RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Ексклюзив за копійки: викладачка ЧНУ розповіла, як створити новорічні прикраси власноруч

Інна Яковлєва, кандидат технічних наук, доцент кафедри комп’ютерних систем та мереж ЧНУ ім. Федьковича каже, що святкову атмосферу може створити вдома кожен, не будучи художником і за мінімальних витрат.

Майстриня різдвяно-новорічні мотиви переносить на все: на пляшку із шампанським, на кухонні дощечки і лопатки, на горщики від вазонів, на банки від оливок. Про все це вона розповіла в інтерв'ю molbuk.ua.



Заготовка до іграшки – п’ять гривень

Пані Інна на дозвіллі займається декупажем та малює. Зараз передсвятковий час, тому створює ялинкові прикраси і на майстер-класах вчить це робити всіх охочих. Вона показує вже готові іграшки, на них – різдвяне "Merry Christmas", сніговики, ялинки… Іграшки робляться на дерев’яній заготовці.

– Це називається декупаж, – каже Інна Яковлєва. – Коли готовий малюнок приклеюємо на готовий виріб. Заготовки з фанери і дерева можна купити і в супермаркеті, і на базарі всього за 5 гривень. Основу покриваємо білою акриловою фарбою. Набір таких різнокольорових фарб коштує 108 гривень. Далі беремо звичайні столові серветки з новорічними малюнками. Серветка має три тонких шари. Акуратно відриваємо верхній, де є малюнок. Прикладаємо на покриту білою фарбою дерев’яну основу. Розводимо клей ПВА з водою – один до одного. Маленьким пензликом замальовуємо прикладений на основі малюнок, замальовуємо зверху – від середини і до країв, а не приклеюємо. Коли це все висихає, фарбою вже іншого кольору замальовуємо решту площі – робимо тонування. Коли обробляємо краї і робимо тонування, треба використовувати колір, який уже є в цій картині. Тоді все буде гармоніювати і здаватися єдиним цілим. Коли все висохне, покриваємо акриловим лаком.

Ексклюзив за копійки: викладачка ЧНУ розповіла, як створити новорічні прикраси власноруч

Такими різдвяно-новорічними малюнками Інна Яковлєва декорує також кухонні дощечки та лопатки.

– Це моє хобі, яке вже як і робота, займає дуже багато часу, – додає пані Інна. – Я почала малювати з 2000 року. На ярмарках дивилася на роботи, і думала, як так люди гарно малюють. Тільки потім зрозуміла, що то не малюнок, а декупаж. Фішка у тому, щоб використати фрагмент готової продукції, в даному випадку серветки. Чому серветки? Бо вони дешеві, на них дуже гарні зображення і вони дуже тоненькі.

– Коли замальовуємо фрагмент серветки, – каже майстриня, – вона стає мокрою, і де-не де видно складки, але їх майже не помітно. Тому для початківців раджу вибирати дрібні деталі, тоді легше замальовувати і розправляти малюнок. Вдома у мене майже все у декупажі – набір підносів, серветниці, ваза. Навіть старий стілець завдяки декупажу став як новий.

Ексклюзив за копійки: викладачка ЧНУ розповіла, як створити новорічні прикраси власноруч

Іграшку можна штучно зістарити

Інна також розповідає, що зараз дуже модно робити кракілюр, і на новорічних дерев’яних прикрасах.

– Ми часто бачимо, – каже Інна Яковлєва, – як на старих картинах лак тріскає і стає як павутина. Цього зараз добиваються, не чекаючи, коли виріб постаріє. Для цього є простий спосіб: беремо густий клей ПВА, наносимо пензликом не рівномірно – в різні боки мазки. Підсушуємо феном чи на батареї. Верхній шар висихає, стискається і тріскає, а нижній ще мокрий. І тоді ці тріщини зафарбовуємо і в них колір виходить більш яскравий. Іноді для іграшок використовують яєчну шкарлупу. Великі кусочки наклеюємо на основу, потім фарбуємо – у тріщини потрапляє більше фарби, і тоді цікавий ефект виходить.

Ще на зимові свята можна самостійно намалювати листівку. Інна Яковлєва розповідає, як це робить вона.

– Дуже люблю малювати у техніці акварель, – розповідає жінка. – Простенькі сюжети у цій техніці під силу всім, навіть тим, хто ніколи не малював. Правда, варто хоча би раз подивитися, як це робить художник. Я малювала дуже різні листівки, в тому числі різдвяні Чернівці. Намалювала, відсканувала, у фотошопі зробила менший розмір і віддала у типографію, щоб мені надрукували. Роздаю, дарую. Навіть мала досвід робити листівки на замовлення однієї фірми.

Ексклюзив за копійки: викладачка ЧНУ розповіла, як створити новорічні прикраси власноруч

Художниця каже, що наступного року планує завершити листівки про Чернівці у різні пори року.

Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram
Редактор: Наталка Фещук
22-12-2019, 17:47
Коментарів 0 Переглядів 2 706

Теги -

Вручення відбулося у приміщенні Чернівецької міської ради

Наразі правоохоронці перевіряють це повідомлення

"Через доволі "розтягнутий" пішохідний перехід там є низка проблем", - кажуть у департаменті урбаністики та архітектури Чернівецької міськради
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Вручення відбулося у приміщенні Чернівецької міської ради


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.