RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

«В області керують «князьки»: експерт розкритикував перспективний план Буковини, який сьогодні розгляне уряд

Експерт з децентралізації Тарас Прокоп розкритикував перспективний план формування територій громад Чернівецької області, який сьогодні мають затвердити в уряді за поданням Чернівецької ОДА.

Про це він написав на власній сторінці у Facebook, пише molbuk.ua



"Нам обіцяли, що будуть боротися з "князьками", але план, який розроблявся під керівництвом заступника голови ОДА Богдана Ковалюка і подав його Сергій Осачук, показує, що процесом децентралізації в області керують таки "князьки". Ніякого державницького підходу, дотримання Методики чи взагалі здорового глузду у формуванні цього плану немає", – написав Прокоп.

За словами експерта, запропонований перспективний план пропонує створити 52 територіальні громади на Буковині. Щоправда, за його словами, жодного збереження балансу між громадянами він не передбачає.

"Використовувався метод "шо кому треба", а не певні зрозуміло вибудовані принципи і єдиний підхід, хоча сам Сергій Осачук на початку свого головування заявляв, що в цьому процесі варто дотримуватись єдино вироблених принципів, але на ділі щось геть інше... Тепер виходить, що одні проектні ОТГ в нас об'єднують мало не весь район, а інші формуються навколо двох сіл, або ж взагалі до них нікого не приєднують. Так-так, є населений пункт, до якого не приєднують жодну громаду і це навіть не село, а ціле місто обласного значення, яке в першу чергу мало б бути нарощене сусідніми громадами", – повідомив Т. Прокоп.

Експерт з децентралізації вказав на "повну непридатність керівництва нашої ОДА до прийняття незалежних і раціональних рішень".

"Вони роблять все на догоду своїм патронам, які їх туди засунули, ну і допомагають в цьому народні депутати, яких всі обирали навіть не вникаючи в те, хто ці люди", – додав Прокоп.

"На догоду Василю Козаку (очолює Сокирянську районну раду і Аграрну партію в області) вже всі необ'єднані села району включають до складу Сокирянської ОТГ і навіть село Ломачинці, яке вже увійшло до складу Новодністровської ОТГ. Як взагалі може бути таке, що вже об'єднане село включають в ПП в іншу громаду? Там і досі триває судовий процес і справа перебуває в касації. Апетити районного керівництва росли з піддатливістю нашої ОДА, бо спершу вони вимагали приєднання до Сокирян тільки 14 населених пунктів, а коли зрозуміли, що можна і більше, то вирішили нагнути ОДА на те, щоб ще 5 сіл, які були включені до перспективної Новодністровської ОТГ, були приєднані до Сокирян. Відтак, м. Новодністровськ залишається одне. Це просто нонсенс...", – повідомив фахівець.

Тарас Прокоп зауважив, що "при нормальному підході по карті Сокирянського району можна було б створити 3 збалансовані громади".

"В той самий час, до м. Заставна приєднують тільки дві сільські ради - Вербовецьку і Малокучурівську. А Дорошівці і Товтри, які теж мали увійти до складу Заставни,і за що майже одноголосно виступали місцеві жителі, приєднують до Вікнянської ОТГ. Це тоді коли Дорошівці і Товтри перебувають прямо біля Заставни і з'єднані дорогою, а до Вікна їм потрібно їхати тільки польовою дорогою, яка в погану погоду не придатна до використання, або ж об'їжджати через ту ж Заставну 26 км. А Веренчанку тепер об'єднують Кисилевом і Борівцями Кіцманського району і Бабинською сільською радою, яка мала бути включена до Кострижівської ОТГ, відтак, Кострижівку вже нічим не нарощують і колись потужне село, залишають напризволяще", – написав він.

Разом з тим, Прокоп зауважив, що у плані відображено багато дрібних громад, які в подальшому мають мало шансів на спроможність.

"Особливо гострою є проблема з громадами Глибоцького району. Також самі Чернівці нарощують тільки Коровією і Чорнівкою", – повідомив експерт.



Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram
Редактор: Микола Кобилюк
6-05-2020, 10:37
Коментарів 0 Переглядів 9 662

Теги -


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині
Великописарівська громада Сумської області перебуває під сильним обстрілом

Відсьогодні, 24 квітня, на 10 пунктах пропуску з Молдовою кожен автобус зможе обрати час перетину кордону
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.