RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Несподіванки і феномени: що означають результати першого туру виборів на Буковині

Чернівецька область у першому турі виборів не дала достатньо голосів чинному президенту, щоб вивести його в лідери, однак "підтягнула" рейтинг Юрія Бойка.

Картина голосування буковинців у першому турі відрізняється від електоральних настроїв жителів західних регіонів України. Що це означає і з чим пов’язані ці процеси, кореспондент "МБ" запитував у експертів – директора Буковинського центру виборчих технологій Ігоря Баб’юка та політолога й історика Ігоря Буркута.



Порошенка повезли в Кіцмань замість Новоселиці

– Чому "румунський" округ традиційно підтримує проросійських кандидатів Юрія Бойка чи Олександра Вілкула?


Ігор Баб’юк: "Бойко йшов на вибори під гаслом повернення миру в Україні. Частина людей, які знаходяться далеко від фронту, але хвилюються через можливі хвилі військової мобілізації, однак не обов’язково кваліфікують себе як захисники держави, як правило, голосують за Бойка.

Несподіванки і феномени: що означають результати першого туру виборів на Буковині


Як і при попередній владі, окремі області України віддавали під керування конкретних олігархів, так і певні райони області досі перебувають під керуванням певних політичних сил. Я нічого дивного не бачу в тому, що Герцаївський район підтримує Бойка – оскільки там є Банченський монастир, котрий тісно працює із "Опозиційним блоком". Зокрема, не секрет, що в Юрія Бойка існують персональні стосунки з настоятелем цього монастиря. Більше того – все це досить грамотно підсилювалося тим, що в цьому районі гасла на передвиборчих білбордах були написані румунською мовою.

Для мене залишається дивною інша ситуація. Виявляється, чинний президент вільно володіє румунською мовою. Та, коли він приїжджав на Буковину, то чомусь йому організували зустріч в абсолютно патріотичному місті Кіцмань, де людей, мабуть, і не варто переконувати голосувати за Порошенка. Замість цього його штаб міг організувати зустріч з виборцями, скажімо, Новоселицького району, де люди вагалися, не знаючи за кого голосувати. Порошенко міг би з ними поспілкуватися їхньою рідною мовою, що би, можливо, бодай трохи допомогло його рейтингу на Буковині.

Варто також зауважити, що штаби кандидатів у президенти мало працювали в цьому регіоні, де представники колишньої Партії регіонів досі стабільно працюють".

Ігор Буркут: "Насамперед це пов’язано із впливом Московського патріархату на цей регіон. Там же всі церкви – УПЦ МП, а священики активно агітують за цих кандидатів".

– Що означає друге місце Юлії Тимошенко за підсумками першого туру на Буковині?

Ігор Баб’юк: "На Буковині є багато районів, де "Батьківщина" досить системно працює. Партія має багато осередків, вона бере активну участь у всіх виборах в ОТГ, посідаючи перші-другі місця. Тому, на мій погляд, це абсолютно закономірний результат. Партійні осередки вплинули на виборців, що дало такий результат Юлії Тимошенко. Гадаю, коли будуть парламентські вибори, представники "Батьківщини" зможуть абсолютно легко по "мажоритарці" "провести" своїх людей по тому ж самому 202-му округу. І це при тому, що представник БПП Іван Рибак працює в цих районах".

Несподіванки і феномени: що означають результати першого туру виборів на Буковині


Ігор Буркут: "Батьківщина" має на Буковині хороший рейтинг, оскільки в нас обласну раду очолює представник цієї партії. Вони на цих виборах працювали, і то досить серйозно. Серед моїх знайомих, які голосували за Тимошенко – це люди старшого віку, які пам’ятають "юлькину тисячу".

Ляшкові вдалося випередити президента

– Як вдалося Олегові Ляшку здобути третє місце на окрузі ?204, випередивши Петра Порошенка?

Ігор Баб’юк: "Це фактично протестний електорат. Мені подобається те, що за настроями наша область нагадує таку-собі маленьку Україну. Це модель України, де, скажімо, на сході значна частина людей голосує за Ляшка саме з протестним бажанням щось змінити.

Несподіванки і феномени: що означають результати першого туру виборів на Буковині


Для мене перемога Ляшка на "Хотинському" окрузі не є ознакою роботи його місцевого штабу. Це швидше недопрацювання інших штабів".

Ігор Буркут: "Четверте місце Порошенка – це втома людей від "старих" політиків. А щодо Ляшка – у мене пояснень немає".

– Чому Юрій Тимошенко здобув таку підтримку виборців на Буковині та в Україні загалом?

