RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Килими зняли, м’які іграшки заховали: як працюватимуть дитсадки Чернівців після карантину


З 1 червня у деяких областях дитячі садки відновили роботу. У Чернівцях вони поки порожні.

Та вихователі вже опитують батьків, чи будуть діти ходити до садочків, йдеться у публікації "МБ".



Маша Бабюк з донькою Дашею очікують з нетерпінням, коли відкриється дитячий садочок. Жінка та її чоловік працюють, тож під час карантину мали чимало проблем, з ким залишити доньку.

"Я Дашку буду водити в садочок, бо немає її з ким залишити. Трошки була у бабусь, трошки у моїх подруг. Викручувалися, як могли. Дуже важко без садочка. Дашка дуже хоче вже в садочок, скучила за дітками та вихователькою. Вихователька попередила, що, найімовірніше, буде у групі лише 15 дітей. А у нас було на десять дітей більше. Ми вже повідомили, що будемо ходити. Трішки боїмося хвороби, але що робити - у нас варіантів немає. Тим паче що в садочки закупили засоби дезінфекції. Будуть все обробляти, робитимуть часте вологе прибирання. Нам потрібно навчитися жити з цим вірусом", - каже Маша Бабюк.

Ірина навпаки вирішила своїх синочків двох та чотирьох років не віддавати до дитячого садочка.

"Я зараз перебуваю в декреті з другою дитиною. Тож маю можливість бути вдома і доглядати за обома малюками. Через коронавірус я у паніку не впадаю, як дехто. Але все одно вдома сидіти значно спокійніше, ніж якби син ходив у садок, де є тісний контакт з іншими дітьми", - вважає Ірина.

"Закупили деззасоби за бюджетні кошти, на це не мають збирати гроші"

Начальник управління освіти Чернівецької міської ради Сергій Мартинюк не називає дату, коли можуть відкритися дитячі садки. Остаточне рішення щодо дати відновлення роботи буде залежати від рівня захворюваності по області. Але дитячі садки вже зараз готуються до роботи.

Для дитячих садків наразі закуповують дезінфекційні засоби. На це міська рада виділила майже 800 тисяч гривень.

"Для всіх закладів і працівників ми закупимо одноразові маски, паперові рушники, антибактеріальні засоби для рук і прибирання приміщення. Також дамо у садочки кварцові лампи. До мене доходили чутки, що у деяких садочках збирають гроші на деззасоби. На все це виділили кошти з міського бюджету, цих засобів точно вистачить на перші три тижні. Далі плануємо продовжити закупівлі. Тому всіх завідувачів садочків попередили, що кошти не повинні збирати", - каже Сергій Мартинюк.

Також, за словами Сергія Мартинюка, вихователям планують провести тестування на коронавірус. Це зроблять за кілька днів до того, як буде вирішено відчинити садки. Тестування проведуть безкоштовно.

У міській раді Чернівців повідомили, область не перейшла на новий етап послаблення карантину. Тому жодних послаблень для Чернівецької області з 1 червня не відбулося. Наступне рішення про пом’якшення карантину будуть обговорювати 5 червня.

"Батьків у садок не пускатимуть"


Килими зняли, м’які іграшки заховали: як працюватимуть дитсадки Чернівців після карантину


Незважаючи на карантин, у дитячих садочках вже поступово починають готуватися до роботи. Поки запитань більше, ніж відповідей.

"Як має відбуватися наша робота, ще не уявляю, але готуємося до цього, – каже Тетяна Гончарук, завідувачка дошкільного навчального закладу №7, що на вулиці Кобилянської. – Вихователі мають бути весь день у масках. Дітей не будуть примушувати їх одягати. Батьки в приміщення дитячого садочка заходити не будуть. У нас є невелике фойє, туди батьки приводитимуть дітей. Будемо просити заходити батьків у садок у бахілах, також мають бути маска, рукавички. Щодві години маємо дезінфікувати поверхні, провітрювати приміщення".

Пані Тетяна передбачає, що складно буде після карантину і дітям, і батькам, і вихователям.

