RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Невідома Буковина: перші кінофільми і пиво, що отримало «золото» в Парижі

За Австрії у будинку №10 на вулиці Панській процвітав магазин Леона Блюма-молодшого, де можна було придбати модні капелюхи всесвітньо відомих фірм. У дворі продавав дамські костюми пан Ціммер. У міжвоєнний період тут також був престижний магазин чоловічого та жіночого взуття Феліксманна Гросса.

Будинок №11 спорудили 1887 року на замовлення І. Мюллера. Він складається з двох споруд. У двоповерховій колись знаходився Буковинський крайовий базар -виставка, де відвідувачам пропонували меблі, сувеніри. Пізніше тут було ательє одягу Веніаміна Штрайха для заможних городян.



Від пожеж оберігала "Флоріанка"

Гарний триповерховий будинок під №12 належав купцеві Леону Краусу і був споруджений 1901 року. За Австрії тут знаходився магазин, де торгували скляними та порцеляновими виробами Красноїльської фабрики гутного скла. Відомим цей будинок зробив пан Квадровський, який 1899 року привіз із Парижа до Чернівців перший кіноапарат та чорно-білі стрічки. Для музичного супроводу фільмів навіть створили спеціальний оркестр. Щодня відбувалося по три кіносеанси. Аби подивитися на це диво, чернівчани стояли в черзі, а пан-новатор мав гарний прибуток.

Наприкінці ХІХ століття у будинку № 14 знаходилося Генеральне агентство Буковини. Тут можна було придбати квитки на швидкісні пароплави від Гамбурга до Нью-Йорка. Ще в цьому будинку був салон модних капелюхів Файлес Райх "У француженки". У румунський період тут надавав свої послуги Регіональний кредитний банк з капіталом 400 тисяч гульденів.

На будинку №23 привертає увагу зображення воїна на фасаді. Це давній барельєф покровителя пожежників Святого Януарія (Флоріана) при всіх обладунках, який заливає з глечика вогонь. За австрійських часів у цій будівлі працювала філія краківського товариства страхування від пожеж "Флоріанка". У дворі стояла напоготові підвода, запряжена кіньми. У ній була велика дерев’яна бочка з водою і дев’ять місць для пожежників. Щойно надходило повідомлення про пожежу, підвода виїжджала на місце пригоди. Попереду біг чоловік із дзвіночком у руках, аби перехожі звільняли проїзд. Обабіч підводи бігли по троє пожежників у спецодязі, тримаючись за шкіряні петлі.

Шили за австрійським кроєм

Надзвичайно цікавою є будівля №26. Збереглася реклама чернівецької фірми Емануеля Зальтера, яка викладала керамічну плитку на підлозі вестибюлю. За Австрії тут був пивний ресторан і магазин кошерної їжі. А також знаходилася майстерня кравця чоловічого одягу Домініка Кобусевича, де пропонували місцеві та закордонні тканини, шили за англійським кроєм і виготовляли одяг для священиків.

Двоповерховий будинок №28 має площу 1016 метрів квадратних і містить 47 кімнат. Він був споруджений 1878 року. Вартість будівництва складала 68 тисяч флоринів. Це приміщення належало дирекції Православного релігійного фонду Буковини, який був створений 1786 року після ліквідації 28 монастирів і проведення секуляризації монастирських земель.

Буковинський релігійний фонд був найбагатшою установою в нашому краї. До 1939 року він володів приблизно четвертою частиною найкращих земель і лісів у Карпатах. Йому підпорядковувалося 26 фабрик і заводів, у власності перебувало 846 будівель. Фонд продавав лісоматеріали по всій Європі, що давало велетенські прибутки. За ці кошти в австрійський період спорудили більшість православних храмів у Чернівцях. Зокрема Кафедральний собор, церкву Святої Параскеви, Резиденцію буковинських митрополитів. За кошти фонду навчалися талановиті діти з бідних родин, надавали допомогу населенню у голодні роки.
У роки Першої світової війни у будинку розмістився військовий штаб російського генерала Брусилова. За радянських часів у 1940-1941 роках тут влаштували катівню НКВД, а потім знаходився Сталінський райком ВКП (б). У 1956 році сюди з Резиденції митрополитів перебрався краєзнавчий музей.

Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram
Редактор: Надія Будна
28-01-2020, 22:00
Коментарів 0 Переглядів 2 084

Теги -


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині
Великописарівська громада Сумської області перебуває під сильним обстрілом
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.