Ігор Баб’юк: "Гадаю, що тут однозначно спрацювала технологія проти Юлії Тимошенко. Частина людей в поспіху серед 39-ти кандидатів могла запросто помилитися в бюлетені, не звернувши увагу, за кого проголосувала. Якщо ви помітили, у бюлетені йшло спочатку прізвище, а потім – ім’я та по батькові.

Очевидно, виборці поспіхом голосували, намагаючись віддати свою підтримку Юлії Тимошенко. Варто зауважити, що, якщо на попередніх виборах бюлетені містили інформаційну довідку про кожного з кандидатів, то на цих виборах її не було".

Ігор Буркут: "Це примітивна технологія, яку реалізовували вже багато разів. А ще – це неуважність людей, які хотіли проголосувати за Юлію Тимошенко. Не виключаю, що дехто голосував за цього кандидата і "по-приколу".

– На попередніх виборах "Свобода" мала досить непогану підтримку серед виборців, що дало їй можливість утворити фракції у багатьох місцевих радах. Чому за Руслана Кошулинського проголосувало так мало людей?

Несподіванки і феномени: що означають результати першого туру виборів на Буковині


Ігор Баб’юк: "Частина потенційного електорату Кошулинського "розпорошилася" серед інших кандидатів – в тому числі націоналістів й ветеранів АТО. Інша частина, усвідомлюючи те, що головна боротьба мала би відбутись між Порошенком і Зеленським, проголосувала за чинного президента. Гадаю, що електорат Кошулинського в другому турі однозначно голосуватиме за Порошенка".

Ігор Буркут: "Чисто по-людськи, мені шкода Кошулинського. Бо як людина, мені здається, він хороший. Але політична сила, яку він представляє, уже настільки дискредитувала себе… В тому числі і в нашій Чернівецькій міськраді".

– Чому Ігор Смешко несподівано здобув таку велику підтримку виборців?

Ігор Баб’юк: "Для мене ця ситуація також залишається дивною. Адже цей кандидат упродовж всієї кампанії фактично не звучав ніде. А "розкрутку" Смешка розпочали буквально в останні тижні перед голосуванням, за нього активно агітував Дмитро Гордон і ветерани силових структур. Спочатку він виходив як кандидат на противагу Анатолію Гриценку. Це цікавий феномен.

До речі, "силовий блок" електорату в Чернівцях є досить сильним. Наше місто досить тривалий час вважалися "ментовським", адже звідси вийшло дуже багато відомих в усій Україні генералів. Тому я абсолютно переконаний, що ветеранські організації Буковини дали досить значну підтримку Ігорю Смешку в першому турі виборів.

Несподіванки і феномени: що означають результати першого туру виборів на Буковині


Ігор Буркут: "Його кампанія велася надзвичайно грамотно. Політтехнологи кажуть, що він мобілізував насамперед пенсіонерів спецслужб та близьких до них категорій – людей дисциплінованих. Я бачив у Facebook, хто і як агітував за Смешка. Це робилося досить грамотно та розумно. А коли я вступав з цими людьми у дискусію, пояснюючи свою позицію, то в них були нормальні та аргументовані відповіді. Не образи, фантазії, а відповіді цілком логічні".

"Улюбленці" виборчих дільниць

Найбільшу підтримку Володимир Зеленський здобув на дільницях у гуртожитку ЧНУ (вул. Небесної сотні, 4Д), у Сторожинці (вулиця Чернівецька, 11), у селі Коровія Глибоцького району та у Недобоївцях на Хотинщині. Загалом за нього проголосували майже 120 тисяч буковинців.

Юлію Тимошенко найбільше підтримували на виборчій дільниці у Садгорі (вулиця Крижанівського, 21-А), у Кам’янці Глибоцького району та в Горішніх Шерівцях на Заставнівщині. За кандидатку проголосували майже 76 тисяч виборців Чернівецької області.

Чинного главу держави Петра Порошенка найбільше люблять виборці у Садгорі (ДВК на вулиці Крижанівського), у Лужанах Кіцманського району, а також у Заставні (дільниця на вулиці Незалежності, 93). Порошенко отримав підтримку понад 54 тисяч буковинців.

Юрію Бойку буковинці у першому турі віддали майже 35 тисяч голосів. Найбільшу підтримку він здобув на дільниці у Чернівцях (вулиця Герцена, 36), у Красноїльську Сторожинецького району, в Петрашівці на Герцаївщині та у селі Грубна Сокирянського району.

Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram
Редактор: Микола Кобилюк
15-04-2019, 18:13
Коментарів 0 Переглядів 2 607

Теги -
Через погодні умови посівна кампанія цього року почалася раніше
Деякі монети датовані V ст. до н.е. – IV ст. н.е

Для кого можливі графіки відключень
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.