RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

8 Пн. День Святого Духа. Апп. від 70-ти: Карпа й Алфея. Мчч. Аверкія і Єлени. Прп. Іоана.

Святий апостол Карп

Яке сьогодні свято відзначають за церковним календарем


Святий апостол з сімдесяти Карп, був послідовником і слугою святого апостола Павла, він розносив його послання в ті місця, куди вони призначалися. Достатньо часу Карп потрудився разом з апостолом Павлом, благовістячи усюди слово Хрістове1, чимало зазнав він за це бід і напастей. Потім святий Карп був поставлений апостолом Павлом єпископом міста Берії у Фракії2.
Святий апостол Карп потрудився, проповідуючи Євангеліє Христове і на острові Криті 3; тут він, між іншим, прийняв до свого дому святого Діонісія Ареопагіта 4 і бачив Господа, якому з'явився у видінні в той час, коли Карп просив Його віддати на страту двох грішників, і чув голос Його, говорячи: "муч мене ще, бо Я готовий ще раз постраждати і бути розіп'ятим заради спасіння людей"

Святий Діонісій Ареопагіт свідчить про це святому Карпу й те, що він ніколи не починав здійснювати пречистих і життєдайних Тайн перш, ніж не сподоблявся того щоб йому було з неба божественне видіння.



Святительствуючи в Берії, Карп звернув до Христа багатьох еллінів-язичників; викриваючи юдеїв, він говорив їм, що розп'ятий ними Христос є Бог Істинний і Творець усього. Згодом він був з жорстокістю вбитий іудеями і таким чином віддав душу свою в руки Господа7. Чесні мощі його були покладені вірними і богобоязливими людьми в тому ж місті, де він і святительствував, причому цими мощами подавалися різноманітні зцілення хворим на славу Христа, Бога нашого.

1 Між іншим у нього в Троаді були залишені апостолом Павлом фелонь і різні книги, між якими апостол особливо згадує про пергаменти (2 Тим.4: 13).

2 Фракією називалася та частина Балканського півострова, яка лежала на північ від Македонії, Егейського і Мармурового моря. В даний час на місці стародавньої Фракії знаходяться наступні землі: східна частина Угорщини, Трансільванія, Бессарабія, Молдова, Валахія, Болгарія, Сербія і східна частина Румелії. Місто Берія в даний час називається Верро або Кара-Верро; в ньому близько 12 000 жителів. - Апостол Павло був у Берії під час своєї другої апостольської подорожі.

3 Острів Крит (інакше Кандія - від головного міста того ж імені) знаходиться в середній частині Середземного моря, на південь від Егейського моря. Початок християнства було покладено тут подією Зіслання Святого Духа на апостолів, бо при цій події були й критяни (Діян.2: 11). Потім християнство було утверджено тут апостолом Павлом, який поставив тут єпископом Тита для того, щоб він "довершив недокінчене і поставив по всіх містах пресвітерів" (Тит.1: 5). - У XVII в. Крит перейшов у владу турків.
4 Дионісій Ареопагіт - член Ареопагу - верховного судилища афінського. Навернений до християнства апостолом Павлом під час його другої апостольського подорожі (бл. 54 р.). Зарахований св. Церквою до лику святих. - Пам'ять його святкується 8 жовтня.
5 Для того, щоб зрозуміти ці слова, необхідно пригадати такий випадок з життя святого апостола Карпа. Хтось з невіруючих спокусив до злочестя своєму одного з християн. Карп був дуже засмучений цим. Ніколи не виявляв раніше нетерпіння, Карп на цей раз був дуже засмучений у душі своїй. Він подумав про себе, що нечестивці, які розбещують і гублять людей, не повинні жити на землі, і почав він благати Бога, щоб зійшов вогонь з неба і пожер тих двох нечестивців - і спокусників, і розбесників. Коли він молився про це, раптом світлиця, в якій він стояв, потряслася і розступилася на двоє. Піднявши свої очі вгору, він побачив небо відкрите і в ньому Господа Ісуса Христа, Який сидів в образі людському. Поглянувши ж до низу, він побачив глибоку прірву, на краю якої стояли ті два грішника, яким Карп просив погибель. Карп, бачачи, що ті, які засмучували його вже готові впасти в прірву і бути з'їденими змієм живим внизу, сповнився радості, але так як вони все ще не падали в прірву, то Карп знову став гніватися і сумувати і знову почав благати Бога за їхню погибель. Коли ж він звів очі свої до неба, то побачив, що Господь наблизився до тих грішників і подав їм руку допомоги. Потім Господь і сказав Карпу: "муч мене ще, бо Я готовий ще раз постраждати і бути розіп'ятим заради спасіння людей". Сказання про це повідомляє святий Діонісій Ареопагіт у своєму посланні до ченця Демофіла.
6 Діонісій Ареопагіт з великою похвалою відгукується про апостола Карпа. Так наприклад, в посланні до ченця Демофіла він говорить про Карпа: "Чоловік цей був великий за своїми чеснотами і відрізнявся такою піднесеною чистотою розуму, що володів великою здатністю до боговидіння".

7 Кончина святого апостола Карпа настала в к. І ст.

Святий апостол Алфей

Святий апостол Алфей був батьком апостолів Якова, сина Алфея і Левія. Сей Левій був митарем1 і саме його покликав Господь, сказавши: "Йди за Мною!" (Мк.2: 14).
Залишивши все, Левій пішов за Христом і був весь час Його незмінним супутником.
Апостол Левій називається ще Матфеєм, і він саме написав перше Євангеліє.
Святий апостол Алфей походив з міста Капернаума, але де він проповідував Євангеліє - невідомо.

Мучеників Аверкія та Єлени

Святі мученики Аверкій та Єлена, як свідчать перекази, були дітьми святого апостола Алфея. За свою відданість Христовій вірі вони були жорстоко катовані. Святого Аверкія вороги прив'язали посеред пасіки, де він прийняв мученицьку кончину від бджолиних укусів. Його сестра, свята Єлена, теж не зреклася християнської віри і була забита камінням. Сьогодні Православна Церква вшановує пам'ять святих мучеників Аверкія та Єлени, які явили приклад високої мужності духу.

Повну версію православного календаря на 2020 рік можна переглянути тут

Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram
8-06-2020, 09:00
Коментарів 0 Переглядів 1 213

Теги -

Рух легкового транспорту спрямовують в об'їзд через вулицю Зелену

Шахраї продавали аграріям підроблені документи вартістю від 3 до 7 тисяч гривень за комплект
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Рух легкового транспорту спрямовують в об'їзд через вулицю Зелену


Щаслива, що змогла хоч трішки допомогти. Блог Галини Олійник
Дуже сподіваюся, що з кошенятами надалі все буде гаразд
Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

Вчора попрощалися із 19 військовослужбовцями 10 окремої гірсько-штурмової бригади "Едельвейс"

Раннє виявлення проблеми і правильна корекція слуху – гарантія того, що ви уникнете подальшого погіршення і забезпечите ефективне лікування та реабілітацію, а в результаті будете чути світ на повну!

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.