, коли почало надходити майже вдвічі більше хворих. У нашій лікарні є майже 50 хворих. І це все важкохворі. Тому всі наші відділення працюють як реанімація. Бо дуже часто спостерігаємо ситуацію, що у людини ніби стан середньої важкості, а через кілька хвилин ситуація може різко погіршитися", – розповідає директор міської лікарні №1 Анатолій Петричук.

У лікарні переважно лікуються люди за 60 років, які мають супутні захворювання. Є серед пацієнтів навіть 90-річна жінка. Лікарі вже мають досвід такого лікування, але важкохворі пацієнти все одно потребують посиленого догляду. Тому складно працювати, бо багато хворих.

У лікарні розповідають, що готові до збільшення кількості хворих. Але щодня на лікування пацієнтів із COVID-19 витрачаються шалені суми.

"Важко сказати, яким буде COVID-19 в осінньо-зимовий період. Цього поки що ніхто не може передбачити. Але ми готові працювати. Щоправда, грошей, які надає НСЗУ не вистачає на лікування. Щодня ми витрачаємо дві тонни кисню, а це дуже багато. Більшість хворих потребують кисневої дотації. На лікування інфікованих коронавірусом потребує великих витрат: щонайменше на лікування потрібно 38 тисяч гривень, а якщо це складний пацієнт у реанімації – суми сягають понад 60 тисяч гривен", – продовжує Анатолій Михайлович.

За словами Анатолія Михайловича, хворим іноді доводиться купувати ліки за свої кошти.

"На жаль, ми не можемо сказати, що хворі не купують жодних ліків. Безкоштовно призначаємо ліки за протоколом, але якщо вони не допомагають, доводиться використовувати інші препарати, і дуже часто їх немає в протоколі, на них гроші не виділяються. Отож родичам доводиться їх купувати", - зазначив Анатолій Петричук.



Місяць тому міська лікарня №3 планувала зменшити кількість ліжок для інфікованих коронавірусом і відновити роботу терапевтичного відділення. Але наразі тут навпаки збільшили кількість ліжок із 30 до 44.

"Три тижні тому отримали наказ збільшити кількість ліжок. У нас наразі заповнюваність становить майже 80. Лікуємо хворих середнього стану, переважно це люди 45+. Всіх забезпечуємо ліками. Щодня маємо різну кількість нових хворих: одного дня – один хворий, наступного – п’ять. Але ми не завжди маємо можливість лікувати їх у лікарні, бо в палаті є хворі з підтвердженим коронавірусом, а в людини ще немає тесту. Тому часто доводиться зідзвонюватися з колегами з інших лікарень, з’ясовувати щодо місць і надавати направлення", – каже директор міської лікарні №3 Віктор Проц.

У Чернівецькій ОДА запевняють, незважаючи на заповненість, місць у лікарнях вистачає. А за потреби готові перепрофільовувати відділення.

"У нас лікарні першої хвилі справді заповнені на 70%. Крім того, ми вже відкрили для хворих четверту лікарню із другої хвилі. Зробили це, щоби пацієнтам було зручніше добиратися. Загалом в області хворих на COVID приймає 17 лікарень, у них майже тисяча місць. Ситуація із заповненістю некритична, місць вистачає. Велика кількість людей лікується амбулаторно. Найбільше заповнені лікарні у Чернівцях", – пояснює заступниця голови Чернівецької ОДА Наталя Гусак.

Навіть якщо кількість хворих продовжить зростати, у Чернівецькій ОДА запевняють, ще маємо можливість їх приймати.

"Лікарні першої хвилі можуть перепрофільовувати свої відділення. У резерві ще є лікарні другої хвилі. Тому не варто хвилюватися, що місць не вистачить. Але потрібно пам’ятати, що госпіталізація здійснюється лише за чіткими показаннями", - зазначила Наталя Гусак.

Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram
6-09-2020, 17:59
Коментарів 0 Переглядів 3 392

• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Чому про гуманітарні швидкі допомоги з Італії мовчать фігуранти справи?

Швидкі допомоги нібито направили на фронт, але доказів цьому ніхто не хоче надавати
ВІДЕО Переглянути все відео

Живуть весело, дружно й ніколи не сваряться

"Країна Мрій" – це справжня казкова територія з сучасними атракціонами на будь-який смак. Тут є багато цікавого: велика батутна арена, лазертаг, лабіринт, інтерактив, ніндзя-парк, тарзанка та багато іншого. Для наймолодших гостей є спеціальна дитяча зона з атракціонами, адаптованими до їхнього віку.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Втомлюєтеся від нудного перебування в чергах для проходження медичного огляду? Ми маємо для вас відмінну новину! Тепер у Чернівцях доступна нова послуга - медичний огляд, який займе менше 30 хвилин!