RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Як римо-католики Чернівців відзначать 5 квітня Вербну неділю

Настоятель Малої базиліки отець Анатолій Шпак розповів, що на Вербну неділю у храмі не буде прихожах. А Великодню Месу наживо транслюватиме телеканал ТВА.

У неділю, 5 квітня, католики західного обряду усього світу відзначатимуть Вербну неділю. Папа Римський Франциск молитиметься без участі вірних, Святкову Месу з Ватикану люди переглядатимуть онлайн. Як живе в умовах карантину римо-католицька парафія Воздвиження Всечесного Хреста м. Чернівці і про підготовку до Вербної неділі та Пасхи, розповів настоятель Малої базиліки отець Анатолій Шпак.



- Єпископат Римо-католицької Церкви України підтримав рішення уряду і розробив рекомендації для пастирів на час епідемії, - розповідає отець Анатолій Шпак. - Люди зрозуміли і поставилися відповідально. У будні дні на Службі Божій у костелі буває 3-5 чоловік, у неділю – максимум 7, але до цих пір за час надзвичайної ситуації на Святій Месі ще жодного разу не було більше 10 осіб разом зі священиками. Дуже допомагають у цій справі чоловіки з парафіяльної спільноти "Лицарі Колумба". Вони стоять при вході в храм, у своїй лицарській формі, і контролюють кількість людей і відповідну дистанцію. Кожному, хто входить, видають маски і засоби для дезінфекції рук. Також ми запровадили запис на службу по телефону, тому знаємо скільки людей має прийти. У храмі люди дотримуються дистанції не менше двох метрів. Щодо священників, то ми дезінфікуємо руки перед Службою Божою і після. Також використовуємо дезінфікуючі засоби при прибиранні храму.

– 12 квітня римо-католицька Церква святкуватиме свято Великодня. Як відбуватиметься ця урочистість? Чи зможуть люди прийти до храму?

- В інструкції єпископату РКЦ щодо святкування Великого Тижня і Пасхи написано: "щодо участі в Літургіях треба дотримуватися вказівок державної влади". Єпископи закликають звершувати літургійні таїнства Пасхи з обмеженою участю вірних, згідно розпоряджень влади і рекомендують долучилися до Великодньої літургії за посередництвом трансляцій. Ми вже домовилися з телеканалом ТВА про трансляцію Великоднього богослужіння з нашого храму. Воно відбудеться 12 квітня о восьмій годині ранку.

- Найближчої неділі, 5 квітня, римо-католики святкуватимуть Вербну неділю. Як відбуватимуться богослужіння?

- Зазвичай є три можливі форми богослужіння у Вербну неділю: одна передбачає процесію з вербою навколо храму, друга - з процесією в храмі й третя - без жодної процесії, тільки Служба Божа. Відповідаючи на виклики часу, богослужіння відбуватимуться за участі не більше 10 чоловік разом із священиками і процесії не буде. Це будуть люди, які попередньо записалися по телефону.

- Розкажіть, будь ласка, як відбувається Причастя. Єпископи дали можливість приймати Причастя з рук священика на свою руку. Чи є бажаючі?

— Наразі ми цього не практикуємо, це не обов’язок, а лише можливість, за бажанням вірян. Такого бажання ніхто не виявив, крім того, я радився з іншими священиками деканату і прийняв рішення: поки що залишається традиційна форма причастя — з рук священика до уст людини.

- Отче, чи є можливість індивідуальної сповіді?

- Так, як і раніше, можна приступити до індивідуальної сповіді за півгодини до Служби Божої, за попереднім записом. Ми вжили відповідних заходів для зменшення ризику: обклеїли перегородки в сповідальнях плівкою. Сестра-черниця відповідає за дезінфекцію, слідкуємо за дистанцією. Ми враховуємо і велику кількість людей, які мають бажання і потребу в сповіді перед святами, тому перед Вербною неділею і протягом Великого тижня можна буде записатися на сповідь у священика, по телефону, і щодня, протягом дня ми будемо сповідати, так, щоб у храмі одночасно було не більше 10 осіб.

- Чи проводиться традиційні у Великий піст богослужіння Хресної дороги?

- Ні, ми відмінили всі богослужіння, крім Святої Меси. Навіть органістка на карантині, тому Служби Божі відбуваються без музичного супроводу і співів. Також відмінили всі духовні заняття і зустрічі. Але наші парафіяльні групи продовжують свою діяльність. Діють молитовні групи "Живого Розарія", які зараз ще активніше включилися в молитву. Це кілька молитовних груп, які моляться на вервиці, і ця молитва розподілена так, що вона є безперервною. Це молитва за припинення епідемії, за лікарів, за хворих, за всі служби, які допомагають подолати епідемію.

- Як і хто опікується самотніми, хворими і літніми членами парафії?


- У нас немає самотніх стареньких парафіян, усі мають родичів біля себе, і ніхто, на щастя, не захворів на коронавірус. Ми маємо списки таких парафіян і відвідуємо їх за планом або за потребою. Сестра-черниця слідкує за цим. Крім того, наше католицьке Товариство блаженного Адольфа Кольпінга раніше утримувало благодійну кухню для літніх люде – майже 30 осіб раз на тиждень з цього користалися. Зараз можливості збиратися в приміщенні немає, тому гроші, які йшли на їдальню, вони зараз використовують на потреби бідних, найбільш потребуючих. Закупили продуктові набори, ми їх з черницями розподіляємо і розвозитимемо цим людям.

Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram
Редактор: Наталка Фещук
4-04-2020, 18:13
Коментарів 0 Переглядів 4 683

Теги -
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Пані Валентина каже, що є велика потреба в кормі для собак і котів


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.