RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

20 Чт. Прмч. Дометія Персянина. Прпп. Пімена і Меркурія. Мчч. Марина, Астерія і Ора.

Преподобномученик Дометій Персянин і два учні його


Дометій подвизався в монастирі святих Сергія і Вакха в місті Феодосіополь під керівництвом архімандрита Нурвела, суворого аскета, про якого відомо, що він протягом 60 років не куштував вареної їжі, не лягав для сну, а відпочивав стоячи, спираючись на свій жезл. У цьому монастирі преподобний Дометій був висвячений у сан диякона, але коли архімандрит Нурвел вирішив поставити його на пресвітера, святий, вважаючи себе негідним, усамітнився на пустинній горі в Сирії, в межах Кіра. Там він жив під відкритим небом, а коли до нього прийшли двоє учнів, почав жити разом з ними в печері. У 363 році повз місцевості, в якій подвизались відлюдники, проходило військо імператора Юліана Відступника, який прямував у похід проти персів. За його наказом Дометій разом з учнями був закиданий камінням.



Преподобний Пимен Багатохворобливий

Яке сьогодні свято відзначають за церковним календарем


Преподобний Пимен народився хворим. Коли підріс, то попросив батьків віддати його в монастир.
Коли Пимена привели до Печерського монастиря, щоб ченці помолилися за нього, він почав просити батьків залишили його в монастирі. Хлопець не просив в Господа собі здоров’я, а щиро молився, щоб хвороба продовжувалась і мрія здійснилася.
Якось уночі, коли слуга і батьки спали, до нього прийшли світлі ангели, одні в образі молодих юнаків, інші — в образі ігумена і братії, несучи в руках свічки, Євангеліє, волосяницю, мантію, кухоль і все, що необхідне для постригу, і сказали йому: "Бажаєш, щоб ми постригли тебе?" Блаженний з радістю відповів: "Дуже хочу! Бог послав мені вас, виконуйте бажання серця мого". Тоді вони почали задавати йому запитання і творити все по порядку так, як вимагає чин постриження в монахи. Ангели постригли його, одягли на нього мантію і кухоль, назвавши іменем Пимен, дали йому запалену свічку, сказавши: "Сорок днів і ночей буде горіти ця свіча". Разом з тим вони повідали, що все життя він буде хворіти, а якщо й прийде виздоровлення, то це буде знак смерті. Здійснивши це, вони поцілували його і зникли. Взявши волосся Пимена, ангели загорнули його в хустину і поклали в труну преподобного Феодосія.
Братія, яка знаходилася поблизу у своїх келіях, чула спів, розбудила інших, вважаючи, що ігумен з іншими монахами постриг хворого або що він упокоївся. Всі прийшли в келію, де лежав блаженний, але побачили, що батько, мати і слуги сплять.

Проте монахи чули запах ладану; хворий не спав, був веселий і одягнений в чернечий одяг. Преподобний Пимен розповів про все, що з ним трапилося, на підтвердження, показавши свічку, сказав, що його волосся забрали і понесли в церкву. Вони відправилися в церкву, розбудили паламарів, але ті сказали, що в церкву ніхто не заходив; розбудили ключника. Коли ключник відкрив церкву, то побачили, що волосся знаходиться в труні преподобного Феодосія. Ігумен не знайшов нікого, хто стриг блаженного Пимена. Всім стало ясно, що це сталося за волею Божею святими ангелами Господніми. Ігумен це постриження прийняв, а преподобний Пимен дуже довго хворів. Ті, хто його обслуговував, знущалися над ним і декілька днів не заходили до нього, не давали їсти й пити. Все це він приймав із радістю і ні на кого не сердився, а тільки дякував Господу.

Понад двадцять років Пимен пробув у монастирі, постійно хворіючи, але ніколи не нарікав. За свою терплячість отримав від Господа дар зцілення. Перед смертю він видужав, обійшов усіх ченців, попрощався і показав, де його поховати. Упокоївся в 1110 р. Його мощі знаходяться в Ближніх печерах. В акафісті всім Печерським преподобним про нього сказано: "Радуйся, Пимене багатохворобливий, бо на Бога ти завжди надію покладав". Пам’ять преподобного Пимена вшановується 20 серпня (7 серпня за ст. ст.).

Преподобний Пимен, постник Печерський

Преподобний Пимен жив у XIV ст., відбував подвиг у Печерському монастирі при ігуменах Никоні та Іоанні. Він мав таку благодать, що їв один раз на тиждень і то дуже мало, безперестанно виконував різні чернечі доручення, ніколи не хворів від посту і роботи. Удень Пимен молов на жорнах зерно на борошно, носив дрова для братії, а вночі молився. За такі труди отримав вічне блаженство. Упокоївся в монастирі. Його нетлінні мощі знаходяться в Дальніх печерах. В акафісті всім Печерським преподобним про нього сказано: "Радуйся, Пимене, бо як тисниця з ниви Христової у житницю небесну ти забраний". Пам’ять преподобного Пимена вшановується 21 травня (8 травня за ст. ст.).
У Києво-Печерському патерику розповідається про Пимена, який жив в XII ст. Дата пам’яті 7 серпня. В календарі за 7 серпня написано: "Преподобного Пимена, постника Печерського, у Дальніх печерах ХІІІ-ХІV ст.".
Очевидно, у "Патерику" розповідається про Пимена, який жив в XII ст. і пам’ять його вшановується 8 травня.

Преподобний Меркурій, єпископ Смоленський


Преподобний Меркурій став ченцем Печерського монастиря наприкінці XII ст. Де і коли він народився, хто його батьки — невідомо. Меркурій чесно ніс чернечий подвиг, імовірно знав грамоту, бо був висвячений на єпископа Смоленського. Деякі історики в цьому сумніваються, бо імені Меркурій немає в списках Смоленських єпископів. Могло статися так, що Смоленським єпископом він був під іншим іменем, а тоді повернувся в Печерський монастир і прийняв схиму з іменем Меркурій. Упокоївся в 1239 р., більше правдоподібно був замучений татарами. Його мощі знаходяться в Печерському монастирі в Ближніх печерах. В акафісті всім Печерським преподобним про нього сказано: "Радуйся, Меркурію, бо життя безплотних наслідував ти". Пам’ять преподобного Меркурія вшановується 20 серпня (7 серпня за ст. ст.).

Повну версію православного календаря на 2020 рік можна My Webpage переглянути тут[/url]

Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram
20-08-2020, 09:00
Коментарів 0 Переглядів 1 129

Теги -

За донат у сто гривень можна виграти айфон останньої версії.
Низка населених пунктів залишиться без електрики через ремонт обладнання
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Щаслива, що змогла хоч трішки допомогти. Блог Галини Олійник
Дуже сподіваюся, що з кошенятами надалі все буде гаразд
Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

Вчора попрощалися із 19 військовослужбовцями 10 окремої гірсько-штурмової бригади "Едельвейс"

Раннє виявлення проблеми і правильна корекція слуху – гарантія того, що ви уникнете подальшого погіршення і забезпечите ефективне лікування та реабілітацію, а в результаті будете чути світ на повну!

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.