RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Найбільше нітратів – у редисці й молодій картоплі: чи безпечні ранні овочі на ринках Буковини

Сезон молодих буряків і кабачків, картоплі й редиски, полуниці, огірків, томатів і зелені саме у розпалі.

У продажу на ринках Чернівців та області – городина і фрукти переважно із Закарпаття та Херсонщини. Є й тутешні, вирощені в Новоселицькому районі, пише molbuk.ua.



У міському управлінні Держпродспоживслужби кажуть, що сезонні овочі зараз частенько "грішать" перевищенням нітратів. Найчастіше "лідирує" біла редиска – у деяких партіях фіксували перевищення норми нітратів втричі. Також варто обережно вибирати червону редиску.

"З початку травня справді побільшало випадків перевищення рівня нітратів у сезонній продукції, яку зараз вирощують. Дуже багато нітратів у білій та червоній редисці, в огірках, молодій картоплі та буряках, а також у полуниці, – розповіла molbuk.ua начальниця відділу безпеки харчових продуктів та ветеринарної медицини Ірина Смоляк. – До речі, нітратів надміру саме в нашій картоплі, українській. В імпортній, яку завозили у квітні, перевищення не було. Можливо, причина в різних добривах, які використовують під час вирощування".

За словами пані Ірини, у лабораторіях ринків перевіряють кожну партію овочів та фруктів, після чого продавцеві видають експертний висновок, де вказано походження і якість продукції. Там обов’язково має бути вказано вміст нітратів. Якщо ж виявляють перевищення – така продукція знімається з продажу, адже її вживання може спровокувати проблеми зі здоров’ям.

"Нітрати – це солі азотної кислоти, яких дуже багато довкола: в ґрунті, у воді. За один раз вони не завдадуть великої шкоди. Та при частому вживанні нітратних овочів і фруктів у великій кількості, ці солі накопичуються в організмі і можуть призвести до отруєння. Тому продукцію на ринках щоразу перевіряють. Недобре, що є стихійні ринки біля дороги, адже там немає гарантії безпечності продукції", – пояснила експертка.

Щоб дізнатися точну кількість нітратів, краще нести овочі до лабораторій на ринках. Кишенькові нітратоміри, на думку фахівця, не можуть показати точні дані: "Вони не відкалібровані, і можуть давати велику похибку".

Зробити аналіз куплених овочів чи фруктів на ринку можуть безкоштовно. Щоправда, як розповіли в лабораторії ринку "Центральний", цієї весни до них покупці не зверталися з проханням перевірити овочі на вміст нітратів. Через карантин відвідувачів на ринку значно менше, ніж зазвичай.

Як обрати овочі і фрукти та як зменшити рівень нітратів

Редиска, огірок, яблуко мають більше нітратів, коли трохи підсихають. Щодо кабачків, то найбільше нітратів у невеликих молодих овочах, бо їх зривають зарано.

Купуйте овочі та фрукти натурального вигляду: вони не повинні бути надто великі, неприродньо яскравого забарвлення. Водночас бліднувато-біла середина моркви і буряка вказує на перенасиченість добривами.

З метою безпеки краще обирати насамперед сезонні овочі та городину з відкритого ґрунту, а не з теплиці.

Особливо обережно варто їсти ранні овочі та фрукти дітям і вагітним.

Щоби не сумніватися в якості продуктів, просіть продавців показати експертний висновок лабораторії: там повинні бути вказані і кількість виявлених нітратів у тому чи іншому продукті, і допустимі норми.

Щоби зменшити кількість нітратів, куплені овочі та фрукти можна занурити на 20-30 хвилин у воду, попередньо обрізавши хвостики. Це допоможе зменшити вміст нітратів на 10-15%. Перед споживанням добре мийте продукти.

Ранні огірки, картоплю, кабачки, редиску і яблука краще чистити від шкірки, бо в цей час року вона є радше джерелом нітратів, ніж вітамінів. Так само потрібно видаляти стебла в зелені, салаті, качан і прожилки в молодій капусті.

Термічна обробка руйнує шкідливі речовини в овочах. Якщо ж ви готуєте салат зі свіжих овочів, з’їдайте його одразу, не залишайте в холодильнику.
Та найкраще ранніми овочами і фруктами просто не переїдатися. Скажімо, не варто їсти кілограм полуниці за один раз.
Редактор: Марина Кавкало
28-05-2020, 10:12
Коментарів 0 Переглядів 3 313

Теги -

Триває збір коштів на деталі до них, закликаємо всіх небайдужих долучитися
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Організаторка виставки запрошує охочих на Фестиваль писанкарства, який відбудеться в суботу, 20 квітня, в Центрі культури "Вернісаж"


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.