RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

5 Сб. Мч. Луппа. Сщмч. Іринея, єп. Ліонського. Прп. Євтихія і Флорентія. Свт. Калиника.

Святий мученик Лупп


Яке сьогодні свято відзначають за церковним календарем


Святий мученик Лупп Солунський жив в кінці 3 - початку 4 століть у місті Солуні та був слугою святого великомученика Димитрія Солунського.

Коли святого Димитрія схопили язичники та вбили, то Лупп був поруч із Димитрієм до кінця підтримуючи його.

Коли святий Димитрій помер, то святий Лупп вмочив свій одяг у кров Димитрія і взяв перстень з його руки. Цим одягом із кров'ю та перснем з іменем великомученика Димитрія святий Лупп творив в Солуні багато чудес : він розбив ідолів в язичницькому храмі, а інших потопив у морі.

Побачивши це, язичники, сповнившись гніву, кинулися на святого з оголеними мечами, маючи намір розсікти його на частини, але в той же час збожеволіли і посікли один одного. Святий же, перебуваючи неушкодженим посеред язичників, проповідував їм слово Боже, будучи сповнений віри, премудрості і благодаті Божої. Незважаючи на всі зусилля, кривдники не могли схопити його, бо їм перешкоджала в сила Христова, не допускала їх навіть наблизитися до мученика. Тому нечестиві здалека стояли, бо не могли підійти близько. Намагаючись його вбити, вони натягнули луки свої й почали пускати в святого стріли, але замість мученика вражали стрілами один одного. Святий же Лупп, стоячи як мішень для стрільби посеред усіх, не тільки не був убитий стрілою, але навіть не був поранений.



Через такі обставини, мавши велику віру в Христа, святий ще не встиг охреститися. Бачачи, що є велика небезпека, що вороги не відпустять його, то щоб не померти не хрещеним, святий помолився Богу, і негайно з неба пролилася вода, і таким чином мученик Христовий прийняв хрещення.

Після цього святий Лупп добровільно віддав себе, як агнець непорочний, на заклання в руки нечестивих. Взявши святого, повели його до ігемона. Ігемон намагався спочатку ласками переконати раба Христового відступити від Господа свого і поклонитися ідолам, а проте не зміг спокусити його. Тоді ігемон наказав бити святого палицями без милосердя, а після цього ігемон віддав святого іншим мукам, але так як не міг подолати непереможного раба Христового, то засудив його до смерті, вбивши мечем.

Таким чином святий мученик Лупп, схиливши під меч голову свою, поклав душу свою за Христа, Господа своего, і був похований віруючими з пристойними почестями, а від труни ж його подавалися лікування всіх недуг і хвороб, заради святих молитов його і по благодаті Господа нашого Ісуса Христа.

Святий Іриней Ліонський - великий вчитель Церкви Христової, визначний богослов ІІ століття. Народився на заході Малої Азії близько 130 року у місті Смирна. Він був учнем святого Полікарпа Смирнського.

Святий Іриней був високоосвідчений, добре знав як Святе Писання, так і язичницьку літературу та філософію.

Більшу частину свого життя святий Іриней провів в Галії, у місті Ліоні. Зі сходу святий Іриней був посланий в Галію святим Полікарпом Смирнським, для допомоги святому Пофину, єпископу Ліонському в проповідані віри. Там святим Пофином він був посвячений в пресвітери.

У 177 році в Галії почались жорстокі гоніння на християн, під час яких мученицьки помер святий Пофин єпископ Ліонський.
Гоніння породили спори щодо віри, появу єресей.

У 178 р. святого Іринея висвятили на єпископа Ліонського. В сані єпископа він діяв з великою ревністю, за короткий час, завдяки проповідям він місто Ліон повністю перетворив на християнське. Також святий написав багато духовних книг, зокрема: "Проти єресей", "Доказ апостольської проповіді", "Богослів'я святого Іринея Ліонського" та багато інших.

Вчення святого Іринея має важливе значення для богослів’я. Святий поєднав в собі апостольське передання Сходу і Заходу, внаслідок чого його голос і богослів’я набуло особливого авторитету і значення. Він був свідком апостольської істини і в більшості випадків точним виразником віри Церкви свого часу. А у творі святого Іринея Ліонського “Проти єресей” можна знайти першу богословську систему основних догматичних істин християнського віровчення, яка мала великий вплив на розвиток і формування доктрини Церки в послідуючі часи.

Під час жорстоких гонінь на християн імператора Септимія Севера в 202 році Ліонська церква зазнала великих страждань, під час яких мученицьки помер і святий Іриней Ліонський, йому відрубали голову мечем.

Преподобний Флорентій Нурсійський


Преподобний Флорентій Нурсійський, Италійський проводив усамітнене життя в межах Нурсійських (Італія) разом із преподобним Євтихієм.

Незабаром преподобний Євтихій був обраний ігуменом одного монастиря, і преподобний Флорентій залишився один на тому місці, щоб не залишати церкви, в якій вони молилися. Після уходу Євтихія до святого Флорентія прийшов ведмідь, який за Божим розсудом став служити преподобному, пасучи його овець і приходячи завжди тоді, коли йому вказував преподобний.

Розмова про це поширилася по всій країні тій, і всі почитали Флорентія святою людиною. Через заздрість люди вбили того ведмедя. Господь вразив їх проказою, від якої вони незабаром і померли. А преподобний в продовження всього свого життя не переставав ридати про їх загибель. Одного разу по молитвам преподобного змії і гади, які оточували його келію, були вбиті громом посеред сонячного дня, а потім взяті з того місця птахами.

Добре поживши заради Господа, преподобний Флорентій відійшов до Нього в 547 році.

Повну версію православного календаря на 2019 рік можна переглянути тут

Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram
5-09-2020, 09:00
Коментарів 0 Переглядів 1 068

Теги -
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Щаслива, що змогла хоч трішки допомогти. Блог Галини Олійник
Дуже сподіваюся, що з кошенятами надалі все буде гаразд
Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

Вчора попрощалися із 19 військовослужбовцями 10 окремої гірсько-штурмової бригади "Едельвейс"

Раннє виявлення проблеми і правильна корекція слуху – гарантія того, що ви уникнете подальшого погіршення і забезпечите ефективне лікування та реабілітацію, а в результаті будете чути світ на повну!

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.