RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Невідома Буковина: перша кав'ярня в Чернівцях з'явилась раніше, ніж у Львові

Кава і перша кав'ярня у Чернівцях з’явилася раніше, ніж у Львові - на півтора десятки років.

Першу кав’ярню у місті Лева відкрив кондитер Яків Леваковський у 1802 році (в інших джерелах у 1804 році), а в Чернівцях кав’ярню відкрили ще у 1788 році.



За описом історика Раймунда Фрідріха Кайндля, у 1786 на розі вулиці Панської та Ринкової площі почали викорчовувати пеньки, щоб побудувати там готель "Три корони". У 1788 році у цьому готелі відкрили кімнату для кави. Відомо, що зерна кави привозили з Гамбурга (Німеччина), а туди – з Америки. Кімната, в якій кавували, користувалася неабиякою популярністю.

Першу повноцінну кав’ярню в Чернівцях під назвою "Європа" (Cafè de l’Europe) у 1879 році відкрив Бернгард Зільбер. Вона стала центральним місцем для щоденних рандеву містян. Справи пішли так добре, що виникла потреба облаштувати цей заклад більш елегантно та на кращому місці. У травні 1885-го Зільбер перевів "Європу" у наріжний будинок на вулицях Панській та Квітковій, де до того знаходилася Буковинська продуктово-фруктова біржа.

Родзинкою кав’ярні був її багатолітній офіціант Дьордій, який неперевершено жонглював серветками. "Європу" в 1899 році викупив Сало Штерн, який розширив кав’ярню і заново оздобив.

Почали облаштовувати кав’ярні у своїх приміщеннях і чернівецькі готелі. Так, у 1891 році Пілпель відкрив кав’ярню у готелі "Молдавія" біля церкви Святої Параскеви. Молодий та підприємливий Йозеф Ландау відкрив у 1892-му кав’ярню у готелі "Вайс" на площі Ринок.

Ігнац Енглер, який кілька років пропрацював касиром у кав’ярнях "Європа" та "Вайс", у січні 1892-го відкрив власну кав’ярню "Енглер" (Cafè Engler) на вулиці Ратушній, 18. Ще один багатолітній касир кафе "Європа" Йозеф Катц відкрив 16 грудня 1898 року власну кав’ярню "Під біржею" (Zur Börse) на вулиці Поштовій, 5, яку облаштував у "великоміському" стилі. Він передбачав наявність більярдних та ігрових столів і багато свіжої преси.

Невідома Буковина: перша кав'ярня в Чернівцях з'явилась раніше, ніж у Львові

На початку вулиці Панської 2 грудня 1898 року Йозеф Ландау відкрив легендарну кав’ярню "Габсбурґ" (Cafè Habsburg). Її внутрішнє оздоблення із настінними розписами професора Євгена Максимовича приголомшувало відвідувачів витонченим смаком і комфортом. Тут вперше у місті було відкрито окремий дамський салон. Та найбільше вражає сьогодні рекламний анонс цієї кав’ярні, де жирним шрифтом зазначалося, що на відвідувачів чекають 250 різних газет та журналів зі всього світу! Культ читання можна було тут практикувати годинами, замовивши лише єдину чашку кави.

"Кав’ярні та громадські місця мають власну долю, – повідомляла газета "Czernowitzer Tagblatt" 25 грудня 1909 року. – Ще якихось два роки тому кав’ярня "Габсбург" була місцем зустрічей всіх суспільних класів краєвої столиці Чернівці. У будь-який час тут можна було відпочити, приємно провести зустріч, і відчувалася найкраща аура у місті для сучасної людини. Але вже скоро згасла зірка цієї кав’ярні, через низку обставин необхідно було її закрити…"

Невідома Буковина: перша кав'ярня в Чернівцях з'явилась раніше, ніж у Львові

У 1909 році "Габсбург" придбали два чернівецькі підприємці Апісдорф та Вольман, щоби зробити його найкращою кав’ярнею в місті. Для цього Апісдорф здійснив подорож до Лондона, Генуї, Риму, Флоренції, Монте-Карло, Ніцци, Парижа та Берліну, звідки привіз замальовки та ідеї для облаштування закладу.

Використано матеріали з книги "Чернівці. Антикварні нариси" (Сергій Осачук, Микола Салагор)

Більше цікавих та маловідомих фактів з історії Чернівців та Буковини ви можете прочитати у рубриці "Невідома Буковина" на сайті molbuk.ua

Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram
Редактор: Марина Кавкало
13-05-2020, 22:00
Коментарів 0 Переглядів 8 170

Теги -
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі
Через теплу погоду тюльпани розквітли майже на 20 днів раніше


Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
Бандити стріляють у бандитів. Блог Ярослава Волощука
Нещодавній теракт у підмосков’ї здається став певною несподіванкою для головного терориста планети - путлера.
ВІДЕО Переглянути все відео

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.

Навіщо сушити голову марними переживаннями, якщо ще до настання свят встигаєте взяти участь у практичних майстер-класах із великодньої випічки на дріжджах та заквасці — "Пасхальна випічка – Panettone" та "Сучасні традиції Великодня" від професійної кулінарно-кондитерської школи Chef Arts School.