Людмила Столяр планувала стати вчителем. Закінчила педагогічний вуз і три роки працювала вчителем початкових класів. Та зрозуміла, що зарплата надто мала і тому різко змінила професію. Почала свою підприємницьку діяльність із торгівлі продуктами на ринку.
Тепер Людмила Столяр співвласниця мережі продуктових магазинів "Артишок" і найпопулярніших закладів харчування "Ріта Штейнберг" і "Мантулки", які мають свою родзинку.
Людмила зізнається, що мала можливість жити в Ізраїлі, але вирішила не переїжджати, бо дуже любить Чернівці.
Мolbuk.ua вЛюдмила Столяр розповіла свою історію успіху.
Свою діяльність Людмила Столяр розпочала разом із бізнес-партнеркою Аліною Яблонською майже 15 років тому. І досі разом працюють.
"Перший продуктовий магазин відкрили у Садгорі. Навпроти нашого магазину побудували будівлю. І ми вирішили там зробити піцерію "Томат", де піцу пекли на дровах. Потім переїхали у приміщення на розі вулиць Руської-Української і так з’явився ресторан італійської кухні "Томат-голд".
Згодом вирішили відкрили продуктовий мазагин "Артишок". Спочатку він був лише у Садгорі. Тепер маємо чотири великих магазини у Чернівцях", - розповідає Людмила.
Щоби заклади були привабливими, Людмила та Аліна вкладають у них чимало грошей: хороший дизайн, якісні товари, професійне обладнання. Це себе виправдовує.
"Всі свої заклади люблю, вони всі для мене найкращі. Дуже болісно реагую на наші недоліки і намагаюся, щоби вони більше не повторилися", - зізнається Людмила.
Всі заклади мають свою родзинку і є досить популярними.
У ресторан "Ріта Штейнберг" вирішили відтворити єврейські старі Чернівці. "Нам допомагали відкривати колеги зі Львова, одна з них власниця ресторану єврейської кухні, інша – збиральниця старовинних рецептів. Вони впродовж року консультували нас. Багато листуюся зі старшим поколінням людей, які виїхали до Ізраїлю, і вони теж дають мені свої рецепти", - каже Людмила.
"Мантулки" назвали так не випадково. Це різновид корисного печива.
"Мантулки" вважаю, що це найвдаліший проект, бо він розрахований на дуже широку аудиторію. Туди заходять всі – і мене це дуже тішить", - розповідає жінка.
Людмила зізнається, що їй, як колишньому вчителю, було важко вникнути у багато нюансів.
"У деяких я досі не розуміюся, але точно знаю, що дуже багато залежить від команди. Коли починали роботу, то найважчим виявилося набрати відповідальних людей. Поступово все це вдалося зробити", - говорить Людмила.
За словами Людмили, у Чернівцях досить складно працювати, адже щотижня відкриваються нові заклади. Але Людмила та Аліна вже давно зрозуміли, що зараз людям не цікаві прості заклади, вони мають бути з історією та ідеєю.
Найближчим часом на ресторан "Ріта Штейнберг" професійного журі.
"Ми перші з Чернівців подали наш заклад "Ріта" на всеукраїнську ресторанну премію "Золота пальмова гілка" у номінації як найкраща ресторанна концепція. Цю премію неможливо купити. У заклад приїжджає журі, якого ніхто не знає, і вони будуть оцінювати його. Чи вдасться отримати нагороду, час покаже", - зізналася Людмила.
Секрети успіху від Людмили Столяр- "Намагаюся бути чесною і відкритою з людьми, з якими працюю. Це стосується і працівників, і клієнтів".
- "Зробила висновок, що чим більше нарікаєш - тим більше проблем "липне". Якщо намагаєшся радіти навіть дрібницям, то це набагато краще".
- "Не потрібно боятися відкривати бізнес навіть у кризовий період, як зараз. Є дуже багато ніш, де можна розпочати справу з маленьким бюджетом".
29-04-2019, 20:31
0
9 707