RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео |

Протягом виборчого процесу спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА моніторять газети Чернівецької області на предмет соціологічних опитувань щодо майбутніх парламентських виборів.

Протягом останнього тижня результати таких опитувань були опубліковані у газетах всіх виборчих округів Буковини, йдеться у повідомленні Громадянської мережі ОПОРА.




Відповідно до статті 67 Закону України "Про вибори народних депутатів", ЗМІ та інформаційні агентства, які поширюють результати опитування громадської думки, пов’язаного з виборами, обов’язково повинні зазначати повну назву організації, яка проводила опитування, його замовників та інші відомості, зокрема інформацію про час його проведення, територію, яку охоплювало опитування, розмір та способи формування соціологічної вибірки опитаних, метод опитування, точне формулювання питань та дані щодо можливої статистичної похибки.

В окрузі №201 соціологічне опитування було надруковане в газеті "Чернівці" від 20 червня 2019 року. Воно вийшло у статті під назвою "Американські соціологи зафіксували стрімке падіння рейтингу Тимошенко". Згідно з цією статистикою, найвищі шанси пройти до Верховної Ради України у політичної партії "Слуга народу", інші двоє у трійці лідерів – "Опозиційна платформа "За життя" та "Голос".

У газетах Буковини зафіксували соцопитування, розміщені з порушенням законодавства


Згідно з публікацією, опитування проведене компанією Edison Research з 10 по 13 червня методом телефонного та особистого інтерв’ю в усіх регіонах України, окрім Криму та окупаційної частини Донбасу. Опитано 1103 людини, з яких 1043 телефоном, а 60 – особисто в селах, похибка складає не більше 2,95%.

Опитування цієї ж компанії було опубліковане в газеті, яка випускається в окрузі №203 – "Район-Інфо" від 21 червня 2019 року. Публікація вийшла під тією ж назвою, що й у газеті "Чернівці".

У газетах Буковини зафіксували соцопитування, розміщені з порушенням законодавства


Також ця статистика була надрукована у виборчому окрузі №204 в газеті "Дністрові Зорі" від 21 червня 2019 року.

У газетах Буковини зафіксували соцопитування, розміщені з порушенням законодавства


Зауважимо, що у всіх трьох газетах текст статті та дані опитування були ідентичними. Авторство публікації також належить одній і тій же особі – Ірині Остапенко.

У виборчому окрузі №202 було помічене соціологічне опитування, розміщене у газеті "Слово Ляшка". До слова, друкована продукція не містила вихідних даних. Тут статистика була надрукована у матеріалі під назвою "Рейтинги: у Ляшка росте, у Зеленського падає", а сама назва опитування звучить так: "Хто проходить до парламенту?" Відповідно до публікації, найвищий рейтинг у партій "Слуга народу", "Європейська солідарність" та "Батьківщина", а рейтинг "Радикальної партії Олега Ляшка" нібито стрімко росте.

У газетах Буковини зафіксували соцопитування, розміщені з порушенням законодавства


Згідно з виноскою під статистикою, опитування телефоном проводив соціологічний центр MustLook на кінець травня. Немає жодних даних про те, скільки виборців опитали та протягом якого часового відрізку.

"А ось Олегу Ляшку прогнозують зростання підтримки, пояснюючи це тим, що він – єдиний поки політик, який не боїться опонувати новому Президенту, вказуючи на його помилки", - йдеться у матеріалі газети "Слово Ляшка".

У випадках, які зафіксували спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА у Чернівецькій області, в газетах "Чернівці, "Дністрові зорі" та "Район-Інфо" не було інформації щодо замовника опитування, території, яку охоплювало опитування, розмір та спосіб формування соціологічної вибірки опитаних та точного формулювання питань.

У газеті "Слово Ляшка" на окрузі №202 не було даних стосовно майже всіх вимог, вказаних у Законі України "Про вибори народних депутатів". Надрукована була тільки інформація про назву компанії, яка проводила опитування, та метод інтерв’ювання. Часові рамки опитування вказані неточно.

"У передвиборчий період дані соціологічних досліджень можуть оприлюднювати з метою маніпуляції вподобанням виборців, оскільки часто в ЗМІ можна натрапити на опитування невідомих соціологічних служб, або ж проведені через телефонні обдзвони чи в мережі Інтернет опитування подають як репрезентативні, тому важливо, щоб під час публікації даних соціологічних досліджень ЗМІ зазначали всі дані, які визначені Законом", – сказав Тарас Прокоп, координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Чернівецькій області.

Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram
Редактор: Микола Кобилюк
27-06-2019, 10:41
Коментарів 0 Переглядів 2 066

Теги -
Впродовж вихідних заплановані різноманітні заходи

"Ви, напевно, навіть не уявляєте до кінця, як допомогли", - звернувся президент до учасників Курської операції

Попри юний вік, захисник пройшов найгарячіші напрямки фронту
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Представили твори Тамари Покотило та Івана Малованюка


Маленьких Парижів не існує. Блог Юлії Пацаранюк
Минулого місяця довелося провести кілька незабутніх днів у прекрасному Парижі.
Не такий Трамп страшний, як його малюють. Блог Ярослава Волощука
Останній візит нашого президента до США приніс як багато здобутків так і чимало хвилювань.
ВІДЕО Переглянути все відео

Перевірку влаштували закладам громадського харчування та комунальним установам

Чоловіче здоров'я — важлива тема, яка часто залишається поза увагою, доки не з'являються серйозні симптоми. Захворювання передміхурової залози, такі як аденома простати та простатит, стають все більш поширеними з віком, викликаючи фізичний дискомфорт і психологічні труднощі. Але сьогодні, завдяки досягненням сучасної медицини, ці проблеми можна ефективно вирішувати без хірургічного втручання.

Власний автомобіль не просто функціональна та дорога техніка, а необхідність – те, що приносить комфорт, відчуття стабільності, свободи, самодостатності та мобільності. Однак ставши власником авто кожен бере на себе відповідальність перед іншими учасниками руху.

Голосування за номінантів триває з 1 жовтня до 15 листопада!

Про роботу цієї молодої, активної і прогресивної команди фахівців, яка орієнтується лише на успішний результат для вас і вашого бізнесу, розповідають засновники мережі компаній Бюро перекладів і локалізації Lingvo Team Євгеній і Аліса ЄРЬОМІНИ.

Якщо ви не задоволені системою опалення вдома — багато платите за газ чи електроенергію, а тепла не відчуваєте — це найперший і найвагоміший дзвіночок, аби замислитися над альтернативним джерелом обігріву.