RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

На Буковині продовжують виявляти випадки крадіжок електроенергії


Енергетики Буковини продовжують виявляти випадки застосування магнітів, генераторів та інших пристосувань задля "економного" споживання електроенергії.

З початку 2019 року (упродовж трьох місяців) складено 26 актів про порушення правил користування електричною енергією на загальну суму понад 400 тисяч гривень, повідомляє прес-служба АТ "Чернівціобленерго".



Щоб якомога менше платити за використану електроенергію, буковинці вигадують найрізноманітніші методи, способи, пристосування, завдяки яким споживають електроенергію поза обліком. Наприклад, приєднуються до електромережі поза лічильником, споживають електроенергію від сусідського лічильника, використовують технічні пристрої, які порушують нормальну роботу електролічильника тощо.

Загалом, енергетикам відомі десятки методів та спроб уникнути обліку електроенергії, які застосовують споживачі. Утім, енергокомпанія має достатньо високотехнологічного обладнання, досвіду та напрацювань, щоб виявити найхитріші спроби безоплатного користування електроенергією. Причому попадаються на крадіжках представники різних верств населення, незалежно від статків, виду діяльності чи становища у суспільстві.

Факти крадіжок електроенергії працівники Товариства виявляють не лише під час планових рейдів, часто про них повідомляють сусіди та небайдужі люди. Так, нещодавно зателефонувала чернівчанка і повідомила, що вечорами у її помешканні знижується напруга у мережі, а по-сусідству щоразу чути роботу якогось пристрою.

– Найчастіше "економні" споживачі використовують неодимові магніти. Пристрій кріплять до електролічильника, який порушує його роботу, таким чином споживач сподівається використовувати електроенергію поза обліком, – зазначають працівники служби технічного аудиту Товариства. – Також виявляємо й застосування високочастотних генераторів, найчастіше їх встановлюють у магазинах, закладах харчування, готелях та інших закладах, де споживають електроенергію у великих обсягах. Цей пристрій має потужне електромагнітне випромінювання, яке негативно впливає не лише на роботу електролічильника, але й на інше електронне обладнання, яке потрапляє у радіус його дії. Таким чином ці генератори створюють перешкоди нормальній роботі засобам зв’язку, сигналізації, а також негативно впливає й на здоров’я людей.

– Утім, ці та інші методи "заощадження" ми обов’язково виявимо, це лише справа часу. Адже ми щоденно проводимо аналіз споживання електроенергії та рейдові перевірки для виявлення крадіїв електричної енергії. Й надалі будемо докладати максимум зусиль для виявлення та притягнення порушників до відповідальності згідно з чинним законодавством, – наголошують фахівці енергокомпанії.

Для споживачів такі спроби сумнівної економії коштують дорого. Фінансове відшкодування за крадіжку електроенергії може сягати десятків чи іноді сотень тисяч гривень.

Вартість електричної енергії поза обліком розраховується відповідно до Методики визначення обсягу та вартості електричної енергії, не облікованої внаслідок порушення споживачами "Правил роздрібного ринку електричною енергією" (затверджена постановою Національної комісії регулювання електроенергетики та комунальних послуг України).

Минулого року у Чернівецькій області було виявлено 220 фактів крадіжок електроенергії, переважна більшість яких – у побутових споживачів. Зокрема, 57 виявлених випадків припадає на промислових та сільгоспвиробників й непромисловий сектор (юридичні особи, торгівля, дрібний бізнес). Решта 163 випадки – побутовий сектор. Загальна сума збитків за споживання необлікованої та безоплатної електроенергії минулого року становить понад 2,3 мільйона гривень.


Втручання в роботу приладів обліку чи використання електричної енергії поза обліком є порушенням Правил роздрібного ринку електричної енергії й кваліфікуються як "крадіжка". За такі протиправні дії порушнику доведеться відповідати.

Окрім фінансових санкцій, за виявленими фактами розкрадання електричної енергії передбачена й кримінальна відповідальність (згідно ст. 188-1 Кримінального кодексу України "Викрадення електричної або теплової енергії шляхом її самовільного використання", передбачено покарання у вигляді штрафу, виправних робіт або позбавлення волі на строк до трьох років).

Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram
10-04-2019, 17:04
Коментарів 0 Переглядів 1 155

Теги -

Організаторка виставки запрошує охочих на Фестиваль писанкарства, який відбудеться в суботу, 20 квітня, в Центрі культури "Вернісаж"

Ярослав Чала здобув перемогу в таких дисциплінах як присідання (з вагою 160 кг) і станова тяга (205 кг)

Загалом до генерального плану внесли 14 пунктів пропуску на кордоні з Румунією
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Організаторка виставки запрошує охочих на Фестиваль писанкарства, який відбудеться в суботу, 20 квітня, в Центрі культури "Вернісаж"


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.