RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Немає покарання, то й не будуть ходити: як депутати відвідували сесії Чернівецької міськради за останні 5 років

Напередодні місцевих виборів, на яких чимало чинних депутатів міськради балотуватимуться знову, "Молодий буковинець" проаналізував, як депутати відвідували чергові й позачергові сесії, починаючи з 2015 року.

Висновок сумний – дехто за п’ять років пропустив майже третину сесійних засідань, йдеться у публікації "МБ".



Десяток обранців мали би давно скласти мандати

Упродовж всього цього скликання ради "МБ" щорічно підсумовував відвідуваність депутатами сесій міськради. Скажімо, у 2019 році кандидатами на виліт із міськради були дев’ятеро обранців – "рідномістяни" Валерій Чинуш, Віталій Михайлішин (пропустили по 100% засідань комісій), Анатолій Чесанов (68,7%), Тетяна Бешлей (66,6%), Максим Тихонович (56,2%), Ростислав Білик (50%), депутат "БПП" Ромео Скрипа (88,8%), представники "Народного контролю" Ярослав Петришин (56,2%) та Ігор Наконечний (83,3%).

Адже регламент Чернівецької міськради передбачає, що у разі пропуску депутатом упродовж року більше половини пленарних засідань ради чи засідань постійних комісій, такого обранця можна відкликати за висновком депутатської комісії з питань регламенту.

"МБ" неодноразово звертався до цієї комісії з інформацією про депутатські прогули та проханням ухвалити рішення про початок відкликання таких обранців. На жодне із наших звернень комісія не відреагувала.

Чому депутати нехтують своїми обов’язками

Яких лише причин і пояснень про прогули протягом цих п’яти років не доводилося чути "МБ" від депутатів. Дехто заявляв про свою зайнятість на роботі. Ще хтось говорив, що за депутатську роботу вони не отримують грошей, а ця діяльність, мовляв, ледь не волонтерська.

А колишній секретар міськради, депутат Віталій Михайлішин, схоже, взагалі не вбачає проблеми в тому, що він кілька років поспіль потрапляв до списку злісних прогульників. Він пояснив, що переїхав працювати до Києва, тож не має можливості відвідувати усі сесії.

"Мене не було, тому що мені запропонували роботу в Києві – очолити торговий дім. Це білорусько-українська компанія. Я там досі працюю директором. У мене є троє дітей, потрібно отримувати зарплату, дітей потрібно одягати, вчити…", – сказав Михайлішин.

"Сесії переносяться… Навіть не хочеться бути учасником такої сесійної роботи. Міський голова не дає можливості працювати депутатам. Тому в мене, як то кажуть, совість чиста", – казав керівник фракції "Рідне місто".

Як стимулювати депутатів відвідувати сесії

Ігор Баб’юк, директор Буковинського центру виборчих технологій:

"На мій погляд, єдиний спосіб уникнути масового явища депутатських прогулів – це не обирати таких людей у наступні скликання міськради. Якщо не будуть обирати тих, хто прогулює, то і, відповідно, ті депутати будуть розуміти, що наступного разу вони не потраплять до нового скликання ради.

В Україні був лише один приклад, коли депутата міськради відкликали через прогули – у Тернополі. Тоді депутата від "Свободи" вигнали з міськради, але це було рішення партійної організації. Якщо ж не буде доброї волі партії, то неможливо відкликати такого депутата.

У Чернівцях був приклад із спробою відкликання обранців "Самопомочі" за народною ініціативою. Було рішення партії, але не було рішення обласної організації. Почали відкликання, потім загубили документи... І залишили все це. Тож, на жаль, цей механізм у нашому місті не спрацював".

Хто пропустив найбільше сесій

Валерій Чинуш, "Рідне місто"58 (29,7%)

Віталій Михайлішин, "Рідне місто"58 (29,7%)

Ярослав Петришин, "Народний контроль"54 (27,6%)

Анатолій Чесанов, "Рідне місто"52 (26,6%)

Віталій Савчук, "БПП"52 (26,6%).

Хто пропустив найменше сесій

Юрій Бурега, "Батьківщина"1

Михайло Яринич, "Народний контроль"5

Валерій Казимірович, "Батьківщина"8.

Скільки сесій прогуляли інші депутати?

Ромео Скрипа, "БПП"48

Назар Моклович, "Свобода"47

Артур Мунтян, "Батьківщина"47

Андрій Кавуля, "БПП"46

Ростислав Білик, "Рідне місто"45

Володимир Сєхов, "БПП"43

Валерій Найдиш, "Рідне місто"43

Віталій Матвієнко, позафракційний – 39

Тетяна Бешлей, "Рідне місто"38

Любов Сорохан, "Батьківщина"38

Максим Тихонович, "Рідне місто"38

Андрій Романчишин, "БПП"36

Тарас Бабух, "Батьківщина"34

Юлія Цуркан, "Свобода"33

Ігор Наконечний, "Народний контроль"33

Олександр Пуршага, "Батьківщина"33

Олександр Ставчанський, позафракційний – 30

Андрій Ілюк, "Свобода"29

Сергій Греков, "БПП"27

Роман Гаїна, "Батьківщина"26

Юлія Сафтенко, позафракційна – 23

Аліна Олевич, позафракційна – 22

Андрій Брязкало, позафракційний – 20

Юрій Ткачук, "Рідне місто"19

Іван Гончарюк, "Народний контроль"19

Андрій Кандиба, позафракційний – 19

Богдан Ковалюк, позафракційний – 17

Віталій Гавриш, позафракційний – 15

Василь Максимюк, "БПП"15

Денис Затірка, "БПП"15

Володимир Бешлей, "Рідне місто"13

Василь Осачук, "БПП"13

Володимир Моклович, "Свобода"11

Василь Продан, "Рідне місто"11.

Цифра

195
чергових і позачергових сесій Чернівецької міськради відбулося з грудня 2015 року до липня 2020 року.

Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram
Редактор: Микола Кобилюк
27-07-2020, 09:36
Коментарів 0 Переглядів 3 320

• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Чому про гуманітарні швидкі допомоги з Італії мовчать фігуранти справи?

Швидкі допомоги нібито направили на фронт, але доказів цьому ніхто не хоче надавати
ВІДЕО Переглянути все відео

Живуть весело, дружно й ніколи не сваряться

"Країна Мрій" – це справжня казкова територія з сучасними атракціонами на будь-який смак. Тут є багато цікавого: велика батутна арена, лазертаг, лабіринт, інтерактив, ніндзя-парк, тарзанка та багато іншого. Для наймолодших гостей є спеціальна дитяча зона з атракціонами, адаптованими до їхнього віку.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Втомлюєтеся від нудного перебування в чергах для проходження медичного огляду? Ми маємо для вас відмінну новину! Тепер у Чернівцях доступна нова послуга - медичний огляд, який займе менше 30 хвилин!