RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

«Хворів коронавірусом 39 днів»: головний епідеміолог Буковини розповів, чим небезпечний COVID

Завідувач епідемічного відділу лабораторного центру Юрій Падурару в 2010 році хворів пандемічним грипом, а зараз перехворів коронавірусом.

Про це йдеться у публікації газети "Молодий буковинець".



Юрій Падурару один із тих, хто тісно контактував із хворими на коронавірус на початку епідемії у березні. У квітні чоловік і сам захворів на COVID-19. Хворів нелегко і довго – 39 днів. Вже два тижні як одужав і повернувся до роботи.

Нездужання відчув на роботі


– Я довго хворів і це не характерно для звичайної хвороби, тому COVID-19 внесена до переліку особливо небезпечних інфекцій, – каже Юрій Падурару. – Я розумів, що можу заразитися, оскільки, як лікар-епідеміолог спілкуюся з інфекційними хворими. У 2010 році хворів пандемічним грипом. Тоді теж спілкувався з хворими і теж довелося лікуватися у лікарні. Цього разу впродовж березня особисто спілкувався і з багатьма хворими на COVID-19. Оперативно збирали дані про хворого, про контактних. Щоби ці люди самоізолювалися або звернулися до лікаря у разі симптомів. Це інтенсивне спілкування з хворими, високе вірусне навантаження могло сприяти тому, що я заразився. Хоча не виключаю зараження і поза межами роботи.

У неділю, 5 квітня, на робочому місці чоловік відчув, що нездужає, вкотре поміряв температуру і побачив, що вона підвищилася.

– У цей недільний вечір я працював у відділі. Приклав дистанційний термометр і побачив, що температура 37,6. Наступного дня я вже не вийшов на роботу, – розповідає Юрій Олексійович. – Початок хвороби був з температурою до 37,6 градусів. Перші шість днів було незначне першіння у горлі, слабкість, ломота у суглобах. На шостий день у мене підвищилася температура до 38 градусів. Слабкість і ломота у суглобах посилилися.

Антибіотики пив впродовж місяця

Тест одразу не здавав, бо мала бути відповідна підстава, тобто симптоми схожі до коронавірусу. На п’ятий день стан хвороби був схожий COVID-19.
Я втратив нюх, мав сильний озноб, ломоту в тілі і тоді вже запідозрив коронавірус, – продовжує Юрій Падурару. – Апетит у цей період дуже поганий. Нюху немає, але ніс не закладений. Я спеціально нюхав різні спеції, парфуми і жодних запахів не відчув.

Звернувся у лікарню, здав тест, зробив рентген, показало пневмонію. Мене госпіталізували. Спочатку призначили внутрішньом’язово два види антибіотиків. Приймав їх десять днів. Коли зробили рентген, побачили, що стан не покращується, а навпаки погіршується, запальний процес у легенях поширюється. Тоді антибіотики вже призначили внутрішньовенно. І лише після цього я відчув покращення. Це було через два тижні після початку хвороби.

У лікарні я був 20 днів і ще 13 днів довелося лікуватися вдома. Після лікарні у мене ще певний час трималася температура, тож продовжив приймати антибіотики. Загалом впродовж 30 днів вживав чотири різних види антибіотиків. На лікування витратив приблизно чотири тисячі гривень. Всі ліки купував за свої кошти.

Зараз себе почуваю добре. Організм повністю відновився і я не відчуваю наслідків хвороби. Думаю, благополучно переніс коронавірус, хоча у певні періоди було досить складно. Дякую всім лікарям, які мене лікували.

Хворих помирає у 40 разів більше, ніж під час епідемії грипу

Тим, хто скептично ставиться до коронавірусу, Юрій Падурару пояснює, хвороба дуже серйозна, бо він один із тих, хто чітко знав статистику і під час епідемії грипу, і знає зараз, під час пандемії COVID-19.

– Наразі маємо рівень захворюваності значно вищий, ніж до пандемії, – каже Юрій Падурару. – Госпіталізація у сотні разів вища, ніж при грипі, смертність теж вища. Зокрема летальність при грипі, 0,1%, а зараз в області летальність – близько 4%. Тобто хворих помирає у 40 разів більше, ніж під час щорічної епідемї грипу. Заразність коронавірусу в три рази більша, ніж грипу. Хвороба дуже серйозна. Я думаю, що хворіти інтенсивно будемо до наступної весни. А "хвости" панедмії можуть тягнутися ще три роки. Так було з пандемічним, так званим свинячим грипом.

Юрій Падурару розповідає, що продовжує носити маску і дотримуватися всіх рекомендацій, от лише рідше обробляє руки антисептиком.

Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram
23-05-2020, 10:21
Коментарів 0 Переглядів 15 288

Теги -

Наразі правоохоронці перевіряють це повідомлення

"Через доволі "розтягнутий" пішохідний перехід там є низка проблем", - кажуть у департаменті урбаністики та архітектури Чернівецької міськради
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

До збірки увійшли вірші, написані впродовж багатьох років.


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.