RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

«Гроші на протизсувні роботи не виділяли з 90-х»: у Чернівцях діють 69 зсувів

У Чернівцях є 69 зсувів площею понад дві тисячі гектарів. Однак на проведення протизсувних заходів не виділяють кошти ні з державного, ні з міського бюджетів.

Недавно на провулку Золочівському в Чернівцях активізувався зсув, внаслідок якого обвалилася частина житлового будинку.



А колись у Чернівцях було спеціальне управління, яке займалося протизсувними роботами, але 1989 року його ліквідували. Про це розповів Олександр Брязкало, керівник тресту зеленого господарства.

"Цей підрозділ приєднали до нашого тресту, ввели у штат посаду геолога, але коштів на проведення протизсувних заходів не виділили і досі не виділяють. Нині на території Чернівців налічується 69 зсувних ділянок загальною площею понад дві тисячі гектарів. Із них особливо активними є вісім ділянок, що займають 73 гектари. Більшість протизсувних укріплень були зведені ще в 70-90 роках. Відтоді на їх підтримку та ремонт коштів майже не виділяли", - сказав він.

Для стабілізації зсувних процесів на території міста необхідно довести до ладу споруди, що існують, та проєктувати нові на основі сучасних технологій.

У тресті є карта з позначенням зсувонебезпечних ділянок. Геолог постійно здійснює їх візуальне обстеження.

"Однак ми не можемо здійснювати інструментальний моніторинг зсувів через відсутність кадрів та необхідного обладнання, – пояснив пан Олександр. – Нам виділяють незначні кошти на періодичну чистку русел малих річок, щоби уникнути підтоплень у період інтенсивних злив і танення снігу. Також займаємося укріпленням берегів та зсувонебезпечних схилів. Скажімо, тресту виділили 35 тисяч гривень на укріплення підпірної стіни на річці Клокучка в районі вулиці Чернишевського. Це мізер, зважаючи на масштаби зсувних процесів".

"На Генеральному плані міста позначені всі зсувонебезпечні ділянки. Будувати тут індивідуальне житло не рекомендують. Про багатоповерхівки взагалі не йдеться – це заборонено. Я з цим зіткнулася, працюючи на посаді головного архітектора міста, коли переводили садівничі товариства під індивідуальну житлову забудову. Деякі з них знаходилися на зсувних ділянках, тому ми змушені були відмовляти, – пояснила архітекторка Наталія Хілько. – Відповідно до державних будівельних норм, передбачені захисні заходи. Будівництво на зсувонебезпечній ділянці обійдеться надзвичайно дорого. До того ж у нас немає фахівців, які би розробляли відповідну документацію. Та люди часто самовільно споруджують будинок, не дотримуються затвердженого проєкту. Дехто навіть підрізає схил, провокуючи зсувні процеси. Потім скаржаться, що їхній будинок "поїхав" або обвалився".

Активні зсувні ділянки у Чернівцях

* Район вулиці Нахімова (№№ 46-50). Цей осередок є частиною великого 46-гектарного зсуву, який тимчасово стабілізований.
* Район вулиці Синявського( №№ 2-4), на високій частині лівого схилу річки Клокучка.
* Між вулицями Капеланській (№№ 24-28) і Гагаріна (№ 23), що прилягає до проїжджої частини.
*Вулиця Синагоги (колишня Барбюса), де великий зсув тимчасово стабілізували.
*Біля підніжжя правого схилу долини річки Прут, у районі вулиці Корсунської (між будинками №№ 32 і 40).
*На нижній частині правого берега річки Клокучка, в районі будинків №№ 28-30, що простягається до вулиці Чернишевського.
*Від будинку № 62 на вулиці 28 Червня і вниз по схилу довжиною приблизно 25-30 метрів.
*У районі вулиці Лесі Українки, № 7.
*На ділянці з будинком №12 на вулиці Бучацькій.
*Між будинками №11 на вулиці Сагайдачного та № 23 на вулиці Мінській, охоплює середню і нижню частини лівого схилу річки Мольниця.

Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram
Редактор: Марина Кавкало
2-11-2019, 20:59
Коментарів 0 Переглядів 1 126

Теги -

Для кого можливі графіки відключень

Газовики просять споживачів перекрити крани на спусках перед газовими приладами та не відкривати до зазначеного часу


Такі зміни запровадили "у зв’язку з численними зверненнями мешканців"
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.