RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

29 квітня
Мцц. Агапії, Ірини, Хіонії, Галини, Каліси, Василіси, Ірини, Нунехії, Тхарієси та Ніки. Мч. Леоніда


Мучениці Агапія, Ірина, Хіонія, Галина, Каліса, Василіса, Ірина, Нунехія, Тхарієса та Ніка

Яке сьогодні свято відзначають за церковним календарем


Святі мучениці Агапія, Ірина і Хіоні були рідними сестрами і жили в кінці III - початку IV століття поблизу італійського міста Аквилеи. Вони залишилися сиротами в юному віці. Дівчата вели благочестиве християнське життя і відхиляли домагання численних женихів. Їх духовним керівником був священик Зінон. Йому було відкрито в сонному баченні, що найближчим часом він помре, а святих дів візьмуть на муку. Таке ж одкровення було і що знаходилася в Аквілєє великомучениці Анастасії († бл. 304, пам'ять 22 грудня), яку називали Узорішительниці за те, що вона безбоязно відвідувала перебували у в'язницях християн, підбадьорювала їх і допомагала їм. Великомучениця Анастасія поспішила до сестер і переконувала їх мужньо постояти за Христа. Незабаром передбачене в баченні виповнилося. Священик Зінон помер, а три діви були схоплені і спрямовані на суд до імператора Діоклітіану (284-305).



Побачивши юних прекрасних сестер, імператор запропонував їм відректися від Христа і обіцяв знайти знатних женихів зі своєї свити. Але святі сестри відповідали, що мають одного Небесного Нареченого - Христа, за віру в Якого готові постраждати. Імператор переконував їх відректися від Христа, але ні старші сестри, ні наймолодша з них не погоджувалися. Вони називали язичницьких богів ідолами, зробленими людськими руками, і проповідували віру в Істинного Бога.

За велінням Діоклетіана, вирушив до Македонії, туди були відвезені і святі сестри. Їх віддали на суд правителю Дулкіцій.

Коли він побачив красу святих мучениць, то запалився нечистою пристрастю. Він взяв сестер під варту і передав їм, що вони отримають свободу, якщо погодяться виконати його бажання. Але святі мучениці відповіли, що вони готові померти за свого Небесного Нареченого - Христа. Тоді Дулкіцій вирішив таємно вночі оволодіти ними насильно. Коли святі сестри встали вночі на молитву і дякували Господеві: Добрий Дулкіцій підкрався до дверей і хотів увійти. Невидима сила вразила його, він втратив розум і кинувся геть. Не знаходячи виходу, мучитель по дорозі потрапив на кухню, де стояли чавуни, сковороди і котли, і весь забруднився в сажі. Слуги і воїни ледве впізнали його. Коли він побачив себе в дзеркалі, то подумав, що святі мучениці зачарували його, і вирішив їм помститися.

На суді Дулкіцій велів оголити перед ним святих мучениць. Але воїни, як не старалися, не могли цього зробити: одягу як би приросли до тіл святих дів. Під час суду Дулкіцій раптово заснув, і ніхто не міг розбудити його. Але тільки його внесли в будинок, він негайно прокинувся.

Коли про всі події донесли імператорові Діоклітіану, він розгнівався на Дулкіцій і передав святих дів судді Сисинію. Той почав свій допит з молодшої сестри Ірини. Переконавшись в її непохитності, він відправив її до в'язниці і спробував примусити до зречення святих Хіонії і Агапію. Але і їх неможливо було схилити до зречення від Христа, і Сисіній наказав спалити святих Агапії і Хіонії. Сестри, почувши вирок, дякували Господу за мученицькі вінці. У вогні Агапія і Хіоні відійшли до Господа з молитвою.

Коли вогонь погас, всі побачили, що тіла мучениць і їх одяг не обпалені вогнем, а обличчя прекрасні і спокійні, як у людей, що заснули тихим сном. На другий день Сисіній наказав привести на суд святу Ірину. Він лякав її долею старших сестер і умовляв відректися від Христа, а потім став погрожувати віддати її на поталу в розпусти. Але свята мучениця відповідала: "Нехай моє тіло буде віддане на насильницьку наругу, але душа моя не споганили зреченням від Христа".

Коли воїни Сисин повели святу Ірину в розпусти, їх нагнали два світлих воїна і сказали: "Ваш пан Сисіній велить вам привести дівчину на високу гору і залишити там, а потім прийти до нього і доповісти про виконання наказу". Воїни так і вчинили. Коли вони доповіли про це Сисинію, той розлютився, тому що не давав такого розпорядження. Світлі воїни були Ангели Божі, які врятували святу мученицю від наруги. Сисіній з загоном воїнів попрямував до гори і побачив на її вершині святу Ірину. Довго шукав він дорогу до вершини, але так і не зміг знайти. Тоді один з воїнів поранив святу Ірину стрілою з лука. Мучениця крикнула Сисинію: "Я сміюся над твоєю безсилою злобою і чистої, непоганеної відходжу до Господа мого Ісуса Христа". Подякувавши Господа, вона лягла на землю і віддала дух свій Богові за день до Святої Пасхи († 304).

Великомучениця Анастасія дізналася про смерть святих сестер і з честю похоронила їх тіла.

Яке сьогодні свято відзначають за церковним календарем


Святий мученик Леонід і святі мучениці Харіесса, Ніка, Галина, Каліс (Калида), Нунехія, Василиса, Феодора та Ірина постраждали в Коринті в 258 році. Їх кинули в море, але вони не потонули, а йшли по воді, як по суші, і співали духовні гімни. Мучителі наздогнали їх на кораблі, повісили на шиї камені і втопили.

Повну версію православного календаря на 2019 рік можна переглянути тут

Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram
29-04-2019, 09:00
Коментарів 0 Переглядів 1 899

• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Чому про гуманітарні швидкі допомоги з Італії мовчать фігуранти справи?

Швидкі допомоги нібито направили на фронт, але доказів цьому ніхто не хоче надавати
ВІДЕО Переглянути все відео

Живуть весело, дружно й ніколи не сваряться

"Країна Мрій" – це справжня казкова територія з сучасними атракціонами на будь-який смак. Тут є багато цікавого: велика батутна арена, лазертаг, лабіринт, інтерактив, ніндзя-парк, тарзанка та багато іншого. Для наймолодших гостей є спеціальна дитяча зона з атракціонами, адаптованими до їхнього віку.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Втомлюєтеся від нудного перебування в чергах для проходження медичного огляду? Ми маємо для вас відмінну новину! Тепер у Чернівцях доступна нова послуга - медичний огляд, який займе менше 30 хвилин!