RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

10 листопада, неділя
Мц. Параскеви-П’ятниці. Прп. Іова.


Свята мучениця Параскева-П’ятниця

Яке сьогодні свято відзначають за церковним календарем


Свята мучениця Параскева, названа П’ятницею, жила в ІІІ ст. в Іконії у багатій і благочестивій сім’ї. Батьки святої особливо шанували день страждань Господніх – п’ятницю, тому й назвали дочку народжену в цей день, Параскевою, що в перекладі з грецької і означає – П’ятниця.



Всім серцем розлюбила юна Параскева чистоту і високу моральність дівственного життя і дала обітницю безшлюбності. Вона забажала присвятити все своє життя Богові і просвітленню язичників світлом віри Христової. На цьому праведному шляху судилося Параскеві, що носила в імені своєму пам'ять про дні великих Страстей Христових, приєднатися і в житті Страстям Ісусовим через тілесні муки. За сповідання віри в христа озлоблені язичники схопили її і привели до міського володаря. Тут їй запропонували принести мерзенну жертву язичницькому ідолу. З твердим серцем, уповаючи на Бога, відкинула преподобна цю пропозицію. За це вона перетерпіла великі муки: прив’язавши її до дерева, терзали її чисте тіло залізними цвяхами, а потім втомившись від мук, всю понівечену до кісток, кинули в темницю. Але Бог не залишив святу страдницю і дивно зцілив її понівечене тіло. Не врозумившись цим Божественним знаменням, кати продовжували мучити Параскеву і потім відрубали їй голову.

Православні християни завжди шанували святу мученицю Параскеву-П’ятницю. Ще з прийняття християнства на землях Київської Русі ця славна мучениця зайняла особливе місце серед незчисленного собору всіх святих які від віку Богу догодили. Доказом цього є безліч храмів освячених на честь святої мучениці Параскеви.

Преподобний Іов, ігумен і чудотворець Почаївський

Яке сьогодні свято відзначають за церковним календарем


Преподобний Іов, ігумен і чудотворець Почаївський ( в миру Іван Залізо), народився в середині XVI ст.. на Покутті в Галичині. У віці 10 років він прийшов до Преображенського Угорницького монастиря і на 12-у році життя прийняв чернецтво. З юності преподобний Іов був відомий великим благочестям, суворим подвижницьким житієм і рано був удостоєний священичого сану. Приблизно в 1580 році, на прохання відомого захисника Православ’я благовірного князя Констянтина Острозького, він став ігуменом Хрестовоздвиженської обителі поблизу міста Дубно і керував монастирем більше двадцяти років. Це був страшний час гонінь з боку католиків та уніатів на Православну Церкву. Та преподобний Іов мужньо вистояв у цій нелегкій боротьбі боронячи істину і своїм праведним житієм показуючи приклад для монастирської братії і згуртовуючи її. Преподобний Іов в Дубенському монастирі також розпочав друкарську справу. За підтримки благовірного князя Констянтина Острозького друкувались книги на захист Святого Православ’я. Преподобний ревно виконував обов’язки настоятеля монастиря. Він був лагідний, ласкавий до братії, сам багато працював, сажав дерева в саду, укріплював греблі біля монастиря. Як відомий захисник Православ’я преподобний Іов брав участь в Київському Соборі 1628 року, що був скликаний проти унії. Після 1642 року преподобний Іов прийняв велику схиму з іменем Іоан.

Інколи він повністю зачинявся в печері на три дні або на цілий тиждень. Святий постійно звершував Ісусову молитву в лагідному серці своїм. За свідченням Досифея, ученика і укладача житія преподобного Іова, одного разу печеру преподобного осяяло небесне світло. Упокоївся преподобний Іов у 1651 році маючи більше 100 років. Він керував Почаївським монастирем п’ятдесят років. 8 серпня 1659 р. відбулось прославлення преподобного Іова, ігумена і чудотворця Почаївського.

Світло радіє Українська Православна Церква прославляючи вірного сина свого промовляючи: " Радуйся Іове, Преславний угодниче Божий, і обителі Почаївської окрасо землі ж Волинської предивний чудотворче".

Повну версію православного календаря на 2019 рік можна переглянути тут

Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram
10-11-2019, 09:00
Коментарів 0 Переглядів 1 731


Художник Іван Салевич задонатив Віолетті суму на цілий дрон-камікадзе

За вчинене фігуранту загрожує до десяти років позбавлення волі з конфіскацією майна.
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Чому про гуманітарні швидкі допомоги з Італії мовчать фігуранти справи?

Швидкі допомоги нібито направили на фронт, але доказів цьому ніхто не хоче надавати
ВІДЕО Переглянути все відео

Живуть весело, дружно й ніколи не сваряться

"Країна Мрій" – це справжня казкова територія з сучасними атракціонами на будь-який смак. Тут є багато цікавого: велика батутна арена, лазертаг, лабіринт, інтерактив, ніндзя-парк, тарзанка та багато іншого. Для наймолодших гостей є спеціальна дитяча зона з атракціонами, адаптованими до їхнього віку.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Втомлюєтеся від нудного перебування в чергах для проходження медичного огляду? Ми маємо для вас відмінну новину! Тепер у Чернівцях доступна нова послуга - медичний огляд, який займе менше 30 хвилин!