RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Жодних антибіотиків і народних методів: чим не можна лікувати грип і ГРВІ

Чимало з нас все ще лікують застуду чи ГРВІ величезним набором розрекламованих препаратів. Також посилено їдять часник і цибулю, аскорбінки, дихають парами картоплі чи роблять компреси з оцту.

Та ефективність цих ліків і народних методів ніким не доведена. Ба більше, через неправильне лікування стан здоров’я може погіршитися.



Антибіотики на віруси не діють

За статистикою Всесвітньої організації охорони здоров’я, 7 із 10 хворих українців не йдуть до лікаря, а займаються самолікуванням. Проте визначити збудника хвороби і підібрати правильне лікування може тільки лікар. А медикаменти, які ви підібрали з допомогою реклами, можуть бути неефективними у вашому випадку.

– Якщо ви раптово занедужали, не треба зловживати протизастудними комбінованими медикаментами, часто і неконтрольовано приймати жарознижувальні. На віруси ці препарати не діють, а от на печінку при передозуванні впливають вкрай негативно, – пояснила molbuk.ua доцентка кафедри внутрішньої медицини та інфекційних хвороб БДМУ, лікарка вищої категорії Анюта СИДОРЧУК. – На грип чи іншу респіраторну вірусну інфекцію не діють також антибіотики. Їх призначають лише у випадку бактерійних ускладнень. Аспірин та препарати ацетилсаліцилової кислоти категорично протипоказані для зниження гарячки при підозрі на грип, особливо у дітей, підлітків та вагітних. Вживання аспірину при грипі може спровокувати важке ускладнення – гостру печінкову недостатність.

Крім того, вживання неефективних ліків – це гаяння часу та коштів.

У міністерстві охорони здоров’я нагадують, що у випадку захворювання на ГРВІ найкраще дотримуватись постільного режиму, більше пити (наприклад, чай з малиною), добре харчуватись і висипатись. Це допоможе організму більше, ніж прийом ліків. Призначення противірусних засобів з доведеною ефективністю (озельтамівір, занамівір) відбувається виключно лікарем.
Не варто починати збивати температуру, нижчу за 38,5 градуса, – організм має почати самостійно боротися з вірусом.

Також дотримуйтеся головного правила – залишайтеся вдома протягом доби з моменту останнього періоду гарячки.

Не варто наїдатися лимонів

Сподіватися на народні засоби (часник, літри чаю з лимоном, компреси з гірчицею) не варто. Не допоможе й улюблений метод – парити ноги.
Один із популярних і небезпечних способів – закрапувати ніс краплями із соку цибулі – може спровокувати сильне подразнення чи опік слизової оболонки носа.

У сезон застуд не варто наїдатися лимонів та інших цитрусових. По-перше, велика кількість кислоти шкодить зубній емалі. По-друге, надмір вітаміну С може спровокувати каменеутворення в нирках, особливо на фоні зневоднення, пов’язаного з гарячкою.

Якщо дихати над паром картоплі або насипати у шкарпетки гірчичний порошок, то є ризик дістати опіки слизових оболонок і шкіри. Те ж стосується і компресів з оцтом, якщо концентрація оцту висока.

Усі вищевказані народні рецепти лікування поєднує одне – вони не можуть захистити вас від вірусів, а вилікувати – тим паче.

Для зниження ризику захворювання частіше мийте руки, не торкайтесь обличчя, уникайте контакту з хворим, часто провітрюйте приміщення, їжте корисну їжу, пийте багато води, висипайтесь, підтримуйте себе "в формі" завдяки фізичній активності, уникайте стресу. Якщо у вашому колективі, в навчальному закладі або вдома є хворі, уникайте тісних контактів із ними, уникайте обіймів, поцілунків і рукостискань. При чханні або кашлі потрібно прикривати ніс і рот серветкою або хоча би ліктем (але не долонею!).

Засоби, не рекомендовані МОЗ при грипі та ГРВІ:

- антибіотики,
- інтерферони,
- антигістаміни,
- противірусні препарати (крім озельтамівіру і занамівіру),
- "імуномодулятори",
- "сиропи від кашлю" (можуть бути шкідливі для дітей до 4 років),
- "комбіновані ліки від застуди",
- вітаміни (не доведена ефективність),
- фітопрепарати (не доведена ефективність).

Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram
Редактор: Марина Кавкало
1-02-2020, 19:46
Коментарів 1 Переглядів 3 556

Теги -
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.