Чернівчанин Ігор Грабюк відкрив власне виробництво різноманітної олії з насіння та горіхів.
Підприємець жартує: "Я й сам вже весь пахну олією. Ще донедавна робив її у своїй квартирі. Лише два місяці тому орендував приміщення і переїхав".
Корисної олії у Чернівцях не знайшовІгор розповів molbuk.ua, що свою маленьку справу розпочав після не дуже приємного випадку. Шість років тому свій день народження він святкував у реанімації кардіологічного диспансеру. У 33-річного чоловіка раптово стався обширний інфаркт.
– За професією я – оцінювач майна. Працював у банку, ходив лише у костюмі, – згадує Ігор. – Якось у п’ятницю повертався з роботи додому, раптово почало дуже пекти у грудях. Уже вдома викликав швидку допомогу і потрапив до реанімації з обширним інфарктом. У мене серце ніби здорове було, я в армії служив, у футбол грав. А коли стався інфаркт, після обстеження з’ясувалося, що забилася судина на серці на 95 відсотків. Ще буквально 15 хвилин – і мене могли не врятувати. Добре, що встигли довезти до лікарні. Зараз у мене стоїть стент, регулярно лікуюся.
Ігор почав цікавитися, звідки у нього, молодого, виникли проблеми з серцем. Перечитавши чимало інформації, зрозумів, що одна з причин – харчування.
– Це був початок цього бізнесу. Я прочитав, що корисно вживати натуральну олію холодного віджиму, і захотів її купити. Та не знайшов у Чернівцях, – продовжує Ігор. – Почав цікавитися технологією виробництва. У мене були збереження з попередньої роботи, тож вирішив купити прес для виробництва олії.
Олію виготовляють із різних горіхів (грецьких, кедрових, фундука), гарбузових зернят, кунжуту, насіння льону, тмину. У дерев’яну бочку закладається тканинний мішечок із насінням і під пресом витискається олія. Сировина немає контакту з металом і не нагрівається.
– Маю два преси. Один прес витискає олію холодного віджиму, – пояснює технологію виготовлення Ігор, закладаючи дерев’яну бочку із зернятами гарбуза у прес. – Олія не контактує з металом, не нагрівається. Отримуємо олію у чистому вигляді з того насіння, яке витискаємо. Ця олія зберігає у собі всі властивості, тому вона корисна для оздоровлення. Другий прес – металевий. Тут олія під час виробництва нагрівається і вважається салатною. А ось олія, яка продається у наших магазинах, робиться з 8-9 віджиму. Вона під час виробництва нагрівається до 200-300 градусів, тому жодних корисних властивостей там вже не залишається.
Найдешевша – лляна оліяЗважаючи на те, що олія повністю натуральна, то й ціна її недешева. Ігор знає все не лише про виробництво олії, а й про її корисність.
– Щоб вичавити олію, потрібно кілька годин. Найдовше виготовляється олія з чорного тмину. Вона відтискається 15 годин літр, бо це насіння дуже сухе. Цей тмин корисний. В арабських країнах вважають, що це насіння лікує багато хвороб.
Найдешевша олія – лляна. Вона корисна для всіх, але особливо для жінок. Для чоловіків підійде гарбузова олія, яка містить багато цинку. Купити олію із золотого льону і хоча би раз на пів року пропити її, це недорого. Значно дешевше, ніж купувати різні вітаміни.
Олію Ігор почав виготовляти влітку минулого року. А зараз взявся за продажі. Гарно підійшов до цього у маркетинговому плані. Розробив логотип, має сувенірні коробочки, флаєри. Продає олію лише у скляних пляшках, а зберігати її радить у холодильнику.
– Я вже знаю багато про виробництво, але у мене немає досвіду продажу. Тому це все вивчаю, роблю презентації. Бо люди не знають, що є олія холодного віджиму, що її корисно вживати, – вважає Ігор.
Чоловік каже, поки що виробництво олії не є прибутковим.
Дуже хочу навчити вживати правильну і корисну олію. Продавати її в Україні. Він і далі займається оцінкою майна, але паралельно виробляє олію. "Це почалося з особливого випадку, тож ця справа має вдатися", – запевняє насамкінець нашої розмови Ігор.
Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram
1-12-2019, 18:18
0
17 263