RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Скільки платити за газ: важливі відповіді про новий тариф «Чернівцігазу»

За спожиті куби газу торік, цього року я маю платити щомісяця майже 160 гривень. Це окрім самої плати за газ – 6,9 гривні за куб. Плата за транспортування– це плата за доставку газу від "Трансгазу" до споживача. Її здійснює "Чернівцігаз". Тож тепер платити доведеться за двома платіжка і двом підприємствам: "Чернівцігазу" та "Чернівцігаз збуту".

Де дізнатися про кількість спожитого газу і коли сплачувати? На ці та інші запитання відповідає комерційний директор "Чернівцігазу" Дмитро Голубченко.



Як розраховується вартість доставки газу?

Тариф на послугу розподілу газу для "Чернівцігазу" встановлено з 1 січня – 1,26 гривні, з 1 липня – 1,62 гривні.

За основу розрахунку береться попередній газовий рік – з початку жовтня до кінця вересня. У 2020 році буде враховуватися об’єм спожитого газу з 1 жовтня 2018 року по 30 вересня 2019 року. Отримана сума буде поділена на 12 місяців і до розрахунку прийматимуть рівні частини цього об’єму. Наприклад, якщо ви спожили за цей час 1200 кубометрів газу, то до розрахунків буде прийматися сто кубометрів газу кожного місяця. Платити потрібно 126 гривень на місяць.

Коли потрібно сплачувати тариф за транспортування газу?

Для "Чернівцігазу" змінилася форма оплати і терміни. Якщо раніше споживач сплачував у наступному за звітним місяці, то тепер повинен сплачувати за послуги розподілу газу в поточному місяці до 20 числа.

При оплаті цього тарифу банки будуть брати комісію. Тому, коли рахунок мінімальний, є сенс платити наперед за три або шість місяців. Адже якщо абонент споживає газ лише для приготування їжі, то цей рахунок може становити близько 6 гривень на місяць, а комісія банків – орієнтовно 10 гривень. Тому рекомендуємо таким споживачам сплачувати одразу за квартал або пів року, щоби економити на комісії. Варто зауважити, якщо вирішили платити за півроку, то це потрібно робити наперед.

Платити потрібно на два рахунки: за постачання газу – "Чернівцігаз збуту", за доставку газу – "Чернівцігазу". У платіжках вказані необхідні реквізити. У банки теж повідомили нові реквізити для сплати за транспортування газу.

Якщо цей тариф не сплачувати, це є боргом. Юридично компанія має право відключити споживача від газопостачання.

Як дізнатися, скільки газу спожили за минулий рік і який тариф транспортування?

Кожен абонент може побачити в "Особистому кабінеті", скільки він спожив газу за рік і побачити розрахункову потужність. Для цього необхідно в "Особистому кабінеті" перейти до розділу "Доставка газу". Там є всі цифри.

Від "Чернівцігазу" будуть надходити платіжки. У них буде вказано загальний об’єм, плату на місяць, квартал, півроку.

Також можна звернутися у центр обслуговування клієнтів за номером телефонів: (0372) 93-19-04, 067-444-8-104.

Наприкінці року людям пропонували купити "газ про запас" за нижчою ціною. Той, хто це зробив, теж платитиме за транспортування?

Купуючи "газ про запас", люди купували лише обсяг газу. За це у них взаєморозрахунок з ТОВ "Чернівцігаз збут". Туди не була включена вартість транспортування. Тому вони також будуть отримувати окремі рахунки від "Чернівцігазу" за транспортування газу з розрахунком 1,26 гривні за куб.

Як будуть рахувати транспортування газу у багатоповерхівках, де стоїть загальнобудинковий лічильник?

Розрахунок буде здійснюватися теж за спожитим об’ємом. Визначать кількість газу, який спожили за загальнобудинковим лічильником протягом минулого року. Суму поділять на 12 і виставлять як оплату.

Чому в Чернівцях ціна на транспортування становить 1,26 гривні?

Ціну на транспортування газу встановлює НКРЕКП. Для "Чернівцігазу" 1,26 гривні – це збитковий тариф. Економічно обґрунтований тариф становить 2,91 гривні за куб. Саме його подавали на затвердження НКРЕКП. Ціна залежить від протяжності мереж, виробничо-технічних втрат, кількості працівників та інвестиційної програми. Деякі складові НКРЕКП погодила, деякі зменшила. Тож НКРЕКП вирішили, що тариф на транспортування 1,26 гривні за куб достатній та обґрунтований.

Також в НКРЕКП ввели формулу розрахунку за рік. Це зробили, щоби рівномірно розподілити витрати споживача впродовж усього року і щоби було менше навантаження в опалювальний період

Чи буде враховуватися тариф транспортування газу в субсидіях?

Цим питанням повинні займатися органи соціального захисту і для цього мають будуть прийняті зміни. На сьогодні їх немає і тариф за транспортування газу в субсидіях не враховується.

Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram
26-01-2020, 13:08
Коментарів 0 Переглядів 15 538

Теги -

Наразі правоохоронці перевіряють це повідомлення

"Через доволі "розтягнутий" пішохідний перехід там є низка проблем", - кажуть у департаменті урбаністики та архітектури Чернівецької міськради
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

До збірки увійшли вірші, написані впродовж багатьох років.


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.