RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Скандал у Держгеокадастрі: чому скасували результати конкурсу на головного землевпорядника Буковини

Конкурс на посаду головного землевпорядника Буковини відзначився скандалом: претенденти заявляють про ймовірний тиск і вплив народних депутатів на результати конкурсу.

Про це йдеться у публікації газети "Молодий буковинець".



У Держгеокадастрі вирішили скасувати результати відбору кандидатів і продовжити термін проведення конкурсу. Водночас у структурі заперечили закиди кандидатів, заявивши про їхній низький рівень підготовки.

Як мер Бешлея до Києва не пускав

15 кандидатів із Буковини вирішили позмагатися за крісло начальника управління Держгеокадастру в області. Серед них як колишні співробітники, так і ті, що раніше не мали стосунку до цього управління. Це, скажімо, екскандидат у депутати Чернівецької міськради від "Самопомочі" Денис Тимофєєв. І навіть головний комунальник Чернівців Володимир Бешлей, якого мер Каспрук не відпустив до Києва для участі в конкурсі.

Нагадаємо, мер Чернівців також у листі поскаржився керівництву Держгеокадастру на директора департаменту ЖКГ: "Як керівник пана Бешлея, вважав своїм обов’язком попередити керівництво Держгеокадастру про діяльність пана Бешлея на посаді директора департаменту ЖКГ. На сьогодні у пана Бешлея є догана про спробу підробити рішення сесії із земельних питань. Керівництво державного органу має про це знати", – сказав Каспрук.

Зрештою, посадовець на конкурс до Києва не поїхав.

"Це політичне питання"

Однак це не єдиний скандал із призначенням головного землевпорядника області. Минулого тижня Держгеокадастр, за підсумками першого етапу кадрового конкурсу, відібрав чотири кандидатури із 15-ти, яких було допущено до співбесіди. І, за дивним збігом обставин, згодом у Держгеокадастрі заявили про скасування цих результатів.

"Наказом Держгеокадастру від 18 лютого №30-ок, продовжено термін проведення конкурсу до 21 лютого 2020 року на зайняття вакантних посад державної служби категорії "Б" головних управлінь Держгеокадастру в областях, призначення на які здійснюється головою Держгеокадастру", – йдеться у повідомленні служби.

Одна з претенденток на крісло начальника управління на Буковині, Катерина Шаповалова у коментарі "МБ" заявила про ймовірний вплив провладних депутатів на результати конкурсу.

"Я знаю, що є народні депутати-мажоритарники з Буковини, які вважають, що конкурс відбувся з якимись порушеннями. Вони переконані, що конкурс потрібно обов’язково скасовувати. Я мала розмову з одним із них – Валерієм Божиком. Він пояснив, що у нього така позиція. Причину він не пояснив", – сказала К. Шаповалова.

Кандидатка на посаду переконана, що у проведенні конкурсу присутні політичні мотиви:

"Моя думка: якщо конкурсна комісія нікого не рекомендувала, то це керівник не може визначитись серед претендентів, які пройшли до наступного етапу співбесіди.

Я вважаю, що конкурс відбувся чесно, за законом, і це може перевірити будь-яка людина. Адже він публічний, відбувався у прямому ефірі. І там не було можливостей для маніпуляцій. Я гадаю, що це – більше політичне питання. І це – втручання у діяльність державної служби та держслужбовців", – повідомила К. Шаповалова.

"Пройшли всі "старі" кадри"

Нардеп Валерій Божик відкидає всі звинувачення у свій бік. У коментарі "МБ" він спростував інформацію про те, що міг впливати на результати конкурсу.
"Це нахабна і підступна брехня, – каже він. – По-перше, у Держгеокадастрі я ніколи не був. Навіть не знаю, де він знаходиться".

При цьому політик зауважив, що він брав участь в урядовій нараді, під час якої висловлював свої зауваження голові Держгеокадастру Денису Башлику. Мовляв, не влаштовують кандидати з Чернівців, яких відібрали для співбесіди.

"Дивним чином на посади в Держгеокадастрі пройшли всі "старі" кадри. Постало питання: як так? У Кабміні були мажоритарники – і з Києва, Сум, Дніпра, Рівного, Чернівців. Викликали заступника глави профільного міністерства, голову Держгеокадастру. Відбулась розмова, запитали чиновників: чи можете пояснити, як люди, що були замішані в корупційних скандалах, щодо яких відкриті кримінальні провадження, які десятками років "дерибанили" землю, вийшли переможцями того конкурсу?" – пояснив нардеп.

Водночас Божик звернув увагу на допис у телеграм-каналі "Лупатий дроворуб", в якому йдеться, що цей "слуга народу" начебто тисне на Держгеокадастр із вимогою призначити на посаду головного землевпорядника Буковини конкретну людину, яка не пройшла відбір. Ці закиди депутат також заперечив.

"Повірте, жодних прізвищ там не звучало. Більше того, у виступах говорилося, що нам однаково, яке прізвище – але ви можете розібратися, яким чином проведений той конкурс, що пів України виграли ті, які замішані в корупції, "схемщики"?!" – додав В. Божик.

"Я на комісію не впливаю"

Тим часом голова Держгеокадастру Денис Башлик у коментарі "МБ" запевнив: на структуру ніхто не тиснув у питанні скасування результатів конкурсу.
"Конкурсна комісія не визначила жодного кандидата, який володів би достатнім професійним рівнем і який був би рекомендований до наступного етапу конкурсу – до співбесіди із суб’єктом призначення, тобто зі мною, – каже Д. Башлик. – Я на конкурсну комісію не впливаю, вони мені нікого не рекомендували до призначення. Конкурс буде оголошено заново. Тож навіть ті кандидати, які вже брали участь у цьому кадровому конкурсі, можуть повторно спробувати свої сили, але підготуватись до конкурсу краще".

На запитання, чи вимагали нардепи "Слуги народу" скасувати результати конкурсу, Денис Башлик відповів: "Ні, депутати жодним чином не впливають, вони можуть лише висловлювати своє бачення. Але є конкурсна комісія. Всі конкурси відбуваються з онлайн-трансляцією, будь-хто має змогу подивитися, як це все відбувається".

Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram
Редактор: Микола Кобилюк
1-03-2020, 14:55
Коментарів 0 Переглядів 4 020

Теги -

Газовики просять споживачів перекрити крани на спусках перед газовими приладами та не відкривати до зазначеного часу


Такі зміни запровадили "у зв’язку з численними зверненнями мешканців"
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.