RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

29 Ср. Мцц. Агапії, Ірини, Хіонії, Галини, Каліси, Василіси, Ірини, Нунехії, Тхарієси, Ніки. Мч. Леоніда.

Мучениці Агапія, Ірина, Хіонія, Галина, Каліса, Василіса, Ірина, Нунехія, Тхарієса та Ніка

Яке сьогодні свято відзначають за церковним календарем


Святі мучениці Агапія, Ірина і Хіоні були рідними сестрами і жили в кінці III - початку IV століття поблизу італійського міста Аквилеи. Вони залишилися сиротами в юному віці. Дівчата вели благочестиве християнське життя і відхиляли домагання численних женихів. Їх духовним керівником був священик Зінон. Йому було відкрито в сонному баченні, що найближчим часом він помре, а святих дів візьмуть на муку. Таке ж одкровення було і що знаходилася в Аквілєє великомучениці Анастасії († бл. 304, пам'ять 22 грудня), яку називали Узорішительниці за те, що вона безбоязно відвідувала перебували у в'язницях християн, підбадьорювала їх і допомагала їм. Великомучениця Анастасія поспішила до сестер і переконувала їх мужньо постояти за Христа. Незабаром передбачене в баченні виповнилося. Священик Зінон помер, а три діви були схоплені і спрямовані на суд до імператора Діоклітіану (284-305).



Побачивши юних прекрасних сестер, імператор запропонував їм відректися від Христа і обіцяв знайти знатних женихів зі своєї свити. Але святі сестри відповідали, що мають одного Небесного Нареченого - Христа, за віру в Якого готові постраждати. Імператор переконував їх відректися від Христа, але ні старші сестри, ні наймолодша з них не погоджувалися. Вони називали язичницьких богів ідолами, зробленими людськими руками, і проповідували віру в Істинного Бога.

За велінням Діоклетіана, вирушив до Македонії, туди були відвезені і святі сестри. Їх віддали на суд правителю Дулкіцій.

Коли він побачив красу святих мучениць, то запалився нечистою пристрастю. Він взяв сестер під варту і передав їм, що вони отримають свободу, якщо погодяться виконати його бажання. Але святі мучениці відповіли, що вони готові померти за свого Небесного Нареченого - Христа. Тоді Дулкіцій вирішив таємно вночі оволодіти ними насильно. Коли святі сестри встали вночі на молитву і дякували Господеві: Добрий Дулкіцій підкрався до дверей і хотів увійти. Невидима сила вразила його, він втратив розум і кинувся геть. Не знаходячи виходу, мучитель по дорозі потрапив на кухню, де стояли чавуни, сковороди і котли, і весь забруднився в сажі. Слуги і воїни ледве впізнали його. Коли він побачив себе в дзеркалі, то подумав, що святі мучениці зачарували його, і вирішив їм помститися.

На суді Дулкіцій велів оголити перед ним святих мучениць. Але воїни, як не старалися, не могли цього зробити: одягу як би приросли до тіл святих дів. Під час суду Дулкіцій раптово заснув, і ніхто не міг розбудити його. Але тільки його внесли в будинок, він негайно прокинувся.

Коли про всі події донесли імператорові Діоклітіану, він розгнівався на Дулкіцій і передав святих дів судді Сисинію. Той почав свій допит з молодшої сестри Ірини. Переконавшись в її непохитності, він відправив її до в'язниці і спробував примусити до зречення святих Хіонії і Агапію. Але і їх неможливо було схилити до зречення від Христа, і Сисіній наказав спалити святих Агапії і Хіонії. Сестри, почувши вирок, дякували Господу за мученицькі вінці. У вогні Агапія і Хіоні відійшли до Господа з молитвою.

Коли вогонь погас, всі побачили, що тіла мучениць і їх одяг не обпалені вогнем, а обличчя прекрасні і спокійні, як у людей, що заснули тихим сном. На другий день Сисіній наказав привести на суд святу Ірину. Він лякав її долею старших сестер і умовляв відректися від Христа, а потім став погрожувати віддати її на поталу в розпусти. Але свята мучениця відповідала: "Нехай моє тіло буде віддане на насильницьку наругу, але душа моя не споганили зреченням від Христа".

Коли воїни Сисин повели святу Ірину в розпусти, їх нагнали два світлих воїна і сказали: "Ваш пан Сисіній велить вам привести дівчину на високу гору і залишити там, а потім прийти до нього і доповісти про виконання наказу". Воїни так і вчинили. Коли вони доповіли про це Сисинію, той розлютився, тому що не давав такого розпорядження. Світлі воїни були Ангели Божі, які врятували святу мученицю від наруги. Сисіній з загоном воїнів попрямував до гори і побачив на її вершині святу Ірину. Довго шукав він дорогу до вершини, але так і не зміг знайти. Тоді один з воїнів поранив святу Ірину стрілою з лука. Мучениця крикнула Сисинію: "Я сміюся над твоєю безсилою злобою і чистої, непоганеної відходжу до Господа мого Ісуса Христа". Подякувавши Господа, вона лягла на землю і віддала дух свій Богові за день до Святої Пасхи († 304).

Великомучениця Анастасія дізналася про смерть святих сестер і з честю похоронила їх тіла.

Яке сьогодні свято відзначають за церковним календарем


Святий мученик Леонід і святі мучениці Харіесса, Ніка, Галина, Каліс (Калида), Нунехія, Василиса, Феодора та Ірина постраждали в Коринті в 258 році. Їх кинули в море, але вони не потонули, а йшли по воді, як по суші, і співали духовні гімни. Мучителі наздогнали їх на кораблі, повісили на шиї камені і втопили.

Повну версію православного календаря на 2020 рік можна переглянути тут

Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram
29-04-2020, 09:00
Коментарів 0 Переглядів 1 182

Теги -

Рух легкового транспорту спрямовують в об'їзд через вулицю Зелену

Шахраї продавали аграріям підроблені документи вартістю від 3 до 7 тисяч гривень за комплект
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Рух легкового транспорту спрямовують в об'їзд через вулицю Зелену


Щаслива, що змогла хоч трішки допомогти. Блог Галини Олійник
Дуже сподіваюся, що з кошенятами надалі все буде гаразд
Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

Вчора попрощалися із 19 військовослужбовцями 10 окремої гірсько-штурмової бригади "Едельвейс"

Раннє виявлення проблеми і правильна корекція слуху – гарантія того, що ви уникнете подальшого погіршення і забезпечите ефективне лікування та реабілітацію, а в результаті будете чути світ на повну!

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.