RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

«Краще корову продам, ніж піду на ринок»: чи вдасться у Чернівцях побороти стихійну торгівлю

Стихійна торгівля процвітає біля ринків уздовж дороги, а на самих ринках – порожні торгові місця.

У місті знову взялися за стихійну торгівлю. Чернівчани активно обговорюють цю проблему, а мерія з 5 серпня обіцяє штрафувати.



Кореспондентка molbuk.ua відвідала ринки, біля яких найбільша стихійна торгівля.

Порожні місця в молочних та сільськогосподарських павільйонах, де-не-де стоять люди. А за межами ринків вздовж дороги вирує справжня торгівля. Тут гомонять жінки, хтось закликає "купуйте свіжі огірочки", "молоко, сметанка".

"Там немає умов, і люди не ходять"

На зупинці на вулиці Шкільній завжди ніде яблуку впасти через розкладені ящики з продуктами, газетки, з яких продають молоко, сир, городину. Продавці стоять по два боки тротуару, і пройти по ньому складно. Торгують не лише "бабці з села". Люди вивантажують із машин і розкладають ящики зі сливами, мішки з кукурудзою.

Підхожу до продавчинь і запитую, чому не йдуть на ринок. У відповідь одразу чую обурення.

– А чого туди йти? Там немає умов, і люди не ходять. Я краще корову продам, ніж буду торгувати на ринку, – заявляє одна з жінок.

Почувши, що я розпитую про торгівлю, навколо мене, полишивши весь свій товар, збираються інші торговці.

"Нас перекупники звідти виганяють!" "Там в мене нічого не купують, а я на інсуліні!", "У мене пенсія 1500", – кричать жінки, перебиваючи одна одну.
Пояснюю їм, що вже почалась "боротьба" зі стихійною торгівлею, а з 5 серпня на всіх, хто буде продавати на вулицях, чекає штраф.

– Як розженуть нас, то підемо і станемо біля пам’ятника Шевченку в рядочок, – каже пенсіонерка Галина.

За торгове місце на прилавку – 10-15 гривень

Прямую на ринок "Нижній", що на вулиці Удонова, доки спускаюсь туди, бачу багато жінок, що стоять, закликаючи купувати їхню продукцію.

– Ми їх зранку заганяємо на ринок, стоять тут до 10 години, а потім знову на дорогу виходять, – пояснює адміністраторка ринку Ольга Федорівна. – Пояснюють це тим, що поспішають, бо на обід корову доїти. Я вже й сварилась з ними, але, як бачите, нічого з цього не виходить.

Ціна на ринку "Нижній" за торгове місце на прилавку – 10-15 гривень.

– Це ж не так багато, тим більше, якщо приходить пенсіонерка з кілограмом картоплі, взагалі грошей не беремо, – запевняє пані Ольга.

Ольга Федорівна показує мені порожні прилавки.

– Місць у нас багато, всім вистачить, ще й залишиться, – каже пані Ольга.

Йду до стихійників, які торгують на тротуарі перед ринком, запитувати, чому не хочуть продавати на ринку. Адже це ж зручніше, і ніхто виганяти не буде.
Дві жінки, почувши, що запитую про це, вдають, що не розуміють мене, інші кажуть, що прийшли вперше і стали разом з усіма.

– Немає умов, – розводять руками Тетяна та Анна, які торгують молочними продуктами.

– Я не проти перейти на ринок на вулиці Ентузіастів, кажуть, що там гарні умови, але мені ж далеко. Я їжджу з Снятинського району, – пояснює Анна.

– Я там колись стояла: до обіду простояла і нічого не продала, а в мене дочка студентка. Де я в селі гроші на навчання візьму? – додає Тетяна.

Доки повертаюся назад з ринку, дорогою зустрічаю ще кілька жінок, які продають абрикоси та сливи. Згадую, що бачу їх щодня тут із ящиками фруктів.

Прилавки – порожні

Досить великий стихійний ринок на вулиці Ентузіастів. Подекуди тут навіть важко зійти з тролейбуса чи маршрутки, бо ризикуєш стати на товар якогось зі стихійних продавців. Трохи далі від зупинки торгують овочами та фруктами з машин.

Йду на ринок "Головний", що на вулиці Ентузіастів. Місце на ринку "Головний" коштує 15 гривень. Для "продавців-бабусь" там понад десять прилавків – і в середині приміщення, і на вулиці. Але там порожньо...

– Вони не хочуть тут продавати, – посміхається продавець Віктор, який продає молочну продукцію.

– Так, місця багато, але чомусь не йдуть, – каже його дружина Світлана.

На зауваження, що перекупники виганяють стихійників, обурюються. "Хто їх виганяє? Ніхто й слова їм не каже", – пояснює Віктор.

Продавці пояснюють, що бабуся, яка прийде торгувати, платитиме за місце менше, приблизно п’ять гривень. Але навіть на такі умови продавці з вулиці не погоджуються.

Виходжу з ринку і бачу літню жінку, що навколішки сидить біля своїх продуктів, трьох кабачків та квасолі. На моє запитання, чому не йде на ринок, пояснює: "Всі тут стоять, і я тут".

Офіційний коментар

Стихійників почнуть штрафувати

Сергій Обшанський, начальник управління благоустрою:

– Місто потерпає від стихійної торгівлі. Стихійники торгують на вулицях Шкільній, Ентузіастів, Бандери.

Якщо патрульна поліція самоусунулася від ситуації зі стихійною торгівлею у місті, то я як начальник управління з благоустрою не можу дозволити, щоби у місті був суцільний бардак. Переважно на вулицях торгують перекупники, які не сплачують на податків, ні за місце на ринку.

7-8 серпня зустрінемося з патрульною поліцією і обговоримо ситуацію зі стихійною торгівлею. Ми не проти, щоби мешканці з сіл торгували своєю продукцією, але нехай роблять це на ринках. Зараз майже всі місця на ринках, де можна торгувати сільськогосподарською продукцією, порожні.

Управління контролю за благоустроєм закликає усіх, хто торгує на вулицях і тротуарах Чернівців, до 4 серпня припинити стихійну торгівлю. У разі невиконання цього прохання з 5 серпня до порушників будуть вживатися заходи адміністративного впливу, передбачені чинним законодавством.

У місті з’явилися оголошення, у яких вуличних торгівців попереджають про відповідальність за вчинення цих порушень. Наші працівники будуть виписувати адмінпротоколи, за якими потрібно сплатити штраф – від 17 до 255 гривень.

Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram
Редактор: Юлія Леськова
4-08-2019, 09:08
Коментарів 0 Переглядів 3 269

Теги -

Газовики просять споживачів перекрити крани на спусках перед газовими приладами та не відкривати до зазначеного часу


Такі зміни запровадили "у зв’язку з численними зверненнями мешканців"
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.