RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

31 серпня
Мчч. Флора і Лавра. Прп. Івана Рильського. Мчч. Єрма і Сераггіона.

Святих мучеників Флора і Лавра

Яке сьогодні свято відзначають за церковним календарем


Святі мученики Флор і Лавр були рідними братами та вірними християнами. Вони жили в II столітті у Візантії, потім переселилися до Іллірії (нині Югославія).
По ремеслу брати були каменярами (їх вчителями у цьому мистецтві були християни Прокл і Максим, від яких брати навчилися й віри та святого життя).
Правитель Іллірії Лікаон послав братів у сусідню область для будівництва язичницького храму. Святі трудилися на будівництві, роздаючи зароблені гроші жебракам, самі ж дотримувалися суворого посту й безперестанно молилися Богові. Одного разу син місцевого язичницького жерця Мамертіна необережно підійшов до будівництва і уламок каменя потрапив йому в око, сильно пошкодивши його.



Святі Флор і Лавр обнадіяли розгніваного батька, що син його отримає зцілення. Вони взяли юнака до себе і розказали йому про Христа. Юнак увірував і почав сповідувати Ісуса Христа істинним Богом, а брати помолилися над ним, і око зцілилося.
Під враженням такого Господнього чуда батько юнака також увірував у Христа.

Коли будівництво храму була закінчено, брати зібрали християн, що допомагали при будівництві, розтрощили ідолів і поставили в східній частині храму святий хрест. Всю ніч вони провели в молитві.

Дізнавшись про це, начальник області засудив до спалення колишнього жерця Мамертіна з його сином і 300 християн. Святих братів Флора і Лавра відправили до правителя Лікаона, де їх було засуджено за сповідування християнства та кинуто в порожній колодязь і засипано землею.

Через багато років святі мощі мучеників Флора і Лавра були знайдені нетлінними і перенесені до Константинополя.

Преподобного Іоанна Рильського

Яке сьогодні свято відзначають за церковним календарем


Про Іоанна Рильського в історичних джерелах згадується з X століття. Залишившись сиротою, Іоанн Рильський пас худобу у чужих людей. Одного разу багатий селянин побив його за те, що загубилися корова з телям. Хлопчик плакав і молився, щоб Бог допоміг йому. Коли він знайшов пропажу, то в річці сильно піднялася вода. Іоанн помолився, поклав на воду свій верхній одяг, накреслив на ньому хрест, узяв на руки телятко (корова попливла сама) і пройшов з ним на інший берег.

Багач, що сховався в лісі, вжахнувся коли побачив таке чудо, і щедро нагородив хлопчика. Неясно, коли і де прийняв чернецтво майбутній святий. Далі про Іоанна згадується вже як про пустельника, який жив високо в скелях і харчувався дикими рослинами. Іоанн ховався від людей, щоб бути наодинці з Богом, це був подвижник традиції ісихазму, для якого головним була серцева молитва. Житіє згадує про його невпинний плач і глибоке смирення. Люди дізналися про святого і стали приводити до нього хворих і одержимих, і преподобний Іоанн зціляв їх. Пізніше пустельник прийняв іноків, які влаштували монастир з храмом в печері, де спочатку жив преподобний Іоанн.

Він виростив багатьох учнів і за п'ять років до кончини написав "Заповіт до учнів", який свідчить про глибокий богословський розум і кругозір автора. Печера, де жив преподобний Іоанн збереглася і відкрита для паломників. Вона має дуже вузький вхід, і вважається, що пройти в неї може тільки той, хто покаявся у своїх гріхах. Нетлінні мощі преподобного Іоанна пізніше з печери перенесли в Рильський монастир (Болгарія). Сьогодні вони покояться в присвяченій йому каплиці. Раку з мощами відкривають кілька разів на день - в монастирі раді шануванню улюбленого святого і бажанням йому помолитися.

Повну версію православного календаря на 2019 рік можна переглянути тут

Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram
31-08-2019, 09:00
Коментарів 0 Переглядів 993

Теги -

“Буковинка” втретє поспіль взяла гору над “Балтою” та здобула бронзові медалі Суперліги-Дмарт сезону 2023/24
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.