RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

«Буде багато популізму»: яким для Чернівців стане політичний 2020 рік

Як зміниться політична ситуація у місті в новому році? Чи здатна міськрада оновитися на майбутніх місцевих виборах і почати ухвалювати адекватні рішення?

Чи завершиться політична криза і чи зможуть Чернівці якісно розвиватися?



Про це та інше кореспондент molbuk.ua поцікавився у політологів – Ігоря Баб’юка, директора Буковинського центру виборчих технологій та Олексія Кандюка, кандидата політичних наук, викладача ЧНУ.

Чого слід очікувати від посадовців й депутатів міськради

Ігор Баб’юк: "Ми входимо у період великого популізму, адже починається передвиборча кампанія, і всі будуть працювати на майбутні вибори. Фактично, кожен буде шукати якісь аргументи й фінансові ресурси для того, щоб утриматись на політичному плаву. Гадаю, і дороги, і майданчики, і інші об’єкти – усе це буде відновлюватись".

«Буде багато популізму»: яким для Чернівців стане політичний 2020 рік


Олексій Кандюк: "Наближається сезон виборів. Варто очікувати активізації роботи депутатів – принаймні тих, які серйозно розраховують балотуватися в наступну каденцію. В принципі, цю активність ми спостерігаємо уже, але ближче до виборів точно буде її загострення".

«Буде багато популізму»: яким для Чернівців стане політичний 2020 рік


Чи впилине передвиборчий сезон на адекватність рішень

Ігор Баб’юк: "Для того, щоби були якісні зміни, повинні бути чіткі правила взаємовідносин всередині ради – між міським головою та депутатською більшістю. А якщо кожна сесія і кожна зустріч – це звинувачення, то в таких умовах жодних позитивних зрушень не може бути".

Очевидно, в новому році очікується відкриття проспекту Незалежності, і мабуть, на цьому будуть піаритися нинішні чиновники й депутати, які приклали руку до цих робіт. Може й справді так довго роблять проспект, щоб його відкрити саме перед виборами".

Олексій Кандюк: "У Чернівцях адекватні рішення, як правило – не популістичні. А не популістичні – взагалі непопулярні. Зрозуміло, що ухвалення рішень, які справді потрібні громаді, може обвалити рейтинги окремих політичних сил. Тому, є ймовірність, що депутати намагатимуться уникати таких рішень".

Яких змін варто очікувати від результатів місцевих виборів

Ігор Баб’юк: "Гадаю, у нас з’явиться фракція "Слуга народу". Фактично, всі парламентські партії – "Голос", "ОПЗЖ" та інші – будуть намагатися входити до Чернівецької міської ради. Традиційно група "Рідне місто" буде намагатися заходити в міськраду різними політичними колонами. Ймовірно, вони будуть мати своїх представників як у "Слузі народу", а можливо, і декілька депутатів у "Голосі", так само і в "ОПЗЖ". Тому що мета у них одна – отримати більшість у міськради будь-якими способами.

Очевидно, що від таких процесів згадані політичні сили можуть втратити довіру громадян після виборів. Пригадайте попередні вибори до міськради: коли формувалась у Чернівцях "Самопоміч". Чи могли ми тоді передбачити, що більшість представників цієї політичної сили буде працювати у фарватері "Рідного міста". Або та ж "Свобода"… Тому виборцям у цей період необхідно не втрачати пильність і дивитись, кого ми обираємо. Скажімо, у "Слузі народу" можуть бути молоді й амбітні люди, які бажають кар’єрного зростання. Відповідно, у цьому буде їхня слабкість, тому що їх буде легко купити різними посадами, обіцянками, впливом".

Олексій Кандюк: "Загальний тренд у місті збережеться. Хоча, є ймовірність того, що на місцевих виборах правляча партія трохи втратить свій рейтинг. У будь-якому випадку, партія, що здобула фантастичну перемогу на виборах до ВР, з часом, перебуваючи при владі, рейтинг втрачає. Прогноз – справа невдячна. Але я чомусь впевнений, що 75% на місцевих виборах ця партія точно не отримає. Крім того, ми спостерігатимемо спроби інших партій потрапити до складу міськради.