"Уже передбачаємо, що без плачу багатьох дітей не минеться. Мало того, що вони вже відвикли за три місяці від садків, та ще й з ними буде спілкуватися вихователь, який постійно в масці. Є ще питання щодо контактів. Ми будемо здавати тест на коронавірус, але невідомо, чи здорові батьки. Тож запитань у нас більше, ніж відповідей. Та все ж готуємо приміщення до роботи миємо та прибираємо у групах. Килими зняли, м’які іграшки забрали, залишили лише пластмасові, які можна мити", - розповіла Тетяна Гончарук.




У дитячому садку №44, що на вулиці Руській, вже почали опитувати батьків, чи готові вони приводити дітей.

"Більшість батьків, за нашим опитуванням, готові водити дітей до садочка. Тож ми готуємося до цього. Вихователі будуть працювати весь день у масках. Діти повинні приходити у садок теж у масках, але вже у садочку їх зніматимуть", – пояснили у закладі.

У ДНЗ №29, що на вулиці Шептицького, вже привезли кварцову лампу, безконтактний термометр та 50 пачок одноразових рушників. Тут теж зібрали всі килими у групах і заховали м’які іграшки. Та найбільше турбує питання, скільки у маленьких групах зможе перебувати дітей.

"У нас пристосоване приміщення, великих площ немає. Вже вирішили, що батьки будуть приводити дітей до вхідних дверей. Там буде стояти медсестра і кожному вимірювати температуру, – каже завідувачка Жанна Том’як. – Далі вихователі забиратимуть дітей до своїх груп. Батьки у приміщення садочка не заходитимуть. Ми опитали батьків, вже погодилися водити 41 дитину. А загалом у нас 103 дитини. Я такої кількості не очікувала. Як ці діти мають перебувати разом, їм же не заборониш підходити одне до одного? Вимагають же, щоби ігри були безконтактні, як це робити? Тому ми все ж будемо просити батьків, якщо є можливість, залишати дітей вдома, щоби не перевантажувати садочок".

"Перечекати потрібно хоча би місяць"

Килими зняли, м’які іграшки заховали: як працюватимуть дитсадки Чернівців після карантину


Залишати по можливості дітей вдома радять і медики. Принаймні ще на місяць.

"Поки що дітей краще залишати вдома, особливо у нашій області. Погода досить прохолодна, садочки не прогріті і там може бути холодно. Почнуться звичайні ГРВІ, а батьки можуть думати, що це COVID і почнеться паніка. Адже діти постійно контактують. Перечекати потрібно хоча би місяць. Крім того, у дитячих садочках мають часто дезінфікувати групи, а дихати цим дітям теж не дуже корисно. Звичайно, якщо батьки працюють, то важко у цій ситуації з дитиною. Але все потрібно зважити", - каже інфекціоніст дитячої міської поліклініки Аліна Дашкевич.

"Пограйтеся у садочок та лікаря"

Якщо батьки все ж вирішать віддавати дітей до дитячого садочка, то психологи радять до цього готуватися заздалегідь.

"Умови карантину внесли корективи у звичне життя. Добре, якщо в сім’ї ще є дітки і є з ким погратися. Інша ситуація, коли у родині одна дитина і вона за цей період відвикла від спілкування з однолітками. Тому до відвідувань дошкільного закладу треба готуватись всім і батькам, і вихователям, і діткам", -каже завідувачка кафедри практичної психології ЧНУ Валентина Радчук.

Валентина Радчук радить за тиждень до повернення у дитячий садочок почати жити вдома за режимом і гратися у дитячий садочок.

"Запропонуйте дітям погратись у дитячий садок: нехай вони розкажуть про вихователів, дітей, пригадайте, що їли на сніданок, обід, вечерю, як виглядає група. "Проведіть" заняття, нехай дитина буде у ролі вихователя. А ще пограйте у гру "дитина"-"лікар", бо таке спілкування в садочку буде щодня, щоб дитина не боялась. Після тривалого перебування вдома дітям буде складно розлучатися з батьками, тому намагайтеся в перші дні забрати дитину раніше. Дітям важливо дати гарантії, що батьки за ними прийдуть, особливо, коли дітям неодноразово повторювали "як ми від тебе втомилися, швидше б закінчився цей карантин…", - зауважує Валентина Радчук.

