RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

16 Пн. Мчч. Євтропія, Клеоника, Василіска. Прп. Піами. Свв. Зінона і Зоїла.

Мучеників Євтропія, Клеоника, Василіска

Яке сьогодні свято відзначають за церковним календарем


Святі мученики Євтропій, Клеоник і Василіск постраждали в місті Амасії Понтійській (Мала Азія) близько 308 року. Брати Євтропій і Клеоник і племінник святого великомученика Феодора Тирона (пам`ять 17 лютого) Василіск були друзями. Після мученицької кончини святого Феодора вони перебували в ув`язненні і своєю проповіддю привели до християнської віри багатьох язичників, що були з ними в темниці.



Коли катуючий святого Феодора - Публій безславно загинув, уражений Божим гнівом, правителем Амасії Понтійської був призначений Аскліпіодот, не поступався в жорстокості своєму попередникові. Дізнавшись, що друзі мученика Феодора Тирона все ще знаходяться у в`язниці, правитель наказав привести їх до себе. Перед новим правителем святі Євтропій, Клеоник і Василіск так само твердо сповідали віру в Христа. Вони були нещадно побиті, так що тіла їх перетворилися на суцільну рану. Під час тортур святий Євтропій голосно молився Спасителю: "Надай, Господи, нам терпіння вчиненого в ранах цих заради вінця мученицького, і прийди на допомогу до нас, якоже до раба Твого Феодора прийшов єси".

У відповідь на благання святого мученикам з`явився Сам Господь з Ангелами і з ними святий великомученик Феодор Тирон, який сказав їм: "Се на допомогу вашу Спаситель Прийди, та відомі будете про вічне життя". Воїни і багато хто з тих, що стояли поблизу людей також сподобилися бачити Спасителя. Вони стали просити Аскліпіодота припинити тортури. Побачивши, що народ хвилюється і готовий увірувати в істинного Бога, правитель наказав відвести мучеників. Потім правитель запросив святого Євтропія до себе на обід і запропонував йому публічно принести жертви поганським богам, а в душі залишатися християнином. Але Євтропій відкинув цю пропозицію. Наступного дня мучеників привели в язичницький храм, щоб насильно змусити їх принести жертви. Тоді Євтропій став просити Спасителя: "Господи, буди з нами, а все язичницьке біснування вигуби. Даждь, та на місці цьому християни Безкровні Жертви принесуть Тобі, Істинному Богу". Тільки прозвучало останнє слово молитви, як почався землетрус, стали валитися стіни храму, а з ними розбилося і зображення богині Артеміди. Всі кинулися з храму, щоб не загинути серед руїн. Серед шуму землетрусу пролунав глас: "Молитва ваша почута, і на цьому місці буде будинок для молитви християн". × Коли скінчився землетрус, ледве схаменувшись від страху правитель Аскліпіодот велів вкопати в землю високі дерев`яні кілки, прив`язати до них мучеників і поливати киплячою смолою. Святі стали молитися Богу, а Євтропій вигукнув, звертаючись до мучителів: "Та зверне Господь справу вашу проти вас!" І смола стала обтікати тіла мучеників, як вода мармур, і обпалювати мучителів.

Люди, що це бачили, перелякалися, а правитель з закам`янілістю наказав рвати тіла святих залізними гаками та класти на їхні рани гірчицю, змішану з сіллю і оцтом. Святі і ці муки перенесли з дивовижною твердістю. Останню ніч перед стратою мученики провели в молитві, і знову Господь з`явився їм і укріплював їх. Вранці, 3 березня (за старим стилем), святі Євтропій і Клеонік були розіп`яті, а Василіск залишений в ув`язненні. 22 травня в місті Команів стратили святого Василіска. Йому віттяли голову, а тіло кинули в річку. Проте християни знайшли його останки і поховали їх на зораному полі. Пізніше в Романах була споруджена церква в ім`я святого Василіска.

Повну версію православного календаря на 2020 рік можна переглянути тут

Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram
16-03-2020, 09:00
Коментарів 0 Переглядів 1 456

Теги -

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Ця вистава передбачена як для дорослих, так і для дітей


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.