Чи може представник "Слуги народу" перемогти на виборах міського голови? Я гадаю, що спроби когось висувати у мери від нині діючої провладної сили точно будуть. Але успіх цього кандидата багато в чому залежатиме від того, що це буде за особистість. З одного боку, тенденція голосування за "Зе!Команду" збережеться, а з іншого боку, обираючи мера, виборці голосуватимуть не так за партію, як за особистість. Якщо правляча партія зможе висунути адекватного конкурента чинному мерові, то може бути напружена боротьба. Важливе питання – чи у правлячої партії є ресурс для цієї боротьби? Тому що ця кандидатура має бути і сильним конкурентом, і людиною, яка живе в цьому місті і знає його проблеми. "Парашутист" не пройде! А головне – щоб ще й місто знало цю людину".

Якою може стати Чернівецька міська ОТГ

Ігор Баб’юк: "Наразі триває боротьба двох ідей. Одна з них – це укрупнення громад. І якщо це буде укрупнена ОТГ, то фактично ця громада буде набагато більшою, ніж вона є зараз, та включатиме всі громади, в тому числі й об’єднання, які межують з Чернівцями. Якщо буде інша система, то, гадаю, села, які не включені в інші громади, таки включать у Чернівецьку ОТГ. Тому що це абсолютно логічно.

Чи увійде Чорнівка до складу Чернівецької ОТГ? Про це зможемо точно сказати, коли буде остаточно схвалений Кабміном перспективний план Чернівецької області без "білих плям".

Олексій Кандюк: "Важко дати відповідь на це запитання. Є очевидний курс, заданий із центру. Завершальний період цієї реформи, мабуть, буде не найбільш приємним. Етап добровільного об’єднання майже завершений. Тому громади, які залишились серед "білих плям", будуть приєднувати в ОТГ вже примусово.

Навряд чи зараз можна назвати конкретну конфігурацію майбутньої Чернівецької ОТГ".

"Рік буде дуже непростим"

Олексій Каспрук, міський голова Чернівців:

«Буде багато популізму»: яким для Чернівців стане політичний 2020 рік


"Дуже сумні прогнози. Це буде рік виборів, і, на жаль, конструктиву стане ще менше. Це буде рік популізму, обіцянок, звинувачень, піару. Крім того, ще й фінансово він буде непростим, тому що в міському бюджеті дуже обмежені ресурси.

Хотілось би, звісно, щоб настання передвиборчого сезону позитивно вплинуло на роботу міськради ухвалення адекватних рішень депутатами. Буду про це мріяти під ялинкою.

Також нові місцеві вибори принесуть нові правила. Звісно, "Слуга народу" буде представлена у міськраді. Питання – хто її буде формувати: чи партійні осередки "Зе!Команди" з тих людей, які допомагали вигравати парламентські й президентські вибори, чи хтось із Києва, кого пришлють?".

Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram
Редактор: Микола Кобилюк
1-01-2020, 11:30
Коментарів 0 Переглядів 2 740


Фото ілюстративне

Всі відповідні служби виїхали на місця падіння уламків.

Художник Іван Салевич задонатив Віолетті суму на цілий дрон-камікадзе
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Чому про гуманітарні швидкі допомоги з Італії мовчать фігуранти справи?

Швидкі допомоги нібито направили на фронт, але доказів цьому ніхто не хоче надавати
ВІДЕО Переглянути все відео

Живуть весело, дружно й ніколи не сваряться

"Країна Мрій" – це справжня казкова територія з сучасними атракціонами на будь-який смак. Тут є багато цікавого: велика батутна арена, лазертаг, лабіринт, інтерактив, ніндзя-парк, тарзанка та багато іншого. Для наймолодших гостей є спеціальна дитяча зона з атракціонами, адаптованими до їхнього віку.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Втомлюєтеся від нудного перебування в чергах для проходження медичного огляду? Ми маємо для вас відмінну новину! Тепер у Чернівцях доступна нова послуга - медичний огляд, який займе менше 30 хвилин!