RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео |

У Чернівцях в історичному приміщенні діє унікальна медична бібліотека


Старовинне приміщення, яке знаходиться в центрі Чернівців на вулиці Вірменській, є архітектурною пам’яткою ХІХ століття. Завжди людно, адже тут знаходиться обласна науково-медична бібліотека, яка днями відзначила 75-річчя.

Найчастіше сюди заглядають студенти Чернівецького медуніверситету, зокрема й ті, хто приїхав навчатися у виші з інших країн. Відвідують "медичку" й практичні лікарі.



У бібліотеці зберігаються твори ХVІІІ століття

– Не все можна знайти в Інтернеті, у нас є такі раритетні видання, які не прочитаєш у всесвітній павутині. Наш заклад завжди був збирачем, хранителем і дослідником творів друку, а наші працівники – зберігачами і популяризаторами духовної спадщини поколінь, – ділиться Лариса НІКОРИЧ, директорка бібліотеки.

Історія бібліотеки має давнє коріння, яке нерозривно пов’язане з історією охорони здоров’я Північної Буковини. Створили бібліотеку 26 листопада 1944 року. Тоді вона займала одну кімнату. Початком стала література, подарована медпрацівниками Чернівців та області. Також значну допомогу в формуванні бібліотечного фонду надали медичні бібліотеки Києва, Харкова, Одеси.

На час відкриття бібліотеки документальний фонд налічував 4500 примірників видань. Її штат становив троє працівників. За перший рік було обслужено 115 фахівців медичної галузі. Для порівняння, нині документальний фонд бібліотеки становить до 275 тисяч примірників.

Гордістю є рідкісні видання з медицини. Бібліотека володіє справжніми раритетами – книжками ХVІІІ століття. Серед них твори античного світу та епохи Відродження – Гіппократа, Авіценни, видатних вчених –лікарів ХІХ-ХХ століть Іллі Мечникова, Миколи Пирогова, Олександра Богомольця та інших. Є й монографії вчених БДМУ, зокрема, рукопис докторської дисертації одного з перших його професорів Бориса Радзіховського.

Значний внесок у становлення бібліотеки зробили колишні її керівники – Ісаак Койфман, Клара Чудновська, Пелагея Ловля , Корній Гусак та Олена Кужильна. Приміром, Корній Гусак, який очолював бібліотеку з 1963 по 1995 роки, подбав про матеріально-технічну базу й збільшення кількості працівників. Щорічно медичні бібліотеки області обслуговують понад 46 тисяч користувачів, в тому числі 5 тисяч – наша бібліотека.

Із впровадженням комп’ютерних технологій змінився й стиль роботи закладу і форми надання інформації. Нині бібліотека пропонує користувачам вільний доступ до Інтернету, підключившись до WI-FI. Також інформаційні запити можна задовольнити через Блог бібліотеки, Skype,Viber, WhatsApp, Facebook та електронну скриньку. Повноцінне функціонування закладу забезпечують 11 працівників із чималим стажем роботи.

Вісімнадцять років працює в обласній науково-медичній бібліотеці й Лариса Нікорич, за плечима якої – навчання у Кишинівському держуніверситеті, де вона вивчала бібліотечну справу та на педфаці ЧНУ. Працювала у книгосховищах, обслуговувала читачів, була завсектором читального залу, тобто пройшла всі щаблі бібліотечної справи.

"Сподіваємося, що "приватизувати" його не вдасться"


– Нині в Україні медична галузь реформується, а реформування передбачає ліквідацію галузевих бібліотек . Наскільки правильним є таке рішення й чи не станеться так, що за цією кампанією дехто "приватизує" унікальне історичне приміщення?

– Чернівецька область – єдина в Україні, де збереглися медичні бібліотеки в районах. Це двадцять філіалів. Ми за те, щоб зберегти їх. Якщо це не вдасться, то треба, щоб на їх базі були бібліотечні пункти. Нині ми працюємо над тим, щоб створити зведений електронний каталог медбібліотек області. Для цього зараз здійснюємо аналіз та інвентаризацію бібліотечного майна, - каже Лариса НІКОРИЧ.

- Маємо добру матеріально-технічну базу, але потрібні нові надходження книг, бо в інтернеті не все є, що цікавить відвідувачів. Звісно, ми не хочемо втратити й приміщення, яке є архітектурною пам’яткою ХІХ століття і яке було нам передане у 1989 році. Тому "приватизувати" його буде нелегко. Крім цього, маємо повну підтримку з боку керівництва ОДА та облради, сподіваємося й на те, що матимемо належне фінансування й у наступному році. Втрата медичних бібліотек краю стала б непоправним ударом для медичної спільноти Буковини, - підсумовує Лариса НІКОРИЧ.

Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram
7-12-2019, 17:15
Коментарів 0 Переглядів 1 729

• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Якщо йтимуть теплі дощі, він для любителів тихого полювання буде вдалим


«Це якесь варварство!» Блог Галини Олійник
У центрі міста майже ніде сховатися від сонця
Сподіваємося на краще, але готуймося до гіршого. Блог Ярослава Волощука
На третьому році повномасштабної війни ми знову і знову повертаємось до теми дефіциту електроенергії.
ВІДЕО Переглянути все відео

Теніс - це не просто спорт, це мистецтво, яке об'єднує гравців і вболівальників з усього світу. Його популярність зростає завдяки видатним зіркам, які своїми досягненнями та майстерністю вписали свої імена в історію. Давайте познайомимося з деякими з них.

Ми запрошуємо тебе у простір, де ти реалізуєш всі свої фантазії, а ми тобі у цьому допоможемо. YuKo Studios - це команда, яка буде з тобою на одній хвилі від старту до фінішу. Все це заради того, щоб ТВІЙ контент вийшов на високий рівень.

Не так давно в самому серці Чернівців відчинив двері сучасний Центр естетичної медицини “KARDI’“, де буковинці й гості міста можуть скористатися цілим спектром доглядових процедур і отримати якісне лікування. Які ж послуги там можна отримати і чим особливий заклад — далі.