RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео |

Невідома Буковина: чому в місті було багато товстунів

Колись чернівчани були дуже гостинними. Через це у місті було чимало товстунів навіть серед поважних і знаних громадян.

"У Чернівцях і довкола, у міських помешканнях і великих маєтках краю, як у маленьких людей, так і в заможних родинах все було влаштовано так, що можна говорити про справжню гостинність, – пише Георг Дроздовський. – Звичай пригощати гостя не був пов’язаний із народністю чи національністю. У нас приймали, пропонували, припрошували".



"Мандрували від порога до порога"

Письменник згадує, як не раз був гостем у поляків та швабів, частувався у румунів, євреїв. Він зберіг теплі спогади про Гольденберга, який приходив щодня до одної родини випити філіжанку турецької кави. Про нього, сміючись, казали: "Пауль – неначе травлення: він приходить по обіді!".

Ще до однієї єврейської родини внадився ходити що другий день на обід жебрак. Якийсь час його терпіли, але відтак це набридло господарям, і вони вирішили позбутися набридливого гостя. Проте навіть локшина з маком й умисні суперечки родини не допомогли – жебрак надалі приходив на обід.
Воскресіння Господнє – Пасху – святкували аж до знемоги гостей, що мандрували від одного дому до іншого.

"Свячене" стало міжнаціональним і надконфесійним. Святкувати починали зазвичай вранці з рідними, відтак мандрували від порога до порога, від тарілки до тарілки. Щоби показати себе з кращого боку, всюди їли і пили. "Прошу ще чарочку! Для шматочка торта ще знайдеться місце. А оця шиночка з пікантним цибулинним соусом, о прошу пригощатися й не ображати мене!".

На початку 30-х років міське чоловіче співоче товариство організувало концертний виїзд в одне з німецьких сіл краю. Серед учасників був, зокрема, і Дроздовський. Хто буде частувати співаків, селяни вирішували жеребкуванням. Георга і його друзів нагодували так, що вони змушені були скинути піджаки і розпустити ремені. Суп із яловичини, м’ясо з приправами, підсмажена гуска, кремовий торт – було чим об’їдатися.

Переївся "дульчаци" з троянд

Частували у Чернівцях не тільки з великих приводів, а й у звичайні дні. У деякі помешкання, як згадував Дроздовський, не можна було заглядати навіть на коротку мить, бо одразу пригощали солодощами з чорних черешень, агрусу, молодих переварених горіхів. Та все інше перевершувала "дульчаца" з трояндових пелюсток. Якось після шести візитів протягом одного ранку Георг так наївся цього продукту, що на нього напала шийна сверблячка і перекосилося лице. Відтоді він більше ніколи не пробував його.

Пізнав письменник і російську гостинність, коли він, як інспектор однієї соєвої кампанії, перевіряв стан посівів у Бессарабії. Заїхали до "господіна" Федора Мельніка, який був довіреною особою соєвої кампанії. Після інспекційної перевірки сіли вечеряти. На столі поклали повні тарелі млинців, засмажених в олії. Вмочали їх у сметану і запивали кислуватим вином. "У моєму шлунку утворилася суміш страшної вибухової сили", – згадує з гумором Дроздовський. Оскільки господар зачинив гостя в кімнаті на ключ, то йому довелося у своїй нужді лізти через вікно.

У домі православного священника отця Луци після добрячого застілля й частування грали в тарок і насолоджувалися іскристим вином. І коли хтось мовив: "Не можу більше пити!", господар із хитрим усміхом відповів: "Ми не п’ємо, ми віддаємо один одному шану!"

Якось Георга запросили в дім одного шанованого адвоката. Прийшло зо дві дюжини гостей, яких частували. Коли на мить замовкла бесіда, почувся голос господині: "Сигізмунд – наш найдорожчий гість! Він спожив уже п’ять канапок, три шматочки торта, не рахуючи печива. Господи, Сигізмунд – наш найдорожчий гість!" Цей вислів став крилатим серед містян.

Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram
Редактор: Надія Будна
8-02-2020, 22:00
Коментарів 0 Переглядів 1 996

• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Олена Рєпіна – випускниця Міжнародної програми "Капеланська академія"


«По ліки їду дев’ять кілометрів». Блог Людмили Осадчук
Як живуть мешканці села Чорнівка, яке приєднали до Чернівецької територіальної громади
Долар не буде вищим за 47 гривень. Блог Богдана Сторощука
Які будуть ціни, курс долара та інфляція у 2025 році
ВІДЕО Переглянути все відео

Паровоз не курсував уже понад 60 років

Чернівецька філія Державного підприємства "Івано-Франківський науково-виробничий центр стандартизації, метрології та сертифікації" — це надійний партнер із забезпечення точності вимірювань, сертифікації продукції та відповідності стандартам. Філія запрошує до співпраці місцевих виробників, організації та фірми, які займаються виробництвом, експортом та імпортом, реалізацією продукції.

"Профі-Центр" — це не стереотипне середовище для вивчення іноземної. Насамперед це осередок, який має не тільки ефективну навчальну базу, яку може запропонувати студентам, а й відповідні підтвердження цьому.

Кожен маленький гість отримає солодкий подарунок за віршик чи талант. Варто лиш продекламувати віршик чи розповісти, яким чемним був цього року.