RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

У Чернівцях хлопець сконструював власне "розумне житло"


Чернівчанин Максим Руснак сконструював єдину автоматизовану систему, яка контролює температуру, освітлення, сигналізацію, відчинення дверей, управління побутовими приладами, захист від протікання води та витоку газу.

Про це хлопець розповів кореспондентці "МБ".



23-річний Максим закінчує п’ятий курс Інституту фізико-технічних та комп’ютерних наук ЧНУ. Майбутній інженер-конструктор із радіотехніки планує відкрити фірму "Розумний будинок" і з допомогою новітніх технологій робити людські помешкання максимально комфортними для проживання. В інституті він навіть захищав наукові роботи на цю тему.

"Убезпечить від прориву труби"

Реалізацію своїх планів хлопець розпочав із того, що автоматизував власну трикімнатну квартиру в Чернівцях.

– Житло можна зробити "розумним", не здійснюючи при цьому кардинальних змін, – переконує Максим. – Звичайний будинок або квартиру можна оснастити єдиною автоматизованою системою, яка виконуватиме будь-яке бажання господаря і вирішуватиме безліч побутових завдань. Мешкати в такому помешканні не тільки приємно, але й зручно, безпечно і навіть вигідно. Скажімо, моє життя стало набагато зручнішим та комфортнішим. Деякі модулі я придбав, деякі переробив під власні потреби. Це все поєднав в автоматизовану систему, налаштував її, вивів датчики контролю на пульт і свій мобільний телефон. Тепер повністю контролюється температура повітря в квартирі, освітлення, сигналізація, навіть підігрів води. Скажімо, я встаю вранці о 07:00, а бойлер уже сам автоматично включається і вода нагрівається. Покупався – бойлер виключився".

У під’їзді будинку, де проживає Максим, встановлений кодовий замок.

"Коли я підходжу ближче, то десь за 10 метрів вхідні двері автоматично відчиняються, не треба набирати код, – запевнив хлопець. – Заходжу до квартири, і в коридорі включається автоматично електричне світло. За моїм бажанням так само включається телевізор або аудіоапаратура. Автоматизована система керування може убезпечити житло від будь-яких аварій, приміром, прориву водостічної труби чи витоку газу. У цьому випадку все автоматично блокується і на мобільний телефон надходить повідомлення. Також можна зекономити кошти за оплату комунальних послуг. Приміром, система автоматичного керування електричним світлом здійснює запрограмовані дії лише тоді, коли людина знаходиться в приміщенні. Щойно вона виходить, світло одразу ж виключається. А система керування опаленням, коли нікого немає вдома, автоматично налаштовується "на мінімум" і ввімкнеться тоді, коли хтось повернеться".

"Повідомляє про крадіїв"

У найближчих планах Максима обладнати в квартирі автоматизовані жалюзі на вікнах. На ніч вони засуватимуться, а вранці, коли вигляне сонце, –розсуватимуться.

"Деякі команди я подаю голосом, а модульна система їх виконує. Цю методику розробили американці, – пояснив хлопець . – Скажімо, лежиш собі на дивані й кажеш: "Сірий, включи, будь ласка, кондиціонер, телевізор чи настільну лампу". Щось подібне можна побачити в американському фільмі "Сам удома-4", де господарі керували всім будинком за допомогою голосу".

Якщо до приміщення заходить хтось чужий, то Максим одразу отримує повідомлення на мобільний.

"Ситуацію можна контролювати цілодобово, перебуваючи поза будинком чи квартирою, – каже. – Навіть під час тривалої відпустки датчики системи безпеки, наче особисті сек’юриті, охоронятимуть житло і повідомлятимуть про все, що відбувається. Можна навіть зімітувати присутність господарів".

Максим мріє займатися конструюванням "розумних будинків" і навіть створити власну фірму.

"В сучасному світі все робиться для того, аби полегшити життя людині. А цей час можна потратити на щось цікавіше, свій розвиток, – вважає хлопець. – Радіотехніка – це наше майбутнє. Тому я хочу цим займатися, причому в Україні. Бо всі розумники виїжджають за кордон, просувають там свої ідеї. Вважаю, що кожна молода людина має вкласти якусь частинку в розвиток своєї країни".

Переваги "розумного" житла

* За бажанням господаря, автоматично включається та виключається освітлення у коридорі, кімнатах, ванні, туалеті. За допомогою системи можна запалити камін, опустити та підняти штори.

* Телевізор, пральна та посудомийна машина, холодильник, електрообігрівач, кондиціонер – всі електроприлади можуть включатися одним натисканням клавіші на панелі управління.

* У кімнатах автоматично підтримується комфортна температура. Повертаючись додому після роботи, можна надіслати з мобільного телефону завдання підігріти приміщення, наповнити ванну теплою водою – і все буде виконано до вашого приходу.

* У системі передбачено управління вентиляцією, тобто повітря в приміщенні завжди буде свіжим і чистим.

* Перебуваючи в будь-якій кімнаті, можна слухати улюблені пісні, проглядати відео, причому не важливо, де знаходитиметься джерело сигналу. Керувати всім цим можна з допомогою мобільного телефону.

* Система відеоспостереження фіксує будь-який рух у будинку чи квартирі. Якщо хтось з’явиться, то господарі одразу про це дізнаються.

* Якщо діти залишаються самі, то батьки можуть натисканням на кнопку заблокувати вхідні двері, відімкнути небезпечні електроприлади.

* Автоматична система повідомить власників житла про протікання води чи витік газу, перекриє вентилі.

Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram
16-06-2019, 12:06
Коментарів 0 Переглядів 4 531

Теги -
Через погодні умови посівна кампанія цього року почалася раніше
Деякі монети датовані V ст. до н.е. – IV ст. н.е

Для кого можливі графіки відключень
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.