У Чернівецькій області співробітники Держпродспоживслужби виявили 40 кілограмів кукурудзяної крупи із шкідниками, яка мала реалізуватися покупцям на ринках регіону.
Про це повідомляється на сайті Головного управління Держпродспоживслужби в області.
"Ми навіть не здогадуємося, який сюрприз нас може чекати при купівлі різних круп та борошна. Внаслідок порушення умов зберігання в цих продуктах можуть з’явитися незвані "гості" – амбарні кліщі. Одна справа, коли така "приємна несподіванка" нас чекає вдома, в кухонних шухлядах (в старих запасах), інша – на прилавках магазинів чи на ринках, де крупи та борошно зберігаються в мішках", – йдеться у тексті повідомлення.
"Такі-собі родичі павуків. За науковими даними кліщі належать до павукоподібних. Амбарні кліщі завдають велику шкоду зерну, що зберігається в коморі. Існує їх багато видів. Найчастіше кліщі розселяються за допомогою комах. Деякі з них мають спеціальні щетинки та розносяться вітром. У поширенні амбарних кліщів головну роль відіграють люди, коли розповсюджують їх з продуктами харчування. Велика частина "кліщів з комори" живе в гниючих залишках рослинного походження. Цими останками і харчуються, і споживають мікроорганізми, що заводяться в гниючому середовищі. Комфортними умовами для існування кліщів є висока вологість, уникнення сонячних променів і забезпеченість киснем.Більшість видів кліщів потрапляє в склади з поля під час збирання врожаю. При високій вологості масово розмножуються в зерні, яке стає непридатним для використання", – повідомляє відомство.
Фахівці попереджають, що вживання в їжу таких "заражених" продуктів небезпечно отруєнням та виникненням алергічних реакцій.
"Шановні буковинці! Будьте пильними. Коли купуєте крупи, звертайте увагу на якість продукції. Пам’ятайте! Безпечна продукція – це та, що пройшла ветеринарно-санітарну експертизу і реалізується в місцях санкціонованої торгівлі", – повідомляє ГУ Держпродспоживслужби в області.
Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram
12-07-2019, 15:07
0
1 219