RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

26 березня
Мц. Христини. Прп. Аніна пресвітера. Мчч Савина, Терентія, Африкана, Публія і Олександра.

Свята мучениця Христина Персидська (IV).

Яке сьогодні свято відзначають за церковним календарем


Свята мучениця Христина Персидська за сповідання віри Христової була до смерті забита бичами в IV столітті.



Преподобного Аніна

Преподобний Анін монах народився в Халкідоні у християнській родині. Після смерті батьків він в п'ятнадцятирічному віці пішов у монастир, де прийняв чернечий постриг. У пошуках повного мовчання він пішов в глиб пустелі, де річка Євфрат відділяла Сирію від Персії. Там він зустрів старця Маіума і оселився разом з ним. Обидва подвижники проводили дуже строге життя. На всю Святу Чотиридесятницю вони нічого не куштували, насолоджуючись і радіючи про їжу духовну.

Святий Анін щодня здалеку носив питну воду. Одного разу він повернувся з повними глечиками раніше звичайного, бо Ангел наповнив посудини водою. Старець Маіум зрозумів, що його учень досяг високої духовної досконалості, і просив святого Аніна бути його наставником, але той за своїм смирення відмовився. Згодом старець переселився в монастир, а святий Анін залишився один в пустелі.

Постійними подвигами святий переміг в собі пристрасті і удостоївся дару зцілень і прозорливості. Навіть дикі звірі корилися і служили йому. Куди б не пішов святий, за ним слідували два леви, одному з яких він зцілив виразку на лапі. Чутка про святого поширилася по всій окрузі, і до нього почали приходити хворі та одержимі злими духами, просячи зцілення. Навколо святого зібралося також кілька учнів. Один раз, на сімнадцятому році його подвижництва, до святого прийшли кілька людей і просили чим-небудь втамувати спрагу. Сподіваючись на силу Божу, преподобний послав одного з учнів до висохлого колодязя. Дивом Божим колодязь наповнився доверху, і цієї води вистачило на багато днів. Коли вода скінчилася, преподобний НЕ наважився знову просити дива Божого для себе, а став ночами сам носити воду з Євфрату. Єпископ Неокесарійський Патрикий неодноразово відвідував преподобного і присвятив його в сан пресвітера, хоча смиренний подвижник не наважувався прийняти священний сан. Дізнавшись, що святий сам здалеку носить воду, єпископ Патрикий двічі дарував йому ослів, проте преподобний кожен раз віддавав їх бідним і продовжував носити воду сам. Тоді єпископ велів викопати великий колодязь, який час від часу наповнювали, приганяючи ослів з міста.

Святий Анін прозрів про бажання одного монаха-стовпника, який подвизався далеко від нього, зійти зі стовпа, щоб поскаржитися до суду на розбійника, який поранив його каменем. Святий Анін написав Стовпнику лист, наставляючи його не робити задуманого. Лист преподобного було доставлено Стовпнику приручених левом і напоумило його.

Одна благочестива жінка, захворівши, вирушила до преподобного Анін просити його молитов. На шляху її зустрів розбійник. Не знайшовши у жінки грошей, він вирішив створити насильство і став примушувати її до гріха. Жінка закликала на допомогу преподобного і вигукнула: "Святий Аніні, допоможи мені!" На розбійника раптово напав жах, і він відпустив жінку. Прийшовши до преподобного, жінка розповіла йому про все і отримала зцілення. Розкаявся розбійник теж прийшов до преподобного, прийняв Хрещення і постригся в ченці. Спис, яке він встромив в землю, маючи намір зробити насильство, проросло в потужний дуб.

Глибоким старцем 110 років святий передбачив час своєї кончини і вказав, що зібралася братії свого наступника по ігуменство.

Перед кончиною святий Анін розмовляв з явившимися йому в баченні святі пророки Мойсей та Аарон і Ором. Зі словами "Господи, прийми духа мого" святий відійшов до Господа.


Мученики Африкан, Публій і Терентій


Святий мученик Терентій і його дружина постраждали при імператорі Декіі (249 - 251). Імператор видав указ, в якому наказував усім підданим приносити жертви язичницьким ідолам.

Коли цей указ отримав правитель Африки Фортунатіан, він скликав народ на площі, показав страшні знаряддя тортур і оголосив, що всі без винятку повинні принести жертви ідолам. Багато хто, злякавшись мук, погодилися, але сорок християн на чолі зі святим Терентієм мужньо заявили про свою вірність Спасителеві. Фортунатіан здивувався їхній сміливості і запитав, як вони, розумні люди, можуть сповідувати Богом Того, Хто був розп'ятий юдеями як злочинець. У відповідь на це святий Терентій сміливо відповів, що вони вірують в Спасителя, Котрий добровільно зазнав Хресну смерть і на третій день Воскрес. Фортунатіан зрозумів, що Терентій своїм прикладом надихає інших, і звелів ув'язнити його в темницю разом з трьома його найближчими друзями - Африканом, Максимом і Помпієм. Решту мучеників, в тому числі Зінон, Олександр і Феодор, Фортунатіан вирішив примусити до зречення від Христа. Проте ні вмовляння, ні страшні муки не захитали святих мучеників: їх палили розпеченим залізом, поливали рани оцтом, розтирали сіллю, стругали залізними кігтями. Незважаючи на страждання, святі не слабшали в сповіданні Христа, і Господь зміцнював їх.

Фортунатіан велів привести страждальців в храм і ще раз запропонував їм принести жертву ідолам. Мужні воїни Христові кликали до Бога: "Боже Всесильний, що пролив колись вогонь на Содом за його беззаконня, знищ і нині цей безбожний храм ідольський, за правду Твою". Ідоли впали з гуркотом і розсипалися, а потім зруйнувався храм. Розлючений правитель наказав стратити їх. Мученики, славлячи Бога, опустили свої голови під меч ката.

Після страти 36 мучеників Фортунатіан закликав до себе Терентія, Максима, Африкана і Помпія, показав їм страчених і знову запропонував принести жертву ідолам. Мученики відмовилися. Правитель наклав на них важкі кайдани і наказав морити голодом у в'язниці. Вночі Ангел Господній зняв з мучеників кайдани і наситив їх. На ранок варта знайшла святих бадьорими і повними сил. Тоді Фортунатіан наказав волхвам і заклинателям навести в темницю змій і всяких гадів. Правоохоронці через отвір у даху заглянули до в'язниці й побачили неушкоджених мучеників, які молилися, а змії повзали біля їхніх ніг. Коли заклинателі, виконуючи наказ, відкрили двері в'язниці, змії, не слухаючи заклинань, кинулися на них і стали жалити. Розлючений Фортунатіан наказав обезголовити святих мучеників. Християни взяли їх святі тіла і поховали з честю за містом.

Повну версію православного календаря на 2019 рік можна переглянути тут

Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram
26-03-2019, 09:01
Коментарів 0 Переглядів 1 086

Теги -


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині
Великописарівська громада Сумської області перебуває під сильним обстрілом

Відсьогодні, 24 квітня, на 10 пунктах пропуску з Молдовою кожен автобус зможе обрати час перетину кордону
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.