RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Нове у комуналці: що зміниться після запровадження закону про ЖКП

Із першого травня набуває чинності закон "Про житлово-комунальні послуги". Та комунальники ще не мають всіх документів для цього.

"МБ" запитав безпосередньо у постачальників комунальних послуг, на які нововведення чекати споживачам? Щоправда, зміни, які будуть впроваджені з першого травня, не стосуються газових та енергетичних компаній.



Комунальники зазначають, що зміни є, але ще відсутні деякі механізми нарахувань. Тож, швидше за все, суттєвих змін з 1 травня споживачі не відчують, але з часом їх все ж запровадять.

Водоканал: запровадять оплату за абонентське обслуговування

У "Чернівціводоканалі" споживачам радять готуватися до переукладання договорів.

– У законі передбачається п’ять договорів із різним розподілом. І хоча вони ще не затверджені, їхні варіанти вже розроблені. Зокрема, мешканці мають право укладати або індивідуальні, або колективні договори, – пояснює заступник начальника "Чернівціводоканалу" Ярослав Цуркан.

Ще одне суттєве нововведення – дозвіл на відключення води боржникам.

– Раніше ми не мали права відключати споживачів, зокрема побутових, від водопостачання, – розповідає Ярослав Цуркан. – Із першого травня водоканал має право припинити надавати послугу за борги і фізичних, і юридичних осіб. Боржника про це попередять за 30 днів. Якщо впродовж цього часу з боргом не розрахуються, буде опломбовано ввідний кран для водопостачання і обмежено або відключено воду.

Також для споживачів з’явиться таке поняття, як абонентська плата, її розмір зазначать у договорі.

– Буде плата за абонентське обслуговування і плата за обслуговування будинкових мереж, – розповідає Ярослав Цуркан. – Та ще невідомо, коли абонплата буде введена у дію, бо немає механізму її розрахунку.

Крім того, за несвоєчасне здійснення платежів нараховуватиметься пеня. Її розмір теж буде вказано в договорі споживача. Пеня становитиме не вище 0,01 відсотка суми боргу за кожен день прострочення. Нарахування пені починається після останнього дня, коли споживач мав би розрахуватися за послугу. У водоканалі обіцяють найближчим часом не запроваджувати пеню.

Споживачі оплачуватимуть і невраховані витрати води. Щоправда, це стосується не всіх.

– У законі передбачено, що витрати, які є між загальнобудинковим лічильником та власним лічильником, будуть розкидатися на тих споживачів, у яких немає лічильників, – зазначив Ярослав Цуркан. – Якщо у будинку є лічильники в усіх споживачів і є суттєва різниця витрат, то претензії вже будуть до того, хто обслуговує мережі і будинок. Але є технічні втрати, які допускаються, тому за незначну різницю кубів води не буде покарання.

Теплокомуненерго: введуть пеню – будемо нараховувати

У "Чернівцітеплокомуненерго" чекають офіційних документів і тому не беруться говорити про жодні зміни.

– До закону про ЖКГ ще має бути чимало підзаконних актів, – вважає начальник теплокомунерго Олександр Меленчук. – Якщо немає офіційного документу, на що ми можемо орієнтуватися? Крім того, не думаю, що всі задекларовані зміни буде прийнято. Якщо уряд остаточно ухвалить абонплату та пеню, ми одразу почнемо їх нараховувати.

"Спецкомунтранс": штрафуватимуть за відсутність договору

Основна зміна, яка стосується вивезення сміття – укладання прямих договорів. І наразі з цим у Чернівцях проблеми.

– Мешканці будинків мають укласти договори на вивезення сміття або безпосередньо зі "Спецкомунтрансом" або з управлінськими компаніями, а не зі ЖРЕПами, як це було раніше, – розповідає начальник "Спецкомунтрансу" Олександр Летучий. – Ця кампанія укладання договорів триває вже не один місяць. Та ми досі не змогли оформити договори з усіма споживачами. Все це відбувається з боку мешканців дуже повільно. Ще кілька місяців тому ми укладали зі споживачами майже 400 договорів на місяць, а зараз немає навіть 150.

Мешканці мають знати, що за відсутність договорів з вивезення сміття їх можуть оштрафувати. Управління з благоустрою вже почало рейди. Минулого тижня вони перевіряли кілька вулиць у Садгорі і склали шість протоколів за відсутність договорів з вивезення сміття. Штраф становить від 340 до 1400 гривень.

Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram
28-04-2019, 13:29
Коментарів 0 Переглядів 2 834

Теги -


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині
Великописарівська громада Сумської області перебуває під сильним обстрілом

Відсьогодні, 24 квітня, на 10 пунктах пропуску з Молдовою кожен автобус зможе обрати час перетину кордону
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.