RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

У Чернівцях вперше прозвучить симфонія «Легенда про свободу»


У Чернівецькій обласній філармонії прозвучить симфонія Романа Придаткевича "Легенда про свободу". Концерт, присвячений Дню захисника України та Дню українського козацтва, який відбудеться 11 жовтня о 18.30.

Про це molbuk.ua повідомили у філармонії.



Чернівецький академічний симфонічний оркестр під диригуванням художнього керівника Йосипа Созанського готує чернівчанам прем’єру. Це симфонія №1 сі мінор "Легенда про Свободу" композитора Романа Придаткевича, яку він написав у 1938 році.

На афіші зображено малюнок із листівки Юліана Крайківського "Артистична горстка" 1916 року. Зображені січові стрільці-митці.

У Чернівцях вперше прозвучить симфонія «Легенда про свободу»


Прем’єра симфонії Романа Придаткевича "Легенда про Свободу" у Чернівцях відбудеться вперше в Україні. Йосип Созанський цей твір взяв у Спілці композиторів у Львові. Каже, у травні цього року Теодор Кучар – внук Романа Придаткевича, американський музикант і диригент українського походження, виконав першу частину цієї симфонії із Національним симфонічним оркестром України.

Симфонія описує події Першої світової війни, коли Роман Придаткевич сам був у складі Української галицької армії.

- Вперше "Легенда про свободу" була виконана у 1951 році. Була виконана у Детройті, США. Диригент оркестру Леопольд Стоковський навіть написав листа-подяку Придаткевичу. Це таке унікальне явище у мистецтві, що сам учасник подій пише про це музичний твір. Цікаво, що до того, як Придаткевич був в УГА, він воював в австрійській армії на італійському фронті. Копію рукопису "Легенди про свободу" я привіз зі Львова. Після назви симфонії у дужках пише: "Звільнення", - розповідає Йосип Созанський.

У Чернівцях вперше прозвучить симфонія «Легенда про свободу»


Симфонія триватиме 40 хвилин. Вона складається із 4 частин: "З вершин і низин", "Ідилія", "Юність", "Битва. Підсумок".

- Стиль симфонії, це пізній романтизм із вкрапленням імпресіонізму. Тобто, це світова школа, це стиль як у Штрауса, Сібеліуса… Музика переносить нас у ті далекі події часів Першої світової війни. Композитор ніби ще раз проходить по тих місцях. В четвертій частині вчуваються пісні "Червона калина" та "Ще не вмерла Україна". Цікаво, що "Легенда про свободу" присвячена професору Михайлові Слабченкові. Він родом з Одеси, досліджував козацьку добу, був відправлений на заслання. Придаткевич два роки працював в Одесі, тому міг відвідувати лекції Слабченка. - додає Йосип Созанський.

З історії

Народився Роман Придаткевич 1895 року під Краковом. Незабаром родина переїхала до Яворова.
У неповних чотири Роман уже грав на скрипці, а в неповних вісім йому аплодували в залах Львова й Перемишля. Після приватних уроків музики навчався у музичних закладах Львова та Відня.

У столиці Галичини Роман познайомився з майбутніми композиторами Нестором Нижанківським і Михайлом Гайворонським.
У березні 1915 року однорічним добровольцем композитор був зарахований до складу австрійської армії та як старшина кінноти перебув на італійському фронті всю війну. Намагаючись повернутися в Галичину, захворів на гостру форму грипу і три тижні перебував на лікуванні в шпиталю міста Лінц. На збірному пункті Галицької Армії в Стрию був призначений у званні поручника на посаду референта коней та обозів при Команді III корпусу.

У січні 1922 року разом з дружиною-одеситкою Лідією Придаткевич виїхав до Відня. Придаткевич продовжує музичні студії у Берліні, звідки наприкінці 1923 року прибув на еміграцію до далекого Нью-Йорку . Влітку наступного року доля знову звела його з Михайлом Гайворонським, і вже у вересні обидва засновують "Українську Консерваторію". До неї залучають талановитих музичних педагогів для навчання музики молоді українського походження.

У Лідії та Ромна Придаткевичів є донька Ганна, яка стала піаністкою.

У Чернівцях вперше прозвучить симфонія «Легенда про свободу»


Як композитор Придаткевич є автором понад 200 музичних творів. Більшість з них присвячені Україні.

Про себе з Михайлом Гайворонським Роман Придаткевич писав:

"Нам бракувало рідного краю, однак Україну, підставу нашого мистецького розвитку, ми будували у власних серцях і серцях великого числа американсько-українських патріотів".

Роман Придаткевич помер 17 листопада 1980 року. Його поховали на кладовищі міста Мюррей штату Кентакі, США.

Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram
Редактор: Наталка Фещук
5-10-2019, 09:39
Коментарів 0 Переглядів 2 129

Теги -

“Буковинка” втретє поспіль взяла гору над “Балтою” та здобула бронзові медалі Суперліги-Дмарт сезону 2023/24
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.