RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

«Двері у нього були відчинені для всіх»: спогади про Петра Яценюка

Сьогодні у Чернівцях прощаються із Петром Івановичем Яценюком. Він - кандидат історичних наук, доцент ЧНУ ім. Ю. Федьковича, у якому викладав із 1974 року, заслужений працівник освіти України, батько прем’єрміністра України 2014-2016 років Арсенія Яценюка.

Найближчі друзі Петра Івановича поділилися своїми спогадами з кореспонденткою molbuk.ua.



Вони розповіли, що товаришують з Яценюками дуже багато років. Додають, що Петро Іванович вмім бути другом і дуже цінував справжню дружбу. Друзі Яценюків це Іван Мельничук - хрещений батько Арсенія, генеральний директор ВАТ "Чернівецький завод залізобетонних виробів та конструкцій" і його дружина Катерина, яка є подругою Марії Яценюк, це Тарас Івасютин, доцент ЧНУ ім. Ю. Федьковича, це Роман Венгринович, доктор фізико-математичних наук, професор і це Василь Кошман, заслужений діяч мистецтв України.

«Двері у нього були відчинені для всіх»: спогади про Петра Яценюка
«Двері у нього були відчинені для всіх»: спогади про Петра Яценюка


- Ми товаришуємо з Яценюками 50 років, - розповів Роман Венгринович. – Коли були молодими, то зустрічалися по три рази на тиждень. Всі свята, вихідні, дні народження ми проводили разом. Молоді викладачі університету Петро і Марія Яценюки та їхні друзі-коломияни Тарас та Іра Івасютини стали й нашими друзями. І хоч Петро був не з Коломиї, проте його батько походив із Чернелиці (Івано-Франківщина), де народився я і мої батьки.

Тарас Івасютин додав:

- Такої дружньої компанії, як у нас, мало де знайдеш. Нам справжі заздрили всі Чернівці. Нещодавно в інтернет-мережі, де часто спілкуюся з друзями із різних куточків світу, мені на очі потрапила світлина, зроблена на Театральній площі у Чернівцях. На ній – наші дві родини: Яценюк – Петро Іванович та Марія Григорівна з дітьми Алінкою і маленьким Арсенієм, та Івасютиних – я з дружиною Іриною і донькою Оксанкою. Це був приблизно 1974 рік. І це чорно-біле фото перенесло мене у ті часи, коли попри всі побутові негаразди, проблеми ми були по-своєму щасливими. Мабуть, тому, що були молодими…

«Двері у нього були відчинені для всіх»: спогади про Петра Яценюка


Попри різні життєві труднощі ми жартували, веселилися, раділи життю і життям. А як не згадати наші часті походи в гості один до одного?! Яценюки любили і вміли приймати гостей. А все почалося із однокімнатної квартири на тодішній вулиці Островського, де жили Петро та Марія. До слова, кілька років ми з Іриною і донькою Оксаною теж там проживали і зустрічалися майже кожного дня, щиро ділилися всім, чим могли.

Катерина Мельничук пригадує:

- Коли ми вже були у шлюбі з Іваном, щосереди ввечері навідувалися до родини Яценюк на смажену картоплю, яку готував тільки Петро Іванович. Треба сказати, що Петро з моїм чоловіком познайомилися ще до нашого одруження. Між ними зав’язалася щира і міцна дружба майже з перших днів. Згадується, що той день, коли Марія з Петром одружувалися, був морозний і засніжений. Та важливо те, яка погода не на дворі, а вдома, в сім’ї. А у своїй домівці Яценюки зуміли створити дуже теплу атмосферу. Завжди гостинні, завжди раді друзям. Двері їхнього дому були відчиненими завжди і для всіх.

«Двері у нього були відчинені для всіх»: спогади про Петра Яценюка


Василь Кошман потоваришував з Петром Івановичем пізніше за інших.

- Перше моє знайомство з родиною Яценюк відбулося завдяки нашому славному земляку і моєму найкращому товаришеві Назарію Яремчуку, - розповідає він. - Він дуже любив і поважав цю сім’ю, тому був частим гостем в оселі Петра та Марії Яценюк. Одного разу ми завітали разом до них. Того вечора далеко за північ лунали у квартирі українські пісні та велася задушевна розмова. Скільки таких вечорів згодом було у нашому житті – не злічити.

«Двері у нього були відчинені для всіх»: спогади про Петра Яценюка
«Двері у нього були відчинені для всіх»: спогади про Петра Яценюка


Нагадаємо, Петро Іванович Яценюк відійшов у вічність в четвер, 17 жовтня.

Довідка.

Петро Іванович Яценюк народився 12 липня 1941 у селі Кострижівка Заставнівського району Чернівецької області.

У 1968 році закінчив історичний факультет Чернівецького університету.

У 1988 році захистив кандидатську дисертацію, до 2002-го працював заступником декана історичного факультету Чернівецького університету.

Заслужений працівник освіти України.

Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram
Редактор: Наталка Фещук
21-10-2019, 16:24
Коментарів 0 Переглядів 3 073

Теги -


Викрили злочинну організацію, до якої входили відомі підприємці з Чернівців та службові особи
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.