RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Скільки застави сплатять кандидати у мери Чернівців на місцевих виборах: назвали нові цифри

Кандидати на посаду Чернівецького міського голови під час реєстрації своїх кандидатур на місцевих виборах сплатять майже у 40 разів вищу суму застави у порівнянні з місцевою кампанією 2015 року.

Такі зміни передбачає виборчий кодекс, підписаний у грудні 2019 року президентом Володимиром Зеленським, йдеться у публікації на сайті руху "Чесно", пише molbuk.ua



Так, розрахунки "Чесно" на основі формули із Виборчого кодексу України свідчать, що розмір застави для кандидата у міські голови облцентру чи великого міста від 90 тисяч виборців буде становити щонайменше 170 тисяч гривень.

Отже, на виборах міського голови Чернівців кандидатам на цю посаду доведеться сплатити заставу в розмірі 340 тис грн.

Скільки застави сплатять кандидати у мери Чернівців на місцевих виборах: назвали нові цифри


Зазначається, що найвища сума застави буде у місті Києві, де претендентам на посаду мера доведеться сплатити понад 4 млн грн. До слова, у Львові кандидату в міські голови треба буде сплатити понад один мільйон гривень.

А найменша сума застави буде в Ужгороді та Нікополі (170 тис грн).

Грошова застава для реєстрації партійних списків у великих містах і в обласних центрах також збільшиться. Скажімо, за реєстрацію такого списку на виборах у Чернівцях доведеться сплатити заставу у розмірі 340 тис грн.

Скільки застави сплатять кандидати у мери Чернівців на місцевих виборах: назвали нові цифри


"Формула розрахунку застави для кандидатів у міські голови і для реєстрації партійних списків ідентична і залежить від кількості зареєстрованих у місті виборців та від розміру мінімальної заробітної плати. Тобто, партії, що у Києві змагатиметься і за посаду міського голови, і за депутатські крісла, доведеться одноразово викласти понад 8 мільйонів гривень", – йдеться у публікації руху "Чесно".

Зазначається також, що ці гроші повернуться партії лише за умови, якщо їхній кандидат в мери у першому турі виграє вибори, або ж потрапить до другого туру. В іншому випадку застава перераховується до державного бюджету. Так само відбувається і з партіями: якщо вона виграє вибори і візьме участь у розподілі мандатів у міській раді, то застава їй повернеться. В протилежному випадку гроші також перераховуються до держбюджету.

Разом з тим, у десятки разів зросте і "вартість" реєстрації списку кандидатів до обласних рад. Подекуди застава за реєстрацію партійного списку в облраду є навіть співставною чи вищою від застави на парламентських виборах, яка у 2019 році становила менше 4,2 мільйона гривень.

Так, найдорожче обійдеться реєстрація списку кандидатів у депутати Дніпропетровської обласної ради — майже 4,67 мільйонів гривень. Якби вибори до парламенту відбулися цього року, то розмір застави для партії був би всього на кількадесят тисяч гривень вищим (4,72 мільйонів).

Скільки застави сплатять кандидати у мери Чернівців на місцевих виборах: назвали нові цифри


Застава за реєстрацію списку кандидатів до Чернівецької обласної ради становитиме 1,28 млн грн.

Також у публікації зазначається, що якщо розглядати розміри застав до кожної ради і у міські голови окремо, то цифри хоч і великі, але для багатьох партій із широкою підтримкою, ймовірно, прийнятні. Однак, великі партії намагаються делегувати своїх представників у всі ради та у міські голови усіх облцентрів.

"Тож, загальна сума, яку партії треба буде сплатити в якості застави, зросте ще більше. Найдешевше партіям обійдеться висування кандидата в міські голови та депутати міської та обласної рад у Чернівецькій області — 1,7 мільйона. На Дніпропетровщині застави за списки до рад великих міст та кандидатів у міські голови обійдуться у понад 10 мільйонів гривень. Найбільша сукупна сума застав буде у Києві — 11,3 мільйонів гривень", – йдеться у матеріалі руху "Чесно".

Скільки застави сплатять кандидати у мери Чернівців на місцевих виборах: назвали нові цифри


Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram
Редактор: Микола Кобилюк
15-01-2020, 11:39
Коментарів 0 Переглядів 2 697

Теги -


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині
Великописарівська громада Сумської області перебуває під сильним обстрілом

Відсьогодні, 24 квітня, на 10 пунктах пропуску з Молдовою кожен автобус зможе обрати час перетину кордону
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.