Сезон молодих буряків і кабачків, картоплі й редиски, полуниці, огірків, томатів і зелені саме у розпалі.
У продажу на ринках Чернівців та області – городина і фрукти переважно із Закарпаття та Херсонщини. Є й тутешні, вирощені в Новоселицькому районі, пише molbuk.ua.
У міському управлінні Держпродспоживслужби кажуть, що сезонні овочі зараз частенько "грішать" перевищенням нітратів. Найчастіше "лідирує" біла редиска – у деяких партіях фіксували перевищення норми нітратів втричі. Також варто обережно вибирати червону редиску.
"З початку травня справді побільшало випадків перевищення рівня нітратів у сезонній продукції, яку зараз вирощують. Дуже багато нітратів у білій та червоній редисці, в огірках, молодій картоплі та буряках, а також у полуниці, – розповіла molbuk.ua начальниця відділу безпеки харчових продуктів та ветеринарної медицини Ірина Смоляк. – До речі, нітратів надміру саме в нашій картоплі, українській. В імпортній, яку завозили у квітні, перевищення не було. Можливо, причина в різних добривах, які використовують під час вирощування".
За словами пані Ірини, у лабораторіях ринків перевіряють кожну партію овочів та фруктів, після чого продавцеві видають експертний висновок, де вказано походження і якість продукції. Там обов’язково має бути вказано вміст нітратів. Якщо ж виявляють перевищення – така продукція знімається з продажу, адже її вживання може спровокувати проблеми зі здоров’ям.
"Нітрати – це солі азотної кислоти, яких дуже багато довкола: в ґрунті, у воді. За один раз вони не завдадуть великої шкоди. Та при частому вживанні нітратних овочів і фруктів у великій кількості, ці солі накопичуються в організмі і можуть призвести до отруєння. Тому продукцію на ринках щоразу перевіряють. Недобре, що є стихійні ринки біля дороги, адже там немає гарантії безпечності продукції", – пояснила експертка.
Щоб дізнатися точну кількість нітратів, краще нести овочі до лабораторій на ринках. Кишенькові нітратоміри, на думку фахівця, не можуть показати точні дані: "Вони не відкалібровані, і можуть давати велику похибку".
Зробити аналіз куплених овочів чи фруктів на ринку можуть безкоштовно. Щоправда, як розповіли в лабораторії ринку "Центральний", цієї весни до них покупці не зверталися з проханням перевірити овочі на вміст нітратів. Через карантин відвідувачів на ринку значно менше, ніж зазвичай.
Як обрати овочі і фрукти та як зменшити рівень нітратів
Редиска, огірок, яблуко мають більше нітратів, коли трохи підсихають. Щодо кабачків, то найбільше нітратів у невеликих молодих овочах, бо їх зривають зарано.
Купуйте овочі та фрукти натурального вигляду: вони не повинні бути надто великі, неприродньо яскравого забарвлення. Водночас бліднувато-біла середина моркви і буряка вказує на перенасиченість добривами.
З метою безпеки краще обирати насамперед сезонні овочі та городину з відкритого ґрунту, а не з теплиці.
Особливо обережно варто їсти ранні овочі та фрукти дітям і вагітним.
Щоби не сумніватися в якості продуктів, просіть продавців показати експертний висновок лабораторії: там повинні бути вказані і кількість виявлених нітратів у тому чи іншому продукті, і допустимі норми.
Щоби зменшити кількість нітратів, куплені овочі та фрукти можна занурити на 20-30 хвилин у воду, попередньо обрізавши хвостики. Це допоможе зменшити вміст нітратів на 10-15%. Перед споживанням добре мийте продукти.
Ранні огірки, картоплю, кабачки, редиску і яблука краще чистити від шкірки, бо в цей час року вона є радше джерелом нітратів, ніж вітамінів. Так само потрібно видаляти стебла в зелені, салаті, качан і прожилки в молодій капусті.
Термічна обробка руйнує шкідливі речовини в овочах. Якщо ж ви готуєте салат зі свіжих овочів, з’їдайте його одразу, не залишайте в холодильнику.
Та найкраще ранніми овочами і фруктами просто не переїдатися. Скажімо, не варто їсти кілограм полуниці за один раз.