RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

У Чернівцях вперше прозвучить симфонія «Легенда про свободу»


У Чернівецькій обласній філармонії прозвучить симфонія Романа Придаткевича "Легенда про свободу". Концерт, присвячений Дню захисника України та Дню українського козацтва, який відбудеться 11 жовтня о 18.30.

Про це molbuk.ua повідомили у філармонії.



Чернівецький академічний симфонічний оркестр під диригуванням художнього керівника Йосипа Созанського готує чернівчанам прем’єру. Це симфонія №1 сі мінор "Легенда про Свободу" композитора Романа Придаткевича, яку він написав у 1938 році.

На афіші зображено малюнок із листівки Юліана Крайківського "Артистична горстка" 1916 року. Зображені січові стрільці-митці.

У Чернівцях вперше прозвучить симфонія «Легенда про свободу»


Прем’єра симфонії Романа Придаткевича "Легенда про Свободу" у Чернівцях відбудеться вперше в Україні. Йосип Созанський цей твір взяв у Спілці композиторів у Львові. Каже, у травні цього року Теодор Кучар – внук Романа Придаткевича, американський музикант і диригент українського походження, виконав першу частину цієї симфонії із Національним симфонічним оркестром України.

Симфонія описує події Першої світової війни, коли Роман Придаткевич сам був у складі Української галицької армії.

- Вперше "Легенда про свободу" була виконана у 1951 році. Була виконана у Детройті, США. Диригент оркестру Леопольд Стоковський навіть написав листа-подяку Придаткевичу. Це таке унікальне явище у мистецтві, що сам учасник подій пише про це музичний твір. Цікаво, що до того, як Придаткевич був в УГА, він воював в австрійській армії на італійському фронті. Копію рукопису "Легенди про свободу" я привіз зі Львова. Після назви симфонії у дужках пише: "Звільнення", - розповідає Йосип Созанський.

У Чернівцях вперше прозвучить симфонія «Легенда про свободу»


Симфонія триватиме 40 хвилин. Вона складається із 4 частин: "З вершин і низин", "Ідилія", "Юність", "Битва. Підсумок".

- Стиль симфонії, це пізній романтизм із вкрапленням імпресіонізму. Тобто, це світова школа, це стиль як у Штрауса, Сібеліуса… Музика переносить нас у ті далекі події часів Першої світової війни. Композитор ніби ще раз проходить по тих місцях. В четвертій частині вчуваються пісні "Червона калина" та "Ще не вмерла Україна". Цікаво, що "Легенда про свободу" присвячена професору Михайлові Слабченкові. Він родом з Одеси, досліджував козацьку добу, був відправлений на заслання. Придаткевич два роки працював в Одесі, тому міг відвідувати лекції Слабченка. - додає Йосип Созанський.

З історії

Народився Роман Придаткевич 1895 року під Краковом. Незабаром родина переїхала до Яворова.
У неповних чотири Роман уже грав на скрипці, а в неповних вісім йому аплодували в залах Львова й Перемишля. Після приватних уроків музики навчався у музичних закладах Львова та Відня.

У столиці Галичини Роман познайомився з майбутніми композиторами Нестором Нижанківським і Михайлом Гайворонським.
У березні 1915 року однорічним добровольцем композитор був зарахований до складу австрійської армії та як старшина кінноти перебув на італійському фронті всю війну. Намагаючись повернутися в Галичину, захворів на гостру форму грипу і три тижні перебував на лікуванні в шпиталю міста Лінц. На збірному пункті Галицької Армії в Стрию був призначений у званні поручника на посаду референта коней та обозів при Команді III корпусу.

У січні 1922 року разом з дружиною-одеситкою Лідією Придаткевич виїхав до Відня. Придаткевич продовжує музичні студії у Берліні, звідки наприкінці 1923 року прибув на еміграцію до далекого Нью-Йорку . Влітку наступного року доля знову звела його з Михайлом Гайворонським, і вже у вересні обидва засновують "Українську Консерваторію". До неї залучають талановитих музичних педагогів для навчання музики молоді українського походження.

У Лідії та Ромна Придаткевичів є донька Ганна, яка стала піаністкою.

У Чернівцях вперше прозвучить симфонія «Легенда про свободу»


Як композитор Придаткевич є автором понад 200 музичних творів. Більшість з них присвячені Україні.

Про себе з Михайлом Гайворонським Роман Придаткевич писав:

"Нам бракувало рідного краю, однак Україну, підставу нашого мистецького розвитку, ми будували у власних серцях і серцях великого числа американсько-українських патріотів".

Роман Придаткевич помер 17 листопада 1980 року. Його поховали на кладовищі міста Мюррей штату Кентакі, США.

Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram
Редактор: Наталка Фещук
5-10-2019, 09:39
Коментарів 0 Переглядів 2 118


"Щоби дронів було більше, долучайтеся до збору на покупку комплектуючих", - закликала Віолетта Олійник

У 2012 році військовий закінчив економічний факультет
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Побачене нікого не залишило байдужим. Декого з героїв документалки вже немає...


Ніколи не кажи ніколи… Блог Ярослава Волощука
Дуже цікаві процеси відбуваються у Європі.
Гуманітарні автомобілі  швидкої допомоги з Італії “випарувалися”: про них не знає ні керівництво Чернівецької ОВА, ні лікарі

Куди зникли швидкі допомоги, які у березні 2022 року надійшли як гуманітарна допомога до Чернівецької області? З’ясувати це не може навіть керівництво області.
ВІДЕО Переглянути все відео

Влаштували ярмарок, майстеркласи, концерт. Збирають кошти на дрони та інші необхідні речі для військових

Втомлюєтеся від нудного перебування в чергах для проходження медичного огляду? Ми маємо для вас відмінну новину! Тепер у Чернівцях доступна нова послуга - медичний огляд, який займе менше 30 хвилин!

Із 5 до 24 лютого усі клієнти можуть здати пакет аналізів "Вияви анемію" всього за 1 гривню та перевірити рівень заліза, фолієвої кислоти та вітаміну В12 в організмі.

Уявіть світ, де ваша дитина не просто долучається до занять спортом, а стає частиною захопливої історії успіху, розвивається у всіх аспектах і реалізує себе у неймовірно видовищному та динамічному мистецтві. Це не фантазія, це реальність, яка вже стала доступною в Чернівцях завдяки майстру спорту і сертифікованому тренеру Таїсії Столярчук.

Стопа людини бере на себе все навантаження тіла. І мінімальні порушення та відхилення від норми провокують цілу низку захворювань. Тому важливо ретельно й відповідально ставитися до здоров’я своїх стоп.
• Теги