RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Що треба знати при купівлі житла в новобудові у Чернівцях

Гроші у будівництво багатоповерхівки вклали, а будинок або довго не завершують, або не здають в експлуатацію.

Як уникнути проблем із недобросовісним забудовником, йдеться у публікації газети "Молодий буковинець".



Багатоповерхівка на вулиці Головній, 265У, зведена вже більш ніж наполовину. Та наразі тут не ведеться будівництво. Сам об’єкт має статус самочинного будівництва. Забудовник почав будівництво багатоповерхівки лише за наявності документу, який надав право на виконання підготовчих будівельних робіт, а не на самі будівельні роботи. Ці документи показували людям. Вони, не розібравшись, вкладали кошти, а тепер роками чекають.

"МБ" зібрав поради експертів, які пояснили, що треба знати при купівлі квартири у новобудові.

Від ріелтора

"У нас є проблемні забудовники. Це фірми і місцеві, і з інших міст, – каже директор агенства нерухомості Володимир Кифяк. – Проблеми виникають через те, що забудовники часто хочуть зекономити і не отримують всі необхідні документи. Тому дуже важливо вибрати добросовісного забудовника. Знайти інформацію про нього тепер нескладно. Потрібно перевірити репутацію, скільки часу на ринку, які будинки здали в експлуатацію, а які не здали.

Зверніться в офіс забудовника і просіть показати документ на землю, щоби дізнатися чи земля в оренді, чи вона у власності забудовника. З’ясуйте цільове призначення земельної ділянки, чи вона видана під забудову багатоповерхового будинку. Часто буває, що є документи на ділянка під забудову будинку на два поверхи, а будують десять поверхів. Потім виникають проблеми із цим будинком.

Забудовник повинен мати дозвіл на початок будівництва та будівельних робіт. Вигнати коробку будинку — це найдешевше. Значно дорожче отримати дозволи на підведення комунікацій. Раніше забудовник був змушений підключити комунікації до будинку. Зараз він зобов’язаний лише підвести комунікації. І підключення газу, води, електрики мешканці змушені брати на себе, створюючи ОСББ.

Хороші забудовники створюють ОСББ, відносять документи в необхідні інстанції для швидкого підключення комунікацій. Але є багато забудовників, які роблять це довго, тому мешканці роками чекають на заселення у новобудови.

Дуже поширена ситуація, коли забудовники запізнюються з термінами здачі - іноді на пів року, іноді на рік. Щоправда, це не вважається довгим терміном, головне, щоби це не затягнулося на триваліший час. Навіть у договорах прописують, що будівництво може бути відтерміноване на пів року.

Забудовники зазвичай у договорах прописують пункт, що ціна може змінитися від низки факторів, зокрема через подорожчання будматеріалів, долара тощо. Тому потрібно бути готовим, що ціна на старті - це не кінцева. Подекуди потрібно додати ще 15-20 відсотків до загальної суми. Але є забудовники, які вказують чітку кінцеву ціну.

При купівлі квартири потрібно звертати увагу на багато факторів. Тому я би порадив людям звертатися до професійних ріелторів, які знають всі ці нюанси, знають забудовників. Послуги ріелтора обійдуться у два відсотка від вартості житла, але це набагато менше, ніж те, що людина може втратити".

Від інспекції ДАБІ

У державній архітектурній інспекції Чернівецької міської ради наголошують, що потрібно відповідально поставитися до вивчення документів і уважно читати договір під час купівлі новобудови. Можливо, проконсультуватися з юристами.

-Людина, яка планує купити житло у забудовника, має побачити або дозвіл на виконання будівельних робіт, виданий ДАБІ, або повідомлення про початок виконання будівельних робіт, - радить заступниця начальника ДАБІ Чернівецької міської ради Наталя Сірман. - Обов’язково пересвідчитися, що земельна ділянка, на якій відбувається будівництво, дійсно передана під будівництво багатоквартирного житлового будинку. На будь-якому майданчику, де здійснюється будівництво, має бути розміщений інформаційний стенд, де зазначено дані про замовника будівництва, про підрядну організацію, виконавця робіт.

Ніхто не позбавляє можливості поспілкуватися з людьми, які мешкають у будинку забудовника, про їхні враження. В Інтернеті на багатьох ресурсах є про це чимало інформації. Тому потрібно не лінуватися, а промоніторити забудовника.

Під час підписання договору перевірити, чи вказано про відповідальність забудовника через порушення терміну здачі.

Також можна звернутися до державної будівельної інспекції Чернівецької міської ради за адресою вулиця Хмельницького, 64А, прийомні дні понеділок, четвер, з 15.00 до 18.00 або зателефонувати 52-65-32. Ми готові надати інформацію, чи є необхідні документи на будинок, чи здійснювалися перевірки забудовника і які результати.

Від нотаріуса

Дешевше вкладати кошти у квартири, які ще на стадії будівництва. Але юристи наголошують, що це ризикованіше, ніж придбати житло, здане в експлуатацію.
Коли людина вкладає гроші у будівництво, вона виступає як інвестор, стає членом кооперативу і сплачує пайові внески. Щоправда, у такому випадку купують не квартиру, а лише майнові права.

Між забудовником та інвестором укладається договір. У договорі мають вказати термін здачі будівництва в експлуатацію. Крім того, зазначають площу, поверх, номер квартири. Часто забудовник у договорі у дужках пише, що ця інформація може уточнюватися на момент здачі будинку.

У договорах вказують частку пайового внеску, при цьому забудовники "прив’язують" її до курсу долара. Тому впродовж будівництва може змінюватися вартість пайового внеску. Коли вже будинок зданий в експлуатацію, тоді реєструють право власності на квартиру.

Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram
15-12-2019, 17:15
Коментарів 0 Переглядів 5 446

Теги -

Триває збір коштів на деталі до них, закликаємо всіх небайдужих долучитися

Організаторка виставки запрошує охочих на Фестиваль писанкарства, який відбудеться в суботу, 20 квітня, в Центрі культури "Вернісаж"

Ярослав Чала здобув перемогу в таких дисциплінах як присідання (з вагою 160 кг) і станова тяга (205 кг)
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Організаторка виставки запрошує охочих на Фестиваль писанкарства, який відбудеться в суботу, 20 квітня, в Центрі культури "Вернісаж"


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.