RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео |

Невідома Буковина: льодові майданчики та інші зимові розваги чернівчан

Взимку чернівчани каталися на лижах із гори Цецино, ходили на костюмовані бали-маскаради, де танцювали, влаштовували побачення.

Наприкінці ХІХ століття на розі нинішніх вулиць Франка і Міцкевича збудували Промисловий музей, де відбувся перший новорічний ярмарок у місті. Як писав Іван Снігур у книзі "Чернівці і чернівчани", щодня його відвідували понад тисячу осіб. Тут можна було придбати столярні вироби фірми Каземіра Радецького, взуття фірми Кулицького, старомодний стіл та стільці від Тьорпеля. Ткані вироби і килими пропонувала фірма Вендера.



"Довгі лижі й довга палиця"

На новорічні та різдвяні свята чернівчани ходили на костюмовані бал-маскаради. Їх влаштовували в народних домах, зокрема в Українському та Німецькому. Найзаможніша публіка збиралася у Польському народному домі. До цього дійства готувалися заздалегідь: шили сукні та костюми, замовляли коштовності. Тут батьки влаштовували оглядини наречених для доньок. Молоді люди знайомилися, призначали побачення, танцювали і веселилися до світанку. Про один із таких балів писала газета "Czernowitzer Allgemeine Zeitung" (від 10 січня 1912 року). На цей захід запросили представників усіх національностей.

Письменник Георг Дроздовський у своїй книзі "Тоді в Чернівцях і довкола" згадує, як вони із хлопцями каталися взимку на лижах.

"При мінус 20 ми вправлялися в лижному спорті, який тоді ще був у дитячому віці, надто довгі лижі, до того ж довга палиця, за яку ми чіплялися і навколо якої танцювали, і якщо комусь вдавався телемарк, то це вже вважалося величезним досягненням, – писав Дроздовський. – Сніговою ареною тоді нам ще служила толока; лише згодом виявили, що місцева гора Цецино була вершиною у прямому значенні цього слова. Той, хто не терпів лещатарських дощок ні в себе над головою, ні на ногах, прив’язував собі на черевики залізні ковзанки, масивні штуки, що закріплювалися спеціальним гвинтом, який називався ключем і своїми зубцями вгризався в обцаси. Досвідченіші поступово переходили на звичні нині ковзани, що є одним цілим із черевиками. А тоді йшли до Грудера, котрий був власником великого плацу, або ж вдовольнялися малим майданчиком за Німецьким домом, на який зі стіни, що за нею знаходилася студентська пивничка армініїв, дивився цісар Йосиф ІІ".

"Наявність пічки з цегли або кахлів"

Катання на ковзанці було улюбленою та досить популярною розвагою для чернівчан. На листівці 1899 року зображені усміхнені, щасливі обличчя ковзанярів на Елізабет-пляц (нинішня Театральна площа). Тут був один із найбільших льодових майданчиків у місті. Він діяв і в румунський період. На ковзанці були буфет із різними наїдками та гардероб для спортсменів.

Ще одна ковзанка знаходилася на території Центрального парку – неподалік нинішнього Літнього театру. За свідченням старожилів, її орендував пан Дворецький. Тут грали у хокей, влаштовували костюмовані бали-маскаради, звучала жива музика.

Льодові майданчики були також у сквері біля школи №23, на території скверу між нинішніми вулицями Лесі Українки та Університетською, у парку Федьковича.

Дозволи на відкриття нових ковзанок видавали спеціальні комісії. Вони вимагали, щоби поряд із майданчиком був обладнаний аптекарський куточок з ношами, бинтами і йодом на випадок травм. Одна з умов – наявність добротної пічки з цегли або кахлю в гардеробі.

Невідома Буковина: льодові майданчики та інші зимові розваги чернівчан


В обласному архіві збереглося звернення примарії: "Згідно з протоколом від 22 грудня 1939 року, надаємо дозвіл на діяльність ковзанки на вулиці Університетській – Куза Воде (нині Лесі Українка) на сезон 1939-1940 рр. при наступних умовах: у гардеробі мають бути перегородки з цегли, пічки з цегли або кахлів, у буфеті та касах так само".

На вулиці Олександра Доброго 1937 року облаштували ковзанку "Сіная". Втім, як виявилося, орендар Гросару Аурел не дотримався всіх зобов’язань. Про це свідчать документи: "Адміністративна служба примарії надіслала протокол від 30 грудня 1937 року змішаної комісії про те, що спорудження на ковзанці "Сіная" на вулиці Олександра Доброго несправні, електрична лінія не відповідає техніці безпеки, зал для очікування побудований із пожежонебезпечного матеріалу, сходи до ковзанки – зі старого дерева і руйнуються під тяжкістю, поручні недобре зафіксовані, відсутня аптека для першої медичної допомоги та ноші, порушуються умови роботи ковзанки. У зв’язку з цим комісія зробила висновок, щоб закрити ковзанку до усунення недоліків".

Вхід на ковзанку облаштували з вулиці Української. Підприємець повинен був сплатити кошти за оренду, подбати про міцну огорожу, залишити доріжку без льоду, якою можна пройти, і щоразу перед тим, як пустити відвідувачів, лід мали перевіряти, щоби він був ідеально рівним. Щоб не заважати мешканцям прилеглих будинків, кататися на майданчику дозволяли до 21:00.

Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram
Редактор: Надія Будна
9-12-2019, 22:00
Коментарів 0 Переглядів 2 317

Буковинські випускники показали хороші результати під час складання національного мультипредметного тесту
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Чого чекати від вуйка Сема? Блог Ярослава Волощука
Кілька днів тому відбулися довгоочікувані перші телевізійні дебати між діючим та екс – президентом США Байденом та Трампом.
Односторонні дороги чи парковки? Блог Людмили Осадчук
У Чернівцях останнім часом з’являється дедалі більше доріг з одностороннім рухом.
ВІДЕО Переглянути все відео

Теніс - це не просто спорт, це мистецтво, яке об'єднує гравців і вболівальників з усього світу. Його популярність зростає завдяки видатним зіркам, які своїми досягненнями та майстерністю вписали свої імена в історію. Давайте познайомимося з деякими з них.

Ми запрошуємо тебе у простір, де ти реалізуєш всі свої фантазії, а ми тобі у цьому допоможемо. YuKo Studios - це команда, яка буде з тобою на одній хвилі від старту до фінішу. Все це заради того, щоб ТВІЙ контент вийшов на високий рівень.

Не так давно в самому серці Чернівців відчинив двері сучасний Центр естетичної медицини “KARDI’“, де буковинці й гості міста можуть скористатися цілим спектром доглядових процедур і отримати якісне лікування. Які ж послуги там можна отримати і чим особливий заклад — далі.