RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

29 жовтня, вівторок
Мч. Лонгина сотника. Прп. Лонгина.

Мученик Лонгин сотник

Яке сьогодні свято відзначають за церковним календарем


Святий мученик Лонгин сотник, римський воїн, проходив службу в Іудеї під керівництвом прокуратора Понтія Пилата. Під час страти Спасителя загін, яким командува Лонгин, стояв на сторожі навколо Голгофи, біля самого підніжжя святого Хреста. Лонгин і його воїни були свідками останніх миттєвостей земного життя Господа, великих істрашних знамень, явлених після смерті Його. Ці події вразили душу воїна. Лонгин увірував у Христа і привселюдно сповідав,що " …воістину-це Син Божий" ( Мф. 27, 54). За церковним переданням Лонгин був саме тим воїном, який проколов списом ребра розіп’ятого Спасителя і від витікших крові і води отримав зцілення хворих очей.

Після страти і поховання Спасителя Лонгин зі своїм загоном стояв на сторожі біля Гробу Господнього. Тут воїни сподобились бачити Пресвітлде Христове Воскресіння. Іудеї підкупом схиляли їх лжесвідчити, ніби тіло Христа викрали Його ученики. Лонгин і два його соратникане спокусились іудейським золотом. Увірувавши в Спасителя , воїни прийняли Хрещення від апостолів і вирішили покинути службу.



Лонгин покинув Іудею і вирушив з проповіддю про Христа Ісуса, Сина Божого, на свою батьківщину, в Кападокію. За ним послідували і два його соратника. Полум’яне слово справжніх учасників великих подій в Іудеї схвилювало серця і розуми кападокійців; християнство стало швидко розповсюджуватись в місті і в навколишніх поселеннях. Довідавшись про це, іудейські старійшини переконали Пилата направити в Кападокію загін воїнів, щоб вбити Лонгина і його сподвижників. Посланий загін прибув у рідне поселення Лонгина; колишній сотник сам вийшов на зустріч воїнам і привів їх у свій дім. За трапезою воїни розповіли про ціль свого прибуття, не знаючи, що господар дому – той чоловік, якого вони шукають. Тоді Лонгин і його сподвижники назвали себе і просили воїнів невагаючись виконати свій обов’язок воїнського послуху. Воїни хотіли відпустити святих і навіть радили їм втікати, але сподвижники відмовились це зробити, виявивши тверду волю прийняти страждання за Христа. Святі мученики були усічені, і їхні тіла поховані там, де заповідалисвяті, а відрублені голови відправили до Пилата. Пилат наказав кинути голови мучеників на смітник за стінами міста. Через деякий час сліпа жінка прийшла в Єрусалим, щоб поклонитися святиням. У сні їй явився святий Лонгин і сказав, щоб вона знайшла його голову і поховала її. Сліпу провели до смітника. Доторкнувшись до глави мученика, жінка прозріла. Вона благоговійно віднесла чесну главу в Кападокію і там поховала.

Преподобний Лонгин, воротар Києво-Печерський

Яке сьогодні свято відзначають за церковним календарем


До великого сонму отців Києво-Печерських належить також преподобний Лонгин, воротар. Нажаль ми володіємо досить убогими даними про житіє та подвиги цього святого. Відомо що преподобний проходив послух в Києво-Печерському монастирі. Провадив святе, чеснотне і богоугодне життя. Його молитолвне старання і смирення, працьовитість і послух були винагороджені Господом. Воротар Печерський сподобився мати дар прозорливості. Людей, які приходили в обитель з добрими намірами, підбадьорював, а злих нещадно викривав і приводив до покаяння. Звершивши подвиг і віру зберігши преподобний відійшов до Господа. Був похований у Дальніх печерах, де і нині спочиває нетлінне його тіло. Молитвами преподобного, отця нашого Лонгина, воротаря Печерського, а також всіх преподобних Печерських, нехай Всемилостивий Господь відкриє нам врата Небесні.

Повну версію православного календаря на 2019 рік можна переглянути тут

Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram
29-10-2019, 09:02
Коментарів 0 Переглядів 1 327

Теги -

Триває збір коштів на деталі до них, закликаємо всіх небайдужих долучитися

Організаторка виставки запрошує охочих на Фестиваль писанкарства, який відбудеться в суботу, 20 квітня, в Центрі культури "Вернісаж"

Ярослав Чала здобув перемогу в таких дисциплінах як присідання (з вагою 160 кг) і станова тяга (205 кг)
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Організаторка виставки запрошує охочих на Фестиваль писанкарства, який відбудеться в суботу, 20 квітня, в Центрі культури "Вернісаж"


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.