RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

«Боюсь випускати дітей на вулицю»: жителі району на Буковині скаржаться на нашестя змій

Жителі сіл на Хотинщині скаржаться на збільшення чисельності змій поруч з житловими будинками.

Як повідомляють "Хотинські вісті", цього літа жителі сіл району на своїх обійстях неодноразово зустрічали метрових, а то й довших змій.



Як розповіла мешканка Млинків Лілія Венгер, її матір цієї суботи на їхньому обійсті знайшла кладку яєць, а в неділю такий же "скарб" вона відкопала у гнойовій купі. Жінка з жахом розповідає, що мало не щодня їм доводиться вбивати на подвір’ї плазунів.

"Боюся випускати на вулицю дітей. Чи можна взагалі якось позбутися нашестя плазунів?", – запитує багатодітна матір.

«Боюсь випускати дітей на вулицю»: жителі району на Буковині скаржаться на нашестя змій

Начальниця відділу еколого-освітньої роботи НПП "Хотинський" Ірина Козачок визнає, що випадки, коли змії оселяються поруч із будинками людей, справді почастішали. Збільшення їх чисельності у нашому краї зумовлене спекою, вологою і надмірною кількістю корму.

"Таке сусідство комфортним не назвеш, – каже фахівець. – У нашій місцевості можна натрапити на гадюку звичайну, котра є отруйною, мідянку, полоза, вужа звичайного та водяного. Гадюки нашої місцевості мають одну цікаву особливість – вони "економні": при нападі впорскують у свою жертву не повну порцію отрути. Тому укус гадюки, зазвичай, не є смертельним і лише в окремих випадках може призвести до летального наслідку. Небезпечно це для дітей, людей похилого віку та зі зниженим імунітетом".

Як наголосила Ірина Козачок, при зустрічі із плазуном головне – не панікувати.

"Що ж стосується знайдених жителькою Млинків гнізд з яйцями, то, ймовірно, їх залишили вужі. Зазвичай вони розмножуються таким чином, що відкладають по 20-40 яєць у купи органіки – листя, тирсу, яка гниє, і це тепло інкубує їх, – пояснює науковець. – Варто знати, що після укусу вужа на тілі залишиться знак у вигляді невеличкої дуги від безлічі зубчиків. Якщо ж укусила гадюка, кровоточитимуть сліди на відстані 1-1,5 см від двох отруйних зубів.

Щоби позбутися непроханих сусідів, вона радить розчистити подвір'я від заростей, непотребу, харчових відходів, які приваблюють гризунів, а ті в свою чергу - плазунів.

"Часто селяни відлякують вужів та гадюк з допомогою гасу, запах якого ті не переносять. Але цей варіант відрізняється підвищеним ризиком пожеж. Підійдуть прянощі, розсипані по периметру подвір’я або висаджування пряних і пахучих трав (часник, гірчиця, м’ята), а також вітряні дзвіночки чи ультразвукові відлякувачі змій", – зазначає Ірина Козачок.

Пам'ятайте, що в разі зміїного укусу потрібно якнайшвидше потрапити до лікарні вторинного чи третинного рівня й отримати фахову допомогу, де за потреби введуть протизміїну сироватку. Адже це небезпечно саме ускладненнями, що можуть виникнути після укусів.

"Не намагайтесь обробляти рану додатково. Не припікайте її та не прикладайте лід. Не накладайте джгут. Це протипоказано через численні ускладнення при його застосуванні. Не висмоктуйте отруту. Ефективність цієї процедури досить сумнівна. Зокрема обмежена у часі – це потрібно робити не пізніше ніж за 5-7 хвилин з моменту укусу.

Тож на городі, на природі, навіть біля власного будинку, будьте дуже пильними. На плазунів можна наступити, або рухами спровокувати до укусів. Якщо ж таке трапиться – як найменше рухайте ногами та руками, щоб отрута не розповсюджувалася в організмі миттєво, та швидко їдьте до лікарні, – пояснив головлікар Клішковецького центру ПМСД Олександр Фуркал.

Нагадаємо, нещодавно на "Памірі" змія вкусила 10-річного буковинця.

Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram
Редактор: Марина Кавкало
10-08-2020, 19:06
Коментарів 0 Переглядів 27 093

Теги -

Нинішній керівник Роман Петришин переконаний, що його крісло точно вакантним не залишиться
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Раннє виявлення проблеми і правильна корекція слуху – гарантія того, що ви уникнете подальшого погіршення і забезпечите ефективне лікування та реабілітацію, а в результаті будете чути світ на повну!

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.