RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

У Чернівецькій ОДА вирішили без відома жителів приєднати село до ОТГ

У Чернівецькій обласній державній адміністрації вирішили без відома жителів приєднати село Дорошівці на Заставнівщині до Вікнянської об’єднаної територіальної громади.

Про це йдеться у публікації газети "Молодий буковинець".



Це викликало обурення селян, адже їм далеко добиратися до Вікна. Тому голова Дорошівців звернувся з листом до президента, уряду та голови Чернівецької ОДА з проханням приєднати Дорошівці до Заставнівської міської ОТГ.

"Мене люди не зрозуміють"

Сільський голова Дорошівців Іван Димко каже, що для нього стала неприємною несподіванкою звістка про те, що його село приєднують до Вікнянської громади, а не Заставнівської.

"Ми за перспективним планом були у 2015 році записані до Заставнівської ОТГ, – каже він у коментарі "МБ". – Так само і село Товтри, адже ми не маємо доступу, межі із містом. 21 січня у мене був день народження. Я приймав вітання. І побачив у фейсбуці, що у Києві ухвалили перспективний план з такою конфігурацією".

Чоловік каже, що після цього йому довелося терміново скликати сесію сільради, на якій депутати одноголосно проголосували проти об’єднання з Вікном.
"Не те, щоби ми ворогуємо з ними, чи що… Якщо чесно, полем йти – то є десь чотири-п’ять кілометрів. Але то не дорога! Як дощ чи сніг піде, то просто напрямок. А якщо їхати навколо, то десь 28-30 кілометрів до Вікна. Якщо я на таке піду, мене просто люди не зрозуміють", – сказав пан Іван.

Пізніше сільський голова провів збори громадян, які відвідали 690 осіб. Всі висловились проти формату об’єднання, яке нав’язала їм Чернівецька ОДА.
"Тому я написав звернення до уряду й президента та голови ОДА", – додав Іван Димко.

"Питання не в претензіях до ОДА"

Тим часом чиновники "будинку з левами" стверджують, що у цій ситуації винні… самі селяни. Перший заступник голови ОДА Богдан КОВАЛЮК не вважає, що в обладміністрації пішли наперекір жителям Дорошівців.

"В якому плані не дослухалися до думки громадськості?" – сказав він у телефонній розмові з кореспондентом "МБ".

– Якби дослухалися, то вони би не зверталися до президента і голови ОДА…

– В нас є багато таких населених пунктів, які після завершення процесу децентралізації згадали про те, що будуть проведені вибори на новій основі. І зараз вони звертаються до президента, до голови ОДА. Питання зараз стояло розробити збалансований перспективний план, який би враховував проблеми і виклики, які стоять перед областю.

– Тобто Дорошівці таки будуть приєднані до Вікнянської ОТГ?

– Я не знаю. Зараз будемо дивитися перспективний план, який затвердить Кабмін. Звичайно, ще є вимога до спроможності громади, який укладається згідно з методикою. На жаль, близько 60% населених пунктів не брали активної участі у формуванні спроможних громад. Тому маємо такий поганий результат, що станом на початок 2020 року ОДА мусила приймати рішення, виходячи з того, що є по факту.

– Чому таки вирішили приєднати до Вікнянської громади, а не до Заставнівської?

– Тому що були попередні звернення тих громад.

– Вони просили, щоб їх приєднали до Вікна?

– Ну, дивіться… Я розумію ваші натяки як журналіста "Молодого буковинця"

– Які натяки?

– Натяк прямий. Насправді по Заставнівському району була дуже складна ситуація. Це був єдиний район, де голова Заставнівської громади приїжджав на засідання Кабміну і на засіданні просив, щоб до нього не приєднували села. Тому це чи не єдиний випадок, коли прозвучала пропозиція від заступника міністра про те, щоб доєднати райцентр до іншої сільської громади. Тому питання не в тому, як подає ОДА. Питання в тому, як працювали перед тим громади, хто які показував результати і з якими пропозиціями приїжджав до Києва.

"Приєднали до Вікна, а жителі навіть не знали"

Тим часом ОДА у соцмережах активно вихваляється тим, що Буковина стала одним із трьох регіонів, які найшвидше подали на затвердження уряду перспективні плани формування громад області. Експерт з децентралізації Тарас Прокоп пояснює: секрет у тому, що чиновники банально не проводили обговорення з людьми щодо ухвалення цього плану.

"А це тому, що вони просто не обговорюють цих планів, – каже Т. Прокоп. – Інші області організовують широкі обговорення: в Івано-Франківську обговорення тривали вісім годин, у Львові – цілий день. Тобто інші області більш серйозно підійшли до цього. І вони не просто в кабінетах створюють план, а справді консультуються з людьми. А в нас ОДА одноосібно "малює" цей план без будь-яких консультацій".

Експерт каже, що проблему із Дорошівцями може вирішити Кабмін – у разі, якщо він не затвердить перспективний план з конфігурацією, яка не влаштовує жителів села.

"Дорошівці завжди були включені в перспективному плані у складі міста Заставна, – розповідає Тарас. – Але приєднатися вони не могли, оскільки в них не було межі безпосередньо з громадою. Тепер же в перспективному плані їх приєднали до Вікнянської ОТГ, хоча жителі про це навіть не знали. Наскільки мені відомо, це було рішення ОДА, виходячи з позиції більше Вікнянської громади. Самі Дорошівці не включали у цей процес обговорень. Але причина може бути в тому, що Вікнянська ОТГ за критеріями, які зараз будуть враховуватись, може бути неспроможною, оскільки там недостатня кількість учнів шкіл. Їм не вистачає до показника 250 учнів. Тому, ймовірно, її і вирішили "наростити", але при цьому не запитали сусідню громаду, чи бажає приєднуватись.

Далі слово за Кабінетом Міністрів. Уряд може не затвердити цей план у такій частині".

Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram
Редактор: Микола Кобилюк
16-02-2020, 11:55
Коментарів 0 Переглядів 6 743

Теги -
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Щаслива, що змогла хоч трішки допомогти. Блог Галини Олійник
Дуже сподіваюся, що з кошенятами надалі все буде гаразд
Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

Вчора попрощалися із 19 військовослужбовцями 10 окремої гірсько-штурмової бригади "Едельвейс"

Раннє виявлення проблеми і правильна корекція слуху – гарантія того, що ви уникнете подальшого погіршення і забезпечите ефективне лікування та реабілітацію, а в результаті будете чути світ на повну!

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.