RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Закривають збиткові лікарні: на Буковині скоротять медзаклади


У Берегометі та Вашківцях Вижницького району скоротять медзаклади.

Як з'ясувала кореспондентка molbuk.ua, люди хочуть, щоби у селищі Берегомет працювали вузькі фахівці, але на їхні зарплати не вистачає коштів.



У Берегометі Вижницького району закривають філію Вижницької центральної районної лікарні, яка тут працювала десятки років.

Люди обурені цим, медики бояться залишитися без роботи, а у центральній районній лікарні запевняють, що це – оптимізація.

Лікарі розповідають, що до 90-х років у Берегометі працювала повноцінна лікарня із різними відділеннями: пологовим, хірургічним, педіатричним. Наприкінці 90-х років відділення одне за одним почали скорочувати. Зрештою тут залиши лише терапевтичне відділення на десять ліжок і поліклініку з вузькими фахівцями.

Наразі тут працює майже 30 осіб. Але ці мезаклади цього року буде скорочено.

Селищний голова Сергій Боднарюк – проти скорочення лікарні. Хотів, щоби це рішення скасували, бо допомога вузьких фахівців потрібна майже 26 тисячам мешканців.

"У нас не буде хірурга, стоматолога, гінеколога, лабораторії, рентгенкабінету, фізіотерапевтичного кабінету, – каже Сергій Михайлович. – Залишається центр первинної медико-санітарної допомоги та екстрена медична допомога. У цій лікарні обслуговувалися і мешканці нашого селища, і п’яти навколишніх сіл. А це приблизно 26 тисяч людей. У нас травмонебезпечний район, бо працює багато деревообробних підприємств, пилорам. Хірургу доводилося багато працювати, бо травми були часто, і без таких фахівців нам не можна."

Самостійно утримувати цю лікарню ми не зможемо, бо це великі кошти

Головний лікар Вижницької центральної районної лікарні Федір Митринюк зазначив, що утримання лікарні обходиться майже у 800 тисяч гривень щомісяця, а лікується там мало людей.

"Приходжу ввечері, а у відділенні три бабці лежить. А на його утримання йде 800 тисяч гривень за комунальні послуги. Його варто утримувати? – розповідає Федір Митринюк. – У нашому районі функціонує центральна районна лікарня у Вижниці і дві її філії у Вашківцях та Берегометі, такого ніде немає. Тим часом нам не вистачає коштів на зарплату медиків. Цього року просили допомоги з обласного бюджету на 3,2 мільйона гривень, щоби виплатити зарплату медпрацівникам."

Головний лікар каже, що медики без роботи не залишаться. Вони працюватимуть у Вижниці.

"Люди не залишаться без медичної допомоги. У Берегометі працює Центр первинної медико-санітарної допомоги, тому стаціонарно хворі там лікуватимуться. Є у селищі екстрена медична допомога, яка хворих може відвезти у центральну районну лікарню до Вижниці, – каже Федір Володимирович. – Пацієнти, яким знадобиться планова операція або консультація вузького фахівця, будуть їздити у Вижницю. Це не так далеко – 18 кілометрів. Тому я не бачу жодних проблем у цій ситуації."

У Вашківцях теж закриватимуть філії центральної районної лікарні. Там працює майже сто людей. Але тут швидко зорієнтувалися і змінили профіль. Зроблять два відділення – реабілітації і паліативної допомоги. Найближчим часом медзаклад укладе договори з НСЗУ і отримуватиме кошти за надані послуги.

Офіційний коментар
Олександр Грегуцак, начальник управління департаменту охорони здоров’я ОДА:


"Є три проєкти рішення про скорочення санаторних закладів у Красноїльську Сторожинецького району, у Щербинцях Новоселицького району та у Садгорі у Чернівцях. У документах НСЗУ немає такої послуги, як санаторне лікування, тому вони не зможуть отримувати кошти за свої послуги.
Щодо лікарень, то скоротять лише дві філії Вижницької лікарні. Всі інші лікарні у районах працюватимуть. Хіба що буде здійснена оптимізація штату в деяких медичних закладах.

Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram
25-01-2020, 09:16
Коментарів 0 Переглядів 7 803

Теги -

“Буковинка” втретє поспіль взяла гору над “Балтою” та здобула бронзові медалі Суперліги-Дмарт сезону 2023/24
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.