Психолог наголошує, що вихователі мають також бути готовими до нестандартної поведінки дітей.

"Напередодні вихователі можуть влаштувати через батьків відеоконтакт із дітками, нагадати про себе з дитячої групи, розповісти, що іграшки сумують. Вихователь може бути при цьому без маски, а потім її одягнути, щоб дитина звикла до такого образу вихователя. Вихователі мають підібрати нові ігри і розваги, які не передбачають дотику один до одного, але об’єднанні навколо спільної діяльності. Головне налаштувати дітей на те, що вони у безпеці" - зауважує Валентина Радчук.

Килими зняли, м’які іграшки заховали: як працюватимуть дитсадки Чернівців після карантину

Килими зняли, м’які іграшки заховали: як працюватимуть дитсадки Чернівців після карантину

Килими зняли, м’які іграшки заховали: як працюватимуть дитсадки Чернівців після карантину

Килими зняли, м’які іграшки заховали: як працюватимуть дитсадки Чернівців після карантину


Як мають працювати дитсадки під час карантину

перед початком роботи працівникам та дітям міряють температуру; тих, у кого температура вища 37,2 градусів або хто має симптоми ГРВІ, до дитсадка не допускають;

дітям міряють температуру кожні 4 години; якщо упродовж дня в дитини температура підніметься вище 37,2, її ізолюють від інших та повідомляють про це медиків і батьків;

дітей вихователі зустрічають за межами закладу; при цьому батьки чи ті, хто приводить дитину в садочок, мають бути в масці чи респіраторі;

на вході до дитсадка мають бути антисептики, до яких заборонено допускати дітей самостійно – дезінфекція рук має відбуватися під контролем працівника садочка;

заборонено використання багаторазових тканинних рушників, м’яких іграшок, килимів з довгим ворсом, перебування у вуличному взутті всередині садка, проведення масових заходів – концертів, свят, вистав, а також батьківських зборів;

контактні поверхні в дитсадку мають дезінфікувати кожні дві години і після завершення зміни;

рекомендовано розробити графік прогулянок, щоб уникнути скупчення, обмежити кількість дітей у групах, більше перебувати на свіжому повітрі, обмежити заняття, які передбачають фізичний контакт дітей, максимально забезпечити дистанціювання дітей.

Килими зняли, м’які іграшки заховали: як працюватимуть дитсадки Чернівців після карантину



Текст написаний в рамках проєкту Coronavirus Survival Kit for Media від Media Development Foundation. Проект реалізується за фінансової підтримки Міністерства закордонних справ Чеської Республіки у рамках Transition Promotion Program. Погляди, викладені у цьому матеріалі, належать авторам і не
відображають офіційну позицію МЗС Чеської Республіки.


Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram
3-06-2020, 09:32
Коментарів 0 Переглядів 5 368


Художник Іван Салевич задонатив Віолетті суму на цілий дрон-камікадзе

За вчинене фігуранту загрожує до десяти років позбавлення волі з конфіскацією майна.
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Чому про гуманітарні швидкі допомоги з Італії мовчать фігуранти справи?

Швидкі допомоги нібито направили на фронт, але доказів цьому ніхто не хоче надавати
ВІДЕО Переглянути все відео

Живуть весело, дружно й ніколи не сваряться

"Країна Мрій" – це справжня казкова територія з сучасними атракціонами на будь-який смак. Тут є багато цікавого: велика батутна арена, лазертаг, лабіринт, інтерактив, ніндзя-парк, тарзанка та багато іншого. Для наймолодших гостей є спеціальна дитяча зона з атракціонами, адаптованими до їхнього віку.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Втомлюєтеся від нудного перебування в чергах для проходження медичного огляду? Ми маємо для вас відмінну новину! Тепер у Чернівцях доступна нова послуга - медичний огляд, який займе менше 30 хвилин!