Невідома Буковина: 12 фактів про пивні традиції Чернівців

Новини Чернівців / Невідома Буковина
1 944
0
Невідома Буковина: 12 фактів про пивні традиції Чернівців

1. Першу броварню у колишньому приміщенні монетного двору в Садгорі започаткував барон Гартенберг.

2. У книзі Раймунда Кайндля "Історія Чернівців" йдеться про те, що до кінця XVIII століття у місті почали працювати ще дві броварні, але їхня продукція була неякісною і дорогою.



3. Пивоварні стали відкривати при гуральнях поміщицьких господарств у Чернівцях, Жучці, Рогізні. Втім особливого попиту напій не мав. Адже спершу для його виготовлення використовували дикий хміль.

4. 1793 року в трьох місцевих пивоварнях зварили 1160 бочок пива, а 1801-го – 1650. У 1851 році вже працювало 25 броварень.

Невідома Буковина: 12 фактів про пивні традиції Чернівців


5. Із винайденням пресованих дріжджів і великих капіталовкладень в обладнання броварень почали виготовляти справжнє пиво. Але його обсяг був незначний. За рік у кількох броварнях виготовили лише 25 тисяч віденських відер пива (одне віденське відро дорівнювало 56,6 літра). Тому значну його частину завозили зі Львова, Освенцима і Тешена. Дозволити собі дороговартісний напій могли не всі верстви населення, тому для простого люду виготовляти пиво з кукурудзяного борошна у броварні Йозефа Балабана.

Невідома Буковина: 12 фактів про пивні традиції Чернівців


6. Поступово обсяг пивної продукції зростав. Наприклад, 1851 року на місцевих броварнях було вироблено шість тисяч галонів пива міцністю 10-14 і більше градусів, а протягом 1908-1912 років – уже 148 тисяч галонів.

7. Перший акціонерний пивоварний завод у Чернівцях виник 1869 року. Пиво тут розливали у фірмові пляшки коричнюватого кольору з видутими написами та відповідною символікою на них. Пивзавод було засновано групою місцевих підприємців – Генріхом Вагнером, Маркусом Цукером, Ісааком Рубінштейном та архітектором Грегором як акціонерне об’єднання зі статутним фондом 250 тисяч флоринів. Тут випускали пиво "Баварське", яке експортували до Румунії, Німеччини та Австрії.

Невідома Буковина: 12 фактів про пивні традиції Чернівців


8. Для виробництва пива щороку доставляли до 1100 центнерів ячменю найвищого ґатунку з Румунії та Бессарабії , а також до 200 центнерів хмелю – з Чехії. Воду брали з місцевих артезіанських свердловин. Технологія виробництва була для тих часів досконалою.

9. Із розвитком пивоваріння у Чернівцях почало з’являтися чимраз більше шинків, гостинних дворів і спеціалізовних пив’ярень, де можна було випити пива. Так, 1788 року в місті вже було 20 гостинних дворів і 15 пив’ярень.

Невідома Буковина: 12 фактів про пивні традиції Чернівців


10. Міські чиновники намагалися контролювати вартість напоїв, аби уникнути змов між власниками стосовно підняття цін. Так, літр пива коштував від 28 до 40 геллерів (100 геллерів дорівнювали 1 кроні).

11. Також у місті був встановлений так званий пивний акциз. Кошти від нього, а також "котлові" гроші (за виробництво горілки) були одними з найбільших джерел поповнення міської скарбниці. Скажімо, 1907 року від чернівецьких пивоварів надійшло 174, 5 тисячі крон.

Невідома Буковина: 12 фактів про пивні традиції Чернівців


12. Історик Кайндль у своїй книзі "Історія Чернівців" згадує, що 1783 року фон Енцерберг запропонував відкрити міську корчму і прибутки від неї використати на оплату роботи чиновників магістрату. Адже такі заклади були досить популярними і приносили чималий зиск.

Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram
Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач. Ми рекомендуємо Вам зареєструватись або зайти на сайт під своїм ім'ям.

0 коментарів

Ваше ім’я: *
Ваш e-mail: *
Код: Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий
Введіть код:

Новини Дня

02:00
Коли сіяти капусту на розсаду у 2025 році: буде рости краще, ніж торік
01:45
Наліт з крана зникне за 1 хвилину: до чого тут звичайний кетчуп
01:30
Пийте цей сік щодня, щоб забути про високий цукор та старість. Він є у кожному магазині
01:15
Найкраща редиска для України: 6 сортів, які гарантовано дадуть багатий урожай
01:00
Яровизація картоплі: коли її робити, щоб отримати здоровий врожай
00:45
Сприяє росту волосся. Ось як правильно робити масаж голови
00:30
Чотири вправи, які допоможуть швидко і надовго уникнути болю в шиї
00:15
Вживання цього вітаміну знижує ризик утворення каменів у нирках на 22%
21 лютого, 2025
23:59
Трамп не вважає участь Зеленського в переговорах про мир «дуже важливою»
23:40
У Чернівецькій громаді планують закрити Коровійське сміттєзвалище
23:20
Кому зі знаків зодіаку пощастить вихідними, 22-23 лютого
23:00
У центрі Чернівців облаштують ще дві платні парковки
22:40
Магнітні бурі: прогноз на ці вихідні, 22–23 лютого
22:23
У якій країні ЄС можна оперативно отримати громадянство
22:00
У Чернівцях відремонтують ще один міжбудинковий проїзд
21:38
Гороскоп на 22 лютого для всіх знаків зодіаку
21:20
Медик розповів, що спричиняє 80% випадків інсульту
20:58
Найпопулярніші паролі, які можна зламати за секунди: перевірте, чи є ваш у списку
20:37
Поліцейські попереджають про шахрайство: буковинці втрачають тисячі гривень
20:18
Активізуються інформаційні диверсії: СБУ зробило важливе попередження
19:59
У Чернівцях померла відома рестораторка
19:41
Вдарив відром в обличчя: у Чернівцях побилися водійка та працівник мийки
19:20
Від музичного вечора до вистав для дітей: куди піти на вихідних у Чернівцях - дайджест
19:00
Модернізація пункту пропуску «Порубне»: на якій стадії роботи
18:40
На Буковині податківці створили Консультаційний центр: допомагають розібратися із заблокованими податковими накладними
Більше Новин

Колонка

Читають Коментують

Свіжий номер

Афіша

політика, влада

економіка

здоров'я

культура

спорт

Каталог фірм