RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Зростання пенсії та електронна трудова книжка: що зміниться для пенсіонерів цьогоріч


У 2020 році на пенсіонерів чекають чергові зміни.

Про нововведення для пенсіонерів розповів начальник Головного управління Пенсійного фонду в Чернівецькій області Михайло Романів.



Вимоги до страхового стажу зросли

Для громадян, які планують оформити пенсію в 2020 році, зросли вимоги щодо страхового стажу. Вони складають для 60-річних українців вже 27 років. Ця реформа стартувала в 2018-му з підвищення необхідного стажу з 15 до 25 років. А до 2028 мінімум стажу для виходу на пенсію у 60-річному віці стане 35 років.

Пенсійний вік для жінок

2020 – останній рік "пільгового періоду" для жінок. Підвищувати пенсійний вік для жінок розпочали ще в 2011 – кожен рік на пів року. У 2020 році жінки, які народилися з 1 жовтня 1960 року по 31 березня 1961 року, ще зможуть вийти на пенсію в 59,5 років. А ті, хто народився після 1 квітня 1961 року, зможуть оформити пенсію за віком тільки, коли їм виповниться 60 років, тобто в 2021 році.

Підвищення "мінімалки" та індексація пенсій

Цього року очікується підвищення мінімальної пенсії та індексація пенсій. Також підвищення виплат отримають пенсіонери з великим стажем.
Мінімальна пенсія після підвищення 1 грудня 2019 на 74 грн (з 1564 до 1638 грн) зросте ще на таку ж суму 1 липня 2020-го (1712 грн), а 1 грудня – підвищиться на 57 грн до 1769.
У березні заплановано проведення індексації для одержувачів пенсійних виплат за формулою "50% інфляції + 50% зміни середньої зарплати за минулий рік", але конкретні цифри будуть оприлюднені пізніше.
Підвищено мінімальні виплати пенсіонерам із великим стажем. У зв’язку з підвищенням мінімальної зарплати з 1 січня з 4173 до 4723 грн перераховано пенсії для непрацюючих пенсіонерів. Таке підвищення передбачено для категорії пенсіонерів, які досягли віку 65 років і мають страховий стаж не менше 30 років для жінок і 35 років для чоловіків. Внаслідок підвищення зарплати розмір мінімальної пенсії для названої вище категорії одержувачів виплат склав 40% від зарплати (4723 грн). Мінімальні пенсії для вказаної категорії збільшено на 220 грн до 1889,2 грн.

На що очікувати військовим

Військовим та іншим особам, яким пенсію призначено згідно із законом "Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених із військової служби та деяких інших осіб" і перераховано з 1 січня 2018 року, з 1 січня 2020 року пенсію підвищено на 100% суми підвищення пенсії, визначеного на 1 березня 2018 року. Колишнім міліціонерам з 1 січня 2020 року виплачується пенсія, яка з 1 січня 2016 року розрахована з розміру грошового забезпечення за прирівняною посадою поліцейського. Рішення про підвищення пенсій військовим та міліціонерам зафіксоване у постанові Кабміну від 24 грудня 2019 року. Правоохоронцям також щомісяця у 2020 році виплачуватиметься різниця між місячним розміром підвищеної пенсії, розрахованої з 1 січня 2016 року, та місячним розміром пенсії, отриманої з 1 січня 2016 року по 31 грудня 2017 року, до повного погашення суми цієї різниці.

Онлайн-сервіси Пенсійного фонду

У 2020-му році також продовжиться робота з наближення послуг до населення, інформування громадян сучасними засобами зв’язку (електронна пошта, смс-повідомлення, "Електронний кабінет громадянина").
Крім того, запровадили новий онлайн-сервіс – "Електронна трудова книжка", який дозволяє переглядати відомості про трудову діяльність. Це зручний сервіс для громадян, який дозволяє дізнаватися детальну інформацію про свою трудову діяльність, а також про сплачені страхові внески. У разі втрати паперової трудової книжки не потрібно витрачати час на відновлення даних, адже вони будуть збережені в електронному форматі.
Також продовжуватимемо налагоджений процес оцифрування паперових пенсійних справ задля підвищення оперативності обслуговування громадян.

Накопичення для більшої пенсії

У 2020-му для відновлення належного рівня пенсійного забезпечення в Україні якості додаткового елементу пенсійної системи планують ввести обов'язкове накопичувальне пенсійне забезпечення. Це дозволить громадянам отримувати після досягнення пенсійного віку додаткові пенсійні виплати за рахунок внесків до накопичувальної пенсійної системи. Впровадження також системи поступово приводитиме до підвищення рівня соціального захисту людей пенсійного віку, що сприятиме збільшенню інвестицій в національну економіку.

Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram
19-01-2020, 21:34
Коментарів 0 Переглядів 2 223

Теги -

Вручення відбулося у приміщенні Чернівецької міської ради

Наразі правоохоронці перевіряють це повідомлення

"Через доволі "розтягнутий" пішохідний перехід там є низка проблем", - кажуть у департаменті урбаністики та архітектури Чернівецької міськради
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Вручення відбулося у приміщенні Чернівецької міської ради


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.