RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

«Буковинська Швейцарія»: історія гірського села, яке назвали одним із кращих для туризму

Село Розтоки на Путильщині визнано одним із найкращих туристичних сіл України.

Завдяки мальовничим гірським краєвидам його називають "буковинською Швейцарією", йдеться в публікації "МБ".



Перша письмова згадка про село Розтоки датується 1501 роком. Воно розкинулося на лівому березі річки Черемош, оточене з усіх боків горами та лісами.

Одна з легенд розповідає, що давним-давно випали дуже сильнi дощi, потоки води залили всю долину. Мешканці переселилися на деякий час у гори. А коли дощi вщухли i люди повернулися назад, то побачили, що долина подiлена навпiл бурхливою рiчкою. Спробували йти бродом додому i питали: "Через рiчку мож?". "Мож, мож!" – казали першопрохiдцi на той бiк. Так i назвали рiчку – Черемош. А розточене (поділене) нею село – Розтоками.

У селі 1742 року діяли опришки Олекси Довбуша, про що свідчить печера його імені.

У 1863-1866 роках у Розтоках учителював письменник Юрій Федькович. Тут він написав багато віршів, оповідання "Опришок".

Про село згадує Леся Українка під час відпочинку в Карпатах 1901 року в листі до Ольги Коблянської: "Раз заїхали на високу гору Німчич і бачили звідси при заході сонця щось таке гарне і срібне як мрія, – кажуть, що то зветься Розтоки…".

У 1970 році Іван Миколайчук та Юрій Іллєнко знімали в селі легендарний фільм "Білий птах з чорною ознакою". Із танцювальним ансамблем "Вітерець" сюди приїхав молодий композитор Володимир Івасюк. Тут він намагався знайти таємничу квіту – червону руту, яку оспівав у своїй незабутній пісні.

В 1975 році у Розтоках зняли музичний фільм за участі Софії Ротару, в якому співачка виконала шість пісень Івасюка.

У селі Розтоки народилися письменниця Марія Матіос та відомий мовознавець Костянтин Герман.

Туристичні цікавинки Розтоків


1. У центрі Розток знаходиться пам’ятка архітектури національного значення – дерев’яна Успенська церква. Побудована вона 1846 року із смерекових брусів і є зразком триверхого буковинського храму. Високі восьмигранні пірамідальні верхи вкрити бляхою, дерев’яні стіни викрашені у яскраво жовтий колір.

2. Справжнім природним дивом вважають Смугарівські (Буковинські) водоспади. Цей ландшафтний заповідник займає площу понад 38 гектарів і належить Розтоківському лісництву. На двокілометровому відрізку Смугарова розташувалося відразу сім водоспадів, що є унікальним для Карпатського регіону.

Водоспад Ковбер названий на честь колишнього власника цих місць. У 30-х роках минулого століття неподалік знаходився водяний млин, який належав Ковберові. Висота цього водоспаду – 3,5 метра.

Другий водоспад Сич набагато вищий – 10,5 метра. Свою назву отримав завдяки "сичанню" його води.

Наступний водоспад Нижній Гук є каскадним і складається з декількох "сходинок". Розташований на другій лівій притоці, загальна висота його складає 9 метрів.

Приблизно через кілометр знаходиться четвертий невеликий водоспад – Ворота. Він має 3,5 метра висоти і справді нагадує своєю формою ворота.

П’ятий водоспад має назву Середній Гук і знаходиться через 250 метрів від Воріт. Він трьохкаскадний, вода спадає з висоти 10,5 метра.

Найбільшим і найгарнішим водоспадом є шостий – Великий Гук. Його висота – аж 19 метрів.

Останній водоспад – Вишній Гук – вертикальний і сягає п’яти метрів.

3. Любителі екстриму можуть сплавитися по гірській річці Черемош. Це буде незабутня мандрівка.

Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram
Редактор: Марина Кавкало
24-01-2020, 21:10
Коментарів 0 Переглядів 3 293

Теги -


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині
Великописарівська громада Сумської області перебуває під сильним обстрілом
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.