RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Кожен третій школяр у Чернівцях має проблеми зі щитовидною залозою

На Буковині станом на перше січня цього року було зареєстровано майже 40 тисяч осіб серед дорослого населення із патологією щитовидки.

Про це кореспондентці molbuk.ua розповіла лікар-ендокринолог міської лікарні №1 Світлана Шевчук.



"Якщо ми звернемо увагу на ендокринні захворювання в області, то патологія щитоподібної залози на сьогодні займає друге місце після цукрового діабету.
Найчастіше діагностують дифузний зоб першого ступеня. Ця та інші патології однозначно мають тенденцію до зростання чисельності. Насамперед ситуація зумовлена нашим географічним розташуванням. Україна і Чернівецька область зокрема є ендемічними із зобу, особливо гірські райони області – Вижниччина і Путильщина. У нас йододефіцит завжди був і є. Інша причина великої кількості хворих, що в нас недостатній рівень профілактики. Ми – одна з небагатьох держав, де законодавчо не затверджені обов’язкові заходи йодопрофілактики", - пояснила фахівець.

За її словами, загальна йодопрофілактика для буковинців передбачає лише використання йодованої солі. Для груп підвищеного ризику (дітей, вагітних та матерів-годувальниць) застосовуються йодовмісні препарати".

З метою вчасного виявлення патологій медики постійно здійснюють профогляди дітей у дитсадках, школах, училищах.

Згідно з попередніми результатами цьогорічного профогляду школярів, у Чернівцях кожен третій учень має проблеми зі щитовидкою.

Як розповіла заступниця головного лікаря з медичної частини Чернівецької міської дитячої поліклініки Олена Ставничук, наразі лікарі міської дитячої поліклініки оглянули майже п’ять тисяч школярів у віці 6, 11, 14 і 15 років. В однієї учениці медики запідозрили онкозахворювання щитоподібної залози.

За статистикою, у 2016 році фахівці діагностували патологію щитовидки у 17,5 відсотків оглянутих школярів, у 2018-му цей показник досягнув майже 25 відсотків. У 2019-му – ще більше.

"В європейських країнах із йододефіцитом борються додаванням йодовмісних препаратів у їжу, навіть у хліб. Натомість у нас профілактика йододефіциту в освітніх закладах проводиться лише додаванням йодованої солі в раціон. Взагалі ВООЗ не рекомендує проводити профілактику із застосуванням лікувальних засобів, лише лікувальним харчуванням", – додала Олена Ставничук.

Щоби вчасно розпізнати проблему, варто знати про симптоми йододефіциту.

"Нестача йоду насамперед виявляється у відчутті постійної втоми, слабкості, депресії, зниженні розумової активності, погіршенні пам’яті. Симптомами також є випадіння волосся, відчуття холоду, різка зміна маси тіла", – пояснила Світлана Шевчук.

Найпростіший метод профілактики йододефіциту – це заміна звичайної солі на йодовану для приготування страв. Варто більше вживати продукти, що містять йод. Насамперед, це морепродукти, біла риба, морська капуста, а також волоські горіхи, яйця і молоко. В овочах йод міститься в буряках, томатах, баклажанах, спаржі, шпинаті, у фруктах – в хурмі, бананах.

Хоч вони і не містять добову норму йоду, але це важливий крок до профілактики йододефіциту в організмі.

Призначати самостійно йодовмісні препарати не варто: завелика доза йоду теж шкідлива. Тому обов’язково проконсультуйтеся з ендокринологом.

Можна також перевірити рівень тиреотропного гормону: це допоможе вчасно виявити брак гормонів та, за потреби, скоригувати раціон.

Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram
Редактор: Марина Кавкало
31-05-2019, 17:14
Коментарів 0 Переглядів 1 509

Теги -

Нинішній керівник Роман Петришин переконаний, що його крісло точно вакантним не залишиться
На пожежі працювало 23 рятувальники
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Раннє виявлення проблеми і правильна корекція слуху – гарантія того, що ви уникнете подальшого погіршення і забезпечите ефективне лікування та реабілітацію, а в результаті будете чути світ на повну!

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.