RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Одужала завдяки небайдужим: історія молодої буковинки, яка подолала інсульт

Людмила Гурдіш зі Сторожинця розповіла історію свого одужання після геморагічного інсульту, який змусив родину звернутися по допомогу.

Після операції минуло три місяці, а жінка і досі не зовсім оговталася від того, що з нею трапилося, хоча каже, що загалом почувається непогано, йдеться у публікації "МБ".



– Я вдома, серед рідних людей, зі мною чоловік, діти. Це дуже радісно, тому морально почуваюся чудово! Що ж до мого фізичного стану, то цілковитого відновлення ще нема. Я міркувала, що за три місці всі частини тіла мали би відновитися, бо 15 травня спливає цей час після операції. Але як хотілося б – нема. Ноги відновилися дуже швидко, а от лівою рукою я ще володіти не можу. Через те, що я шульга і ліва рука – основна, це завдає трохи дискомфорту. Мали у травні їхати на реабілітацію до Києва, але через карантин доведеться відкласти, – розповідає Людмила Гурдіш.

Біда спіткала несподівано

Людмилі Гурдіш лише 37 років. Шостого січня вночі їй стало дуже погано, і вона потрапила до чернівецької лікарні з інсультом. Як пізніше виявилося, викликаний він був вродженою вадою – артеріовенозною мальформацією судин головного мозку.

– Вада ця виникає ще під час внутрішньоутробного розвитку. Це означає, що в моїй голові є "неправильне" скупчення артерій і судин, які стали такою собі бомбою сповільненої дії. Інсульт міг статися в будь-який момент. І наслідки також, відповідно, могли бути різними. Жодного передінсультного стану в мене не спостерігалося. Обстежуватися начебто потреби не було, бо я почувалася добре. Аж ось якось вночі я прокинулася від неприємного посіпування в кінцівках. Як виявилося, то вже були судоми від інсульту, – каже пані Людмила.

За два дні зібрали сто тисяч

Жінка розповідає, що в Чернівцях після огляду і процедури МРТ рідним одразу сказали, що оперувати треба негайно і порекомендували везти її до Києва, бо подібні операції проводять тільки у столиці. Відтак Людмилу перевезли до київської клініки і готували до хірургічного втручання. В той час її молодша сестра Анастасія у соцмережах розповіла про біду, яка спіткала їхню родину, і попросила допомоги у небайдужих. Люди відгукнулися всією країною.

– Я надзвичайно вдячна всім тим, хто думав про мене, молився, хто надсилав кошти. Бо наша сім’я, як, мабуть, і більшість, не були готовими до таких шалених витрат. Без фінансової підтримки доброчинців ми б не вийшли з цієї складної ситуації, адже тільки обладнання, яким мене оперували, вартувало понад 70 тисяч гривень (до слова, трепанацію черепа мені не робили, а проникали в голову через пахову вену за допомогою спеціального катетера). Разом із обстеженнями, самою операцією і медикаментами сума значно перевищила 100 тисяч! Крім того, майже місяць я провела в київській клініці на реабілітації, що також вартувало немало, – згадує жінка і додає: – Готуючись до операції в Інституті нейрохірургії імені академіка А. Ромоданова, ми з мамою, яка весь час була біля мене, навіть нестямилися, як швидко була зібрана потрібна сума. Буквально за два-три дні ми вже змогли придбати все потрібне для хірургічного втручання.

Пані Людмила не стримує слів подяки на адресу кожного, хто допоміг. Каже, що, крім рідних, які, звісно, істотно підтримали фінансово, були навіть зовсім незнайомі люди, які переказували на допомогу і по 10 тисяч гривень. І не тільки з Буковини, а з Дніпра, із Вінниці.

– Ми не сподівалися, що таке буває. Справді, біда дає зрозуміти, що ти не один. Люди – добрі, допомагають, хто гривнею, хто тисячею, а хто – молитвою, що також дуже допомагає. Не бажаю нікому в цьому переконатися, хіба повірити на слово! У Біблії написано: "Друг у час біди стає братом". Так вийшло у мене, тепер я називаю друзями і братами всіх, хто врятував мені життя, – підсумовує Людмила Гурдіш.

Статистика

100 000–110 000 інсультів щороку стається в українців (понад третина з них — у людей працездатного віку)

30-40% хворих на інсульт помирають упродовж перших 30 днів

до 50% помирають протягом року від початку захворювання

20-40% хворих, що вижили, стають залежними від сторонньої допомоги

12,5% отримують первинну інвалідність

10% повертаються до повноцінного життя.

Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram
Редактор: Юлія Пацаранюк
30-04-2020, 12:24
Коментарів 0 Переглядів 3 841

Теги -
Через погодні умови посівна кампанія цього року почалася раніше
Деякі монети датовані V ст. до н.е. – IV ст. н.е

Для кого можливі графіки відключень